Online betütípus összehasonlítás

Írta: | 2008. május 22. | kategóriák: Blogolok, CSS, Design, Web

A Typetester egy nagyon hasznosnak bizonyuló web 2.0 alkalmazás, ami nagyban felgyorsíthatja a weboldalkészítés művészetét. Dióhéjban, a Typetesterben három oszlopban, valós időben, grafikus felhasználói felületen kereszűl, változtathatjuk a szöveg kinézetét: betütípus, méretek, elő és háttér színek, stb. A formázások eredményét egy CSSként kaphatod vissza, mindössze egy kattintásba kerül.

A Typetester

Erősségek

Mint minden hasznos alkalmazásnak, a Typetesternek is vannak komoly támpontjai és hibáji is. Az alkalmazás mellett egyértelműen kiáll az a tény, hogy használata gyerekjáték. Néhány kattintással megtekinhetjük, hogy milyen lesz a szöveg kinézete, hogyha megváltoztatjuk annak valamilyen paraméterét, mint példáúl a betütípusát, elő -és háttérszínét, szó- és sorköz méretét, stb.

Egy másik jó pont, hogy két listából választhatunk betütípust. Az első lista három allistából áll:

  1. “biztos/biztonságos lista” – olyan betütípusokat kínálva, amelyek Windows és Mac operációs rendszerek alatt is megtalálhatók
  2. Windows lista – a Windows specifikus betütípusokat tartalmazva
  3. Mac lista – a Mac felhasználóknak nyújtva nagy segítséget

A második lista tartalmazza az operációs rendszernek a böngésző által felismert betütípusait. Természetesen a második listából nem a legésszerűbb választani, mivel a weboldal kinézete nagyban visszaeshet, amennyiben a látogatónak nincs telepítve a gépén a kellő betükészlet.

Egyszerű mégis jó ötlet, hogy egy kattintással másolhatjuk az adott oszlop beállításait egy másik oszlopra, így egyszerüen lehet variálni a tervezett weboldal alap szövegformázását. Továbbá előnyösek a következő dolgok:

  • minden oszlopban látható, hogy a szöveg miként mutat normál, dőlt, kövér, dőlt kövér … formákban
  • ha elfogy az inspiráció, akkor egyszerűen megtekinthetjük a toplistákat: legutóbbi kérések, illetve a legkeresettebb beállítások
  • sok hasznos linket biztosít a weboldal a különféle menüpontok alatt

Hibák, hiányosságok

Tökéletes alkalmazást még nem láttam, így a Typetestert sem tartom annak. Hiányolom azt, hogy a színválasztás során előkerülő panel nem tünik el, ha annak keretein kívül kattintok. Ugyancsak a színválasztásnál maradva, nem szabadna egyszerre két színskálás panel megjelnjen és főként nem szabadna egymásba folyni a két egységnek. Egy másik hiányosság az, hogy nincs biztosítva a lehetőség egy-egy oszlop beállításainak törlésére: vagy mindhárom oszlopot visszaállítjuk azok alapformájába, vagy egyiket sem.

Összességében arra a véleményre jutottam, hogy értékes segítőtárs lehet weboldalkészítés folyamán. Neked mi a véleményed?Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresHasznosnak hasznos lehet, de nem feltétlenül nélkülözhetetlen. Egyébként én már inkáb a webpillango 2.0-át kommentelném szívesen… üdv;)

Kowach 2008. május 23. - 15:36

Szia Kowach!

Nos, nem nélkülözhetetlen, de segítségével egyszerübb kiválasztani egy adott weboldalnak a találó betükészletet.
A WebPillangó második felvonása lassan, de biztosan közeledik. Sajnos különféle külső okok hátraltatnak a befejezésben, de már a design kb. 90 százaléka kész. Kitartást és türelmet kérek 😀

Avatar Tupacko
2008. május 23.
17:12

Nagyon jó az oldal, most fedeztem fel, úgy érzem sokat fogok itt olvasgatni 🙂

lemegyek 2008. május 29. - 22:01

Köszönöm. Szívesen látlak az olvasóim közt 🙂

Avatar Tupacko
2008. május 29.
22:09

cool

adam 2008. augusztus 30. - 18:48

Az is hiba, hogy nem lehet saját szöveget beírni.

AdatPuff 2009. július 9. - 16:42

A helyzet az, hogy itt eppen az a lenyeg, hogy a “standard” betutipusokat tudjuk osszehasonlitani, hogy bizonyosok lehessunk arrol, hogy az olvasok ugyan azt a kepet fogjak kapni. Ha olyan betutipust hasznalsz, ami csak neked, vagy keveseknek van meg, akkor egy alap betutipussal fogja a bongeszo helyettesiteni azt.

Avatar Tupacko
2009. július 9.
21:47

[…] TypeTestert már alaposabban megvizsgáltam egy régebbi bejegyzésben. Talán az egyik legprofibb, ingyenes, online betütípus választó. Választhatsz Linux, Mac és […]