Top 10 WordPress SEO tipp

Írta: | 2007. november 02. | kategóriák: (X)HTML, Alapok, CMS, SEO, Web

Mostanság elég sokat van foglalkozva a keresőmotor optimalizálással. Olvasván egy ismerősöm blogját, találtam egy érdekes bejegyzést néhány jó WordPress SEO tanáccsal. Ez adta az ötletet, hogy kicsit jobban körüljárjam a témát, így hát megszületett a top 10 SEO trükk a WordPresshez (természetesen ez csak személyes vélemény, de az biztos, hogy hasznosak).

1. Az első helyet a permalink struktúra helyes megválasztása kapta. Alapból egy szám, az nagyon keresőmotor ellenes. A legtöbben ezt használják: %category%/%postname% A probléma az, hogy ez esetben két helyen is elérhető lesz ugyanaz a bejegyzés. Ennek kijátszása nagyon egyszerű, mégis nagy előnyt nyújt. A teendő, hogy kicseréled a permalink szerkezetet úgy, hogy az egy állomány kiterjesztésnek tűnjön: /%category%/%postname%.php A php helyett ajánlott az oldalad témájának legfontosabb kulcsszavát írni.
2. A főcím kérdése. A legtöbb WordPress sablon a fejlécben H1 tagok közé teszi az oldal címét. Ez nagyon nem jó SEO szempontból. A lényeg, hogy minden oldalon egy H1 tag szerepeljen, ezáltal egyedien lehessen felismerni a tartalom kezdetét és azt, hogy miről is van szó. A megoldás egyszerű! A header.php-ban ki kell cserélni a H1 tagot egy SPAN taggal, aminek megadsz egy osztályt: class=oldalCim. Azt a classt majd úgy formázod, ahogy a H1ek voltak formázva, illetve a H1egyet úgy formálod át, hogy találjon az oldalkörnyezetbe. A single.php-ban pedig a bejegyzés címét H1 tagok közé teszed.

3. Talán az egyik legfontosabb dolog, a PageRank. Ez a szám azt mutatja, hogy mennyire értékelt a Google, és minél nagyobb a PR, annál előbb leszünk a keresési eredmény listázásában. A PageRank-et az oldalra mutató más oldalak száma és minősége dönti el. Blog esetén van egy nagy előny: a trackback. Abban áll, hogy egy másik oldal is ír a témában, és az elhelyezi a rád mutató linket az ő oldalában. A legtöbb WordPress sablon tartalmazza a trackback címet (általában a permalink), amit post írásakor kell megadj (onnantól kezdve a WordPress automatikusan intézi a dolgokat).

4. Ping. Nem mindegy, hány helyre és milyen minőségű oldalakra pingelünk bejegyzés publikálásakor. Ez szintén fontos, mivel elősegíti a bejegyzés gyorsabb szétterjedését az interneten.

5. A pingeléshez hasonlóan, az RSS hírcsatornák is előbb segítik a blogod, mivel az RSS sokkal nagyobb hangsúly fektetnek a keresőmotorok az RSS változásokra, mint az oldal változásokra. Nem részletezném, hogy miért, vagy miért nem … ez kész tény. Szóval érdemes megjeleníteni az oldaladon úgy a bejegyzések, mint a hozzászólások feedjeinek elérését, legyen az RSS vagy éppen ATOM.

6. Érdemes megváltoztani egy beszélő címkére az Uncategorized kategóriát (mindazt, ami nem kategorizált). Az én blogom esetén a Hírek néven szerepel.

7. Egy ugyancsak fontos dolog, hogy tegyük sokkal Google barátabbá a blog címét (mármint, ami a böngészőben megjelenik). A legtöbb sablon, így az alap is, a címet a blog nevéből, majd egy jelből és a bejegyzés címéből készíti. Ez így nagyon nem jó. A megoldást az jelenti, ha telepítsük az All-in-one SEO plugint, amely még egyéb hasznos funkciókkal is rendelkezik. Így bejegyzés írásakor külön megadhatjuk az ablak címét és a bejegyzés címét is. Továbbá még segít a kulcsszavakból meta tageket is generálni.

8. Mivel a keresőmotorok nem látják az oldalt, így a szöveg és a szavak, amik segítnek előre kerülni a keresési eredményben. Fontos, hogy jól válaszd meg a bejegyzés címét, és a hozza csatolt címkéket, mivel nagy szerepet játszanak az oldalad tartalmának feldolgozásában. Továbbá nem ajánlott trágár és hasonló kategóriájú szavak használata sem.

9. Nem utolsó dolog a valid kód sem. Ellenőrizzük, hogy az oldaunk kódja legyen valid: http://validator.w3.org/

10. Bár nem szépdolog, de amennyiben lehet, távolítsd el a WordPress sablonjának láblécéből (footer) a fölösleges linkeket, illetve nézd át a blogroll-t is. Én semmi képpen nem távolítanám el a wordpress linkjét és a sablon készítőjének linkjét, mivel az már nagyon csúnya dolog lenne a készítőkkel szemben. Nem annyira nagy a jelentősége annak a maradék két linknek.

Remélem hasznosak voltak az ötletek! Ha van bármiféle észrevételed, vagy más SEO tipped a WordPressel kapcsolatban, oszd meg!Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresEzek a keresőoptimalizálós tippek hasznosak, ilyenek még jöhetnek.

A blog is nagyon jó, csak így tovább minél több bejegyzéssel. Nem kommentelek nagyon gyakran, de attól függetlenül rendszeresen olvasni fogom a blogot!(szerintem sokan vannak még így)

opel 2007. november 12. - 22:51

Köszönöm! Ahogy időm engedi, jönnek a bejegyzések is 🙂

Avatar Tupacko
2007. november 13.
14:43

Sziasztok!

Lenne ekét eléggé amatőr kérdésem:

1. Haúgy akarom a blogom premalinkjét, hogy blogom.hu/permalink-pelda-szoveg/ akkor azt hogyan tudnám megoldani? És hol kell átirnom a .haccess file-t, mert nem tudom holvan :/

2. A második pontban leírt módosítás eltudod magyarázni, hogy mit kéne módosítani és hol?

Köszönöm a segítséget!

André 2009. január 28. - 20:45

Utólag is bocsánat a helyesírásért, merül a billenytűzetem =(

André 2009. január 28. - 20:46

Az elso ponthoz: a beallitasoknal megkeresed a Parmalinks nevu menut (az utobbi idoben sok volt a WP frissites, es az admin valtozott, ezert nem mondok konkretumot, hol is kell keresd. A beallitasoknal egy almenu, ez maradt :)). Ott atirod a linkstrukturad. A .htaccess allomany a gyoker konyvtaradban van (rejtett file, altalaban), ahol a WP is telepitve van. Minden esetre, nem ajanlatos atirni arra a formara a link strukturajat, amire te akarod. Ezt a WordPress fejlesztoi nem ajanljak, mivel osszekeveredhetnel az oldalak es postok, illetve elerhetetlenne vallhat nehany allomany is.

A masodik pont. Nos, ennel reszletesebben nem latom hogy mondhatnam. At kell szerkeszteni a sablont. Megnyitod Notepaddel vagy amivel szoktal dolgozni a header.phpt es a single.phpt. A header.phpban kicsereled a H1 tageket valami masra, kevesbe erossre SEO szempontbol, hogy ne adjon annak tul nagy jelentoseget, a single.phpban pedig ahol kiiratod a bejegyzes cimet, azt H1 tagok koze teszed. Ha a H1 tagokkal nem vagy tisztaban, vagy magaval a HTMLlel, akkor kerlek latogass el a forumra, vagy olvass utana a HTML hivatalos dokumentaciojaban 🙂

Jo munkat 🙂

Avatar Tupacko
2009. január 28.
22:40

Szia Tupacko!

Köszönöm a gyors választ, az első pontnál szerintem elfogadom a választ, de inkább hiszek neked :). A második pontnál pedig a eket ra és ugyanígy a eket ra kicserélem? Ha ennyi az egész akkor ezen tényleg nincs mit magyarázni =]

André 2009. január 28. - 22:45

Nem irta bele a tageket : DD szóval a H1 eket SPAN ra és a zárásukat ugyanígy gondolom.

André 2009. január 28. - 22:46

3-as pont: A pagerank kicsit túl van misztifikálva és sokan túlértékelik. A pagerank csak egy viszonyszám és meglepően kevés befolyása van a helyezésre. Persze az nem vitatható, hogy van de sokkal kevesebb mint sokan hiszik. Nagyon sok esetben alacsony pagerank-al sokkal előrébb vannak oldalak, mint mások nagyobbal.

7-es pont: Valóban jó ha mi adjuk meg a metákat és a title-t de fontos, hogy ezek relevánsak legyenek az oldalra nézve. A wp nem feltétlenül azt teszi be amit mi szeretnénk, de az tuti releváns. Szóval bizonyos esetekben jobb ha a wp generálja ezeket mint az user.

Amit még én hozzátennék. Tisztázd le a sablon kódját amennyire lehet. Gyorsítsd a letöltést. Használj sitemap.xml generátor plugin-t, és a sitemapot amit küldd is el a keresőknek. Használt a többi h tag-et is alcímekre. Emeld ki strong tag-el a fontos mondanivalókat (kulcsszavakat).

Nerve 2009. szeptember 10. - 13:24

Amúgy a sitemap generáláshoz a google xml sitemap plugint ajánlom. A blog módosításakor automatikusan legenerálja az új sitemapot sőt el is küldi a főbb keresőknek (yahoo esetében előtte app id-t kell kérni)

Nerve 2009. szeptember 10. - 13:36

Nerve, ez igy van ahogy mondod. A pagerank manapsag nem bir akkora ertekkel, mint amekkoraval a bejegyzes irasakor birt 🙂
A WordPress sitemap generator-t hasznalok reszere azt tanacsolom, hogy a plugin beallitasi urlapjan kapcsoljak ki az automatikus generalast es egy linkre kattintassal keszitsenek uj oldalterkepet. Ez foleg azoknal hajt majd “nagy hasznot”, akik naponta tobbszor is irnak vagy sok bejegyzesuk van. Az automatizalt generalas minden bejegyzes kozzetetelnel es szerkesztesnel ujrageneralja a sitemap-et, ami eleg sok rendszerigennyel bir! Ez nem minden tarhelyszolgaltatonak tetszik!

Avatar Tupacko
2009. szeptember 10.
13:44

[…] here: Top 10 WordPress SEO tipp | WebPillangó Comments0 Leave a Reply Click here to cancel […]

Top 10 WordPress SEO tipp | WebPillangó 2009. október 26. - 16:57

A kérdésem annyi lenne, hogy érdemes lenne-e átírni a permalinket abban az esetben, ha jelenleg all in one seo packnek köszönhetően datum/cím formátumú a cikkek elérési útja, viszont nincs végződés, (én majd talán egy .html-re gondolnék)? A google leindexelt már jó pár cikket, és ha most módosítom a permalinket, akkor azok értelemszerűen nem lesznek elérhetőek, és jó időbe telik, mire ezek újra bekerülnek. Mi lenne a jobbik vákasztás, átírni vagy így hagyni?

CreMindES 2009. október 26. - 21:30

A permalinket mindekeppen erdemes atirni valami szemantikusabbra, mint a datum, nap … A vegzodest sem HTML-re kell allitani, hanem szinten egy kulcsszora, aminek jelentese van. Leteznek Permalink atiro pluginok, amik segitsegevel a kereso motrok, regi latogatok, stb. atiranyitodnak az uj permalinkre, 301es kodot is dobva (301 -> permanently moved, vagyis a kereso motrok tudjak updatelni az URLt).
Permalink strukturanak ajanlanam a kategoria/cim.kulcso felallitast. A te esetdben a kulcsszo lehetne mondjuk, ms, vagy win is. Nem merem azt tanacsolni, hogy microsoft legyen, mert meg a vegen beperelnek, hogy regisztralt szavat hasznalsz 🙂

Sok sikert!

Avatar Tupacko
2009. október 26.
22:17

Értem. Köszönöm szépen a tanácsokat, sokat segítettél!

CreMindES 2009. október 27. - 03:49

A wordpressel most kezdek ismerkedni, a permalinkkel kapcsolatosan lenne néhány kérdésem:
– a linkek átírásával kategoria/postcim-re egy álnév jön létre és megmarad az eredeti link is?
– ha így van és kulcsszót teszünk a végére, az eredeti (kulcsszó nélküli) linket át kell irányítani? Mivel lehet ezt automatizálni?

Bocs ha esetleg zöldségeket kérdeztem, eddig csak drupalt használtam.

lehel 2009. október 27. - 13:59

Epp errol volt szo, hogy vannak automatikus atiranyito pluginek. En ezt hasznaltam: http://www.deanlee.cn/wordpress/permalinks-migration-plugin/

Szivesen!

Avatar Tupacko
2009. október 27.
14:13

A H1 tagokat szabad formázni?

Feriman 2009. december 26. - 15:40

Inkább máshogy kérdezem:

Nem baj az, ha egy oldalon több H1 tag van? Mert írtad, hogy a bejegyzések címét tegyem H1-ek közé.

Feriman 2009. december 26. - 15:44

@Feriman:

Mindent szabad formázni amekkorára akarod (más kérdés, hogy nem lesz szép), csak az a lényeg, hogy az oldalad forráskódjában tag egy bizonyos cím formázásához legyen használva. A keresőrobot nem a kinézetét nézi, csak a puszta kódot.

Üdv, André

André 2009. december 26. - 16:26

Nem kulcsszo a neved Feriman 😉 Ezt tartsd szem elott. Koszonom!
A valaszt ha jol latom mar megadtak.

Avatar Tupacko
2009. december 26.
20:09

A word press és seo témához szeretnék kérdés gyanánt hozzászólni. Most hallottam, hogy a google felismeri a wp-ben készített weboldalakat és blogként kategorizálja. Mivel blogként veszi elvárja, ezért ha nincs új bejegyzés úgy értelmezi, hogy nem fontos a téma és e miatt hátrébb sorolja. Ez egy blognál ésszerű is, de mi van a wp vwl készült nem blog weboldalakról?? Lehet ennek az egésznek alapja?
Üdv.,
Endre

Endre 2010. február 7. - 01:55

Azt nem tudnam megmondani, hogy a Google nem publikus algoritmusa mikent szol ilyen esetekben, de azt egyreszt a webpok is el tudja donteni, hogy blog vagy sem, attol fuggoen, hogy WP alapu. Masreszt a WP programozo is ki tudja ugyeskedni, hogy elrejtse, hogy az oldalt mi generalta. Amugy szerintem egy VW mereu cegnek nem kell fajjon a feje, hogy csak azert ne legyen jo helyen a Google talalati listajaban, mert WordPress alapu az oldala. A WebPillango-n sem gyakori mostansag az uj bejegyzes (sajnos), de nem loditotta hatrebb az oldalt. Szerintem ugy mukodik az egesz, hogy a hagyomanyos keresoben nem szamit, ha WP alapon nyugszik az oldal vagy sem, hanem a Google Blog Search algoritmusaban kap szerepet a bejegyzesek gyakorisaga/utolso bejegyzes ideje, mivel a frissulo blog is olyan, mint a hiroldal. Az meg mondani sem kell, hogy az emberek a friss hireket szeretik viszontlatni a keresobol es nem a kethetest.

Avatar Tupacko
2010. február 7.
08:47