Hogyan teheted minőségivé a weboldalad?

Írta: | 2010. március 14. | kategóriák: Alapok, Blogolok, Web

Ebben a leírásban néhány olyan kérdésre keresek választ, ami létfontosságú egy weboldal, blog vagy elektronikus kereskedés életében egyaránt. A kérdések és válaszok egy része általánosságnak tűnhet a régi motorosoknak, viszont a kezdő honlap tulajdonosok számár akár életmentő is lehet.

Ami talán a legfontosabb, hogy ne tévesszük szemelől az internet elsődleges célájt: információ megosztás. Ez volt a cél húsz évvel ezelőtt is és most is. Mindössze az információ formája változott meg. Tedd fel magadban a kérdést, megválaszolod a látogatóid kérdéseit? Értékes információt tartogatsz a látogatóid számára? Egységes a weboldalad vagy mindenféle össze van gyájtve rá és nem lehet kiigazodni a sok információból?

Ahhoz, hogy az oldaladra érkező felhasználók az oldaladon maradjanak két dolog szükséges: az egyik az információ minősége, a másik a letisztult és érthető navigáció, menürendszer. Ez utóbbi azért fontos, hogy a felhasználó további hasznos információkat fedezhessen fel és az oldaladon maradjon. Érdemes figyelni rá, hogy a fő navigációs egység ne legyen túlzsúfolva és legyen mindig egyazon, jól látható, helyen. Nem árt, ha az információ volumene megköveteli, ha van egy másodlagos menü is. Ennek a linközönnek az a szerepe, hogy segítsen az olvasónak a kiválasztott kategórián belül pontosabban meghatározni, hogy mit keres. Továbbá az is fontos, hogy a felhasználó mindig lássa, hogy éppen hol van az oldalon. Ennek elérésére érdemes az aktív menüpontokat kiemelni, például más színben, formában feltüntetni azokat. Az úgynevezett breadcrumbs menük is hasznosak lehetnek olyan esetben, ahol több mélységbe is eljuthat az olvasó. Ez a menü nem más, mint egy lista, amiben linkeket találunk a felsöbb kategóriákhoz, egészen a főoldalig.

Nem elég az értékes információ és a jól szervezett navigációs struktúra. Ahhoz, hogy az oldalunkat az elvárt céljainkra használják figyelni kell, hogy vezessük az olvasót. Ezt több módon is elérhetjük. Ne féljünk figyelemfelkeltő színeket, formákat vagy betűméretet használni, hogy kéztessük a látogatót a célunk elérésére. Például, ha az akciós termékeket egy jól látható helyre tesszük és élénk színekkel hívjuk fel rájuk a figyelmet, több terméket tudunk eladni.

Figyeljünk az írás stílusunkra is, legyen egységes és az oldal egészén érthető. Belső linképítés szempontjából és az olvasók tudatos irányításához használjunk kulcsszavakat a linkjeink elején. Ezt egyszerűen úgy magyarázhatjuk, hogy az olvasó mivel információt keres, ha egy kiemelt részt lát (a mi esetünkben egy hiperhivatkozást), akkor megpróbálja azt jobban körüljárni. Az oldal belső összefogottságához úgy segít ez a technika hozza, hogy a különféle írások visszahivatkoznak egymásra és forgalmat vezetnek a bejegyzések, termékek vagy szolgáltatások közt.

Grafikai szempontból érdemes figyelni, hogy az oldal legyen esztétikus kinézetű. Ennek elérésére érdemes megfelelő színeket használni, amik biztosításk a jó kontraszot és a kellemes kinézetet. Figyelni kell a formák egységességére is, illetve a megfelelő helykihasználásra és ergonómiára is. A jó helykihasználás nem arról szól, hogy egy helyre zsúfolunk sok, esetenként nem is összefüggő, funkciót. A helykihasználás egy művészet és egyben tudomány is. Figyel arra, hogy ne keltsünk zsúfoltságérzetet, kényelmetlenség érzetet, a látogatóban, és ugyanakkor válogassuk és csoportosítsuk egy helyre a hasonló funkcióval rendelkező elemeket. Itt barátunk lehet a szellős weboldal design.

A hasonló eszmefuttatások még sokkal több kérdéses pontra is kiterjedhetnek. Figyelnünk kell például a nehézségekkel rendelkező olvasóinkra, ügyfelelinkre is! Próbáljuk meg úgy rendezni az oldalunk tartalmát, hogy az elérhető legyen a látás, hallás vagy mozgás sérültek számára is! Legyen az oldalunk úgy felépítve, hogy a képernyőfelolvasó alkalmazások megfelelően értelmezzék oldalunk. A színek rendelkezzenek megfelelő kontrasztal. A betűméret legyen nagyítható. Az oldal legyen az egér használata nélkül is funkcionális.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresJó kis írás, várok még ehhez hasonlóakat.

Bálint 2010. március 14. - 22:26

Köszi, tetszik!

Barni 2010. március 14. - 22:40

Nagyon szívesen! 🙂

Avatar Tupacko
2010. március 15.
07:00

Ügyes és hasznos, köszönjük!

codee47 2010. március 16. - 07:18

Örülök, hogy hasznosnak találjátok. Már egy ideje ott volt a vázlatok közt, csak nemkerült megválaszolásra 🙂

Avatar Tupacko
2010. március 16.
07:43

Nagyon szuper! Köszönöm, sokat segített a honlapom fejlesztésében, egyik másik tipp nagyon elgondolkodtató!

Reeedim 2010. március 16. - 10:20

Örülök, hogy segíthettem. Segítsetek ti is, április 2-ig tart a blogverseny. Szavazzatok minden nap egyet a WebPillangóra, köszönöm!

Avatar Tupacko
2010. március 16.
15:13