Mi a gond a közösségi oldalakkal?

Írta: | 2008. november 19. | kategóriák: Blogolok, Web

Napjainkban egyre több közösségi oldal van. Túlnyomó részük csupán a nagyokat próbálja utánozni és csak igazán kevesek jönnek elő eredeti ötletekkel.
Továbbá azt is zavarónak tartom, hogy kevés azon közösségi hálózatok száma, amelyek egy bizonyos témára szorikoznak. Példának jeléül: irodalmi közösségek online változatai, mozirajongók hálózata, stb.

A kérdéseim a következők:

1. Milyen niche közösségi oldalt látnál szívesen?
2. Mit hiányolsz a szokásos social network-kból?Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresHa nem is a kérdésekre válaszolva, de a témába vágóan az irodalmi közösségekre reflektálnék.

A magyar weben számtalan irodalmi oldal, társaság létezik és tevékenykedik ilyen vagy olyan formában. Ők általában az írásaik megjelentetésére helyezik a hangsúlyt, amelyről mások véleményt mondhatnak. Előfordul, hogy van az oldalon fórum is, ahol különböző témákban beszélgethetnek az alkotók és / vagy az olvasók. Úgy gondolom, ennél többre egy ilyesféle oldalnál nincs is igazán szükség.
Ilyen pl. az általam is (igaz más néven) üzemeltetett Lidércfény.

Nemrégiben a Galaktika is létrehozott az SF iránt érdeklődőknek egy közösségi hálót, ahol a blogírástól kezdve a különböző fórumokon és csoportokon keresztül képeket, videókat is meg lehet osztani, amellett, hogy ismerősöket szerezhetsz, vagy hívhatsz meg az oldalra. Valahol ez is az SF irodalom szeretetéből nőtt ki.

Oda akarok kilyukadni, hogy online irodalmi közösségekből Dunát lehetne rekeszteni, viszont valóban nincs egy olyan oldal, ami ezen társaságok tagjait valódi közösséggé formálná. Ám ez számomra nem meglepő, ismerve ezen társaságok jó részét, hiszen valamiért nem szeretnek közösséget vállalni másokkal, mindenki a maga útját igyekszik járni. Ez részben jó, de így nagyon szétszórt képet mutat, azt a látszatot kelti (s hát valóban így is van), hogy nem egységes a magyar profi és / vagy amatőr irodalmárok köre.

Úgy gondolom, hogy ennek megváltozásához magukat az embereket, vagy legalább a társaságokat vezetőket kellene megváltoztatni.

The BitBrain 2008. november 19. - 23:57

egy online hitelező oldalnak örülnék. mint amilyen a noba lesz pl.

akos.tajti 2008. november 20. - 00:35

Köszönöm a véleményeiteket és további véleményeket is szívesen várok!
Amit még hozzáfűznék a témához, hogy nem feltétlen a magyar közösségekről beszélnék, hanem általánosan. Az irodalmi közösségi oldal csak egy példa volt, még rengeteg kibányázatlan terület van.
Nem látom értelmét az agyonhajszolt és minden tudni akaró közösségi oldalakban, ezért szereténk egy képet látni arról, hogy milyen specifikus témára szűkülő oldalhoz csatalkoznál? 🙂

Avatar Tupacko
2008. november 20.
12:24

Hogy őszinte legyek én még nem láttam olyan magyar közösségi oldalt, ami egy idő után ne fülledt volna be a saját kipárolgásába. Ahogy telik az idő, mindegyikben kialakul a klikkesedés, lesz bár megmondó ember, akiknek a szava szent, és a később csatlakozók közül egyeseket pont ez fog elriasztani.
Nemzetközi site-okon lehet ezt elkerülni, de csak azokon, amik tényleg olyan méretűek (és népszerűek!), hogy a rendszeres vérfrissítés megoldott, szinte automatikus.
A hazai web aktív oldala még mindig csekélykébb, mint mondjuk az angol nyelven publikáló réteg, és ez egyszerűen a számok törvénye miatt így is marad. Tehát ez-, ahogy én gondolom- akkor sem fog változni, ha szélesebb néprétegek vehetik birtokba az internetet (legfeljebb lehúzzák a saját szintjükre, amint az már pár fórumon, hírportálon megfigyelhető).
Kevesebb aktív alkotó= kevesebb saját tartalom. A többség másol, vagy másolni próbál máshol már beváltnak tekintett sémákat.
@The BitBrain – de igen, jól mondtad- a magyar irodalmi körökből dunát lehet rekeszteni 🙂
A magam részéről a kevesebb-több elvet vallom.

Beau 2008. november 20. - 15:48

Mit gondoltok a témákról és adottságokról? Ha azt a feladatot kapnátok, hogy építsetek egy comunity site-ot, akkor milyen témára alapoznátok, illetve milyen dolgokat tennétek bele, ami a mostani, hasonló témával rendelkező oldalakon nincs?
Azt is megemlíthetitek, hogy mit zárnátok ki feltétlen a Ti oldalatokból, mert szerintetek abszolut fölösleges.

Avatar Tupacko
2008. november 20.
20:55

Tupacko: Értem én, hogy miről van szó, csak az általam ismert irodalmi oldalakon keresztül igyekeztem rávilágítani arra, hogy az alapvető befolyásoló tényező maga az ember.

Beau: Hasonlóképpen. A kevesebb sokszor több. És az általad felvázoltak is helytállóak szvsz.

The BitBrain 2008. november 20. - 22:50

Milyen közösségi oldalt látnék szívesen? Ragszkodva a hobbimhoz, egy normális irodalmi jellegűt, ahol a művek mellett konkrét információkat is lehet találni, pl.: hogyan ne adj ki könyvet, vagy épp hogyan tedd, melyik kiadóval mik a tapasztalatok, ugyanez terjesztőkre, bolthálózatokra. Persze lehetne lexikális tartalom is. (Ebbe azonban nem fér el az ilyen körökben általános viselkedés, hogy én mindent jobban tudok.)

Én erre a témára alapoznék, annyiban kibővítve, hogy az oldal nem kifejezetten az irodalmároknak szólna, hanem általánosabb jellegűvé tenném, hogy a különböző ágak hathassanak egymásra, lehessen a másiktól inspirációt szerezni.

Alapvetően csoportokban gondolkodnék, ezekhez társulnának fórumok, a csoportok tagjainak pedig blog, személyes üzenet, körüzenet ismerősöknek. Lehetne szöveget, képet, videót, hangot megosztani a többiekkel.

Beállítanék jogosultságokat, megadva a lehetőséget az oldalon belül zárt alkotóközösségek kialakulására, azzal a feltétellel, hogy ha az adott projektel készen vannak, azt publikussá teszik.

Nyilván egy más típusú ember másféle közösségi oldalban gondolkodik. Pl egy csillagászat iránt érdeklődő bizonyára szívesen látna egy azzal kapcsolatos közösségi hálót, ahol nem csak amatőr hobbisták, hanem szakavatott elmék is jelen vannak.

The BitBrain 2008. november 20. - 23:08

Szerintem léteznek tematikus “közösségi oldalak” is, éppen emiatt nem érdemes manapság újat létrehozni. A régiek meg a régi formában, fórumokban léteznek, ezért senki nem hívja őket közösségi oldalnak.

De attól még vannak tematikus online közösségek, például az amatőr meteorológusoknak két nagy csoportosulása is van (sajnos a kettő többé-kevésbé ellenséges viszonyban).

MacGyver 2008. november 21. - 09:02