Mit tegyünk az oldalunkért

Írta: | 2007. szeptember 23. | kategóriák: Alapok, Web

Bizonyára sokunkat foglalkoztat a tény, hogy mit kell tenni az oldallal és, hogy mit nem ajánlott ahoz, hogy az sikeres legyen. Ebben az írsában összegyűjtöttem néhány ötletet és tanácsot azok számára akik szintén ezen törik a fejüket.
Első sorban a látogató igényeire kell koncentrálni. Ki kell deríteni, hogy az adott témában mit is szeretnek a látogatók. Nem arról van szó, hogy csak a látogatóért készül az oldal, nem, de főleg! Éppen ezért, egy weboldal készítésének az első lépése nem más, mint az adott téma lazább, illetve szűkebb behatárolása.Erre azért van szükség, hogy a jövőbeli látogatók, akik vagy referált oldalakról vagy a keresőmotorból jönnek nagyrészt, találják meg azt, amit keresnek. Ha egy megfelelően a témába illő oldalra bukkanak, több mint valószínű, hogy visszatérő vendégekké válnak.
Természetesen ez csak a tartalmi rész, nem hagyhatjuk elkanászosodni a weboldalt sem, mint információ hordozó. Kell ügyelni arra, hogy lehetőleg valid legyen az oldalunk kódja. Több fejlesztői kiterjesztés (extension) is szolgálatunkra van, pl. Firefoxhoz, ami automatikusan vizsgálja a böngészett oldalt. Ilyen példáúl a Tidy (http://tidy.sourceforge.net/) is. Valós időben kimutatja, hogy mik a problémás részek. A legfontosabb validálásnál az, hogy feleljen meg a W3C szabványnak. Ezt a tesztet online is elvégezheted, ha nem akarod használni a Tidyt: http://validator.w3.org/.
Természetesen a kód validsága mellet, jó odafigyelni más tényezőkre is. Az oldal design szempontjából ízlésesnek, könnyen áttekinthetőnek kell lennie. Gondolok itt az elérhetőségre is: WAI. Nem azt mondom, hogy olyan oldalt kell készíteni, hogy az legyen annyira kontrasztos, hogy nagypapa is könnyedén elolvashassa +4,5ös szemüveggel. Az elérhetőség nem abból áll. Letisztúltság, szabadság kell legyen a fő oldaljellemző. Sokszor látja az ember az agyonzsúfolt oldalakat, ahol a valós tartalom kevés, és ilyen csecsebecsék töltik ki a helyet, hogy névnap naptár, cicomás flash óra. Mindek? Mindenki látja, hogy mennyi az idő. Órát akkor ágyazzunk az oldalba, hogyha az egy atomórára van csatlakoztatva és nem azt az időt mutatja, amit bárki leolvas a képernyő sarkából is.
Továbbá egy másik fontos dolog az a keresőmotorokra való optimizálás. Rengeteg oldalt talál manapság az ember ezzel kapcsolatban. Bizony sokan úgy reagálják le, hogy: De hisz mire jó? Sok mindenre! Jobb helyezést kapsz a keresőmotorban, ezáltal több kattintást is. A több kattintás nagyobb látogatottságot eredményez, és egy jó tartalommal rendelkező weboldalon visszatérő látogatókká válnak. Hiszen ez a célja a weboldalnak! Sok látogató, nagy mennyiségő információcsere, kényelmesen és többnyire ingyen 🙂Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresA valid kód jó dolog, de nem feltétele a sikeres honlapnak. Inkább azt mondanám, hogy a legnépszerűbb böngészők alatt rendben megjelenjen a lap. A valid kódot csak az “elvetemült” fejlesztők figyelik. 😀

Harder 2007. október 22. - 09:32

Ebben nagyon igazad van, viszont valid kód is tud szépen kinézni minden, vagy a leghasználtabb, böngészőben. Továbbá megjelenésen túlmenően, SEO szempontból előny, nem nagy, de előny, a valid kód.

Avatar Tupacko
2007. október 22.
14:57