Hogyan írjunk jó leírást?

Írta: | 2010. április 23. | kategóriák: Alapok, Web

Ebben a segédletben tíz olyan dologgal ismerkedhetsz meg, ami elengedhetetlen egy sikeres leírás készítéséhez! Kezdjük is az egyik legfontosabbal: legyen használható, amiről írsz!

1. Felhasználhatóság

Amit írsz, az legyen hasznos! Hiába írsz olyasmit, amit az olvasó nem tud újrahasznosítani saját projektjeiben, dolgaiban, vagy amiből nem merít ötletet.

2. Hatás

Figyelj, hogy az elbeszélt dolog tegyen mély benyomást az olvasóra. Két okból is fontos ez a pont: egyrészt megfogod a látogatót és vissza fog járni az oldaladra, másrészt segít, hogy megjegyezze és másoknak is megemlítse, hogy igen, itt és itt nagyon jó ötletet láttam, többször is.

3. Részletesség

Legalább annyira fontos, mint amennyire az előző két pont. Sokan megfeledkeznek róla és inkább a mennyiségre mennek. Az is egy megoldás, hiszen sokan vannak, akinek nem feltétlen egy részletes leírás a megfelelő, pl. ha csak ötletet gyűjtenek, de nem feltétlen érdekli őket, hogy miként is kell kivitelezni. Az viszont biztos, hogy ha a minőségi bemutatók vannak többségben, akkor kialakul egy erős, mindennapi látogatótábor és ezzel együtt a név is.

4. Minőség

Figyelj arra, hogy ne egy elrettentő példa legyen a tutorial végeredménye, hanem egy megfogó, magával ragadó termék. Például, ha egy weboldalkészítés leírást írsz, ne egy csúnya, ízlésficamos webldal legyen a végeredmény, hanem egy olyan kreáció, ami megfogja a potenciális klienseket.

5. A nyelvezet

Lehetőleg fogalmazz egyszerűen, érthetően és ne bonyolítsd túl az írásod! Az egyszerűség csodákra képes. Neked is jó, mivel kevesebbet kell írnod, és az olvasónak is, mert ugyanazt az információt kapja meg, rövidebb idő alatt.

6. Hangnem

Légy barátságos, közvetlen, ne mutass távolságtartást az olvasóval szemben. Egy jó hangnemben megírt leírás sokkal hatásosabb. Mit olvasol szívesebben: egy pénzügyi kimutatást vagy egy barátságos, esetenként humoros, írást?

7. Helyesség

Érdemes figyelni a helyesírásra is. Senki sem tökéletes és ez így van az írás helyességének terén is. Ezzel jó tisztában lenni. Viszont mindenki tegye meg a tőle telhetőt, olvassa újra a leírást, esetenként érdemes egy ismerőssel is elolvastatni, mert hamarabb megtalálja a hibákat, főleg a mondatszerkezeti dolgokat, hiszen nem tudja, hogy milyen gondolatot takar a szóban forgó mondat. Így ha valami kétértelmű, vagy mégrosszabb, értelmetlen, akkor még a közzététel előtt kibújik a szeg a zsákból.

8. Szerkezet

Legyen az írásod szervezett, legyen jól strukturált. Ha az írás szétesik, nem fogja össze semmiféle váz, akkor az olvasó hamar belezavarodhat abba, amit olvas. Használj bekezdéseket a külön ötletek leírására, használj kötö szerkezeteket és ne félj az alcímek használatától sem!

9. Illusztrálj

Jó, ha hagyod az olvasó fantáziáját megdolgoztatni, de többnyire mégjobb, ha adsz egy kezdeti lökést neki!

10. Befejezés

Ha hosszú, több szálön futó, nehéz témát dolgozol fel, akkor érdemes, hogy elgyen egy összegző rész is a leírás végén. A végszó nemfeltétlen csak az összetett írások végén játszik fontos szerepet, hiszen lekerekítettséget és befejezettséget nyújt. Ez természetesen nem feltétlen jó dolog, ha egy fórum vagy blog olvasóihoz szól, hiszen nehezebben tud kibontakozni a téma.

Ha betartod vagy csak pár pontját is aklamazod az itt leírtaknak, garantáltan jobb, kézzelfoghatóbb, minőségibb leírásokkal fogod megérinteni az olvasóidat!

Te milyen technikákat használsz? Mit hiányolsz a listáról?Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresTörténetesen én még nem írtam leírást rendesen, de elkezdtem.
Ami szerintem kell:
*Összegző leírás és kép, lehetőleg az elején.
*Felesleges pl. egy telepítési folyamatot megmutatni. Nem szabad a nulláról kezdeni, csak ha “for beginners” jellegűt akarunk.
*Túlozni sem szabad-“Rejtett funkció”:OutOfBoxExperience-s zene (techline cikk). Na azzal csökkent a szememben az oldal.
*Photoshopnál jó a videó, hátha valaki vizuális.
*Ha egy programot több nyelven is használnak az olvasók, mind be kell mutatni. Én sem csak azt mondom, hogy itt a magyar photoshop oszt’ jónapot. (Mert nekem HU_CS3 van.)
*Ne legyen elérhetetlen, amit bemutatunk. Azaz ne mutassunk be valami alig-használt, millió forintos programot, kivéve, ha az olvasótábor igényli.
Kb. ennyi.
Mellesleg hasznos a cikk, főleg, hogy 2-3 hét múlva kezdek leírásokat írni komolyabban. 😀

Bence 2010. április 23. - 19:30

Szóval röviden:
Ne legyen ilyen:
*Gomb létrehozása: indítsuk el a Photoshopot (az ikonja így néz ki_kép), várjuk meg a betöltődést… (Ezzel sikeresen el is lett ásva a leírás).
*Photoshop mágia-dizájnos gombok!: lássuk, hogyan is… (Átmegyünk hatásvadász hü***be, mindenki megutálja).
*Photoshop gomb: hozzunk létre 1 téglalapot, felezzük meg, minkét részbe pakoljunk 1 színátmenetet, majd variáljuk. (Senki sem fogja nézni. Eddig kb. mindenki tudja, az érdekli az embereket, hogy miképp lehet létrehozni.)
*Akármi létrehozása photoshopban a már elérhetetlen, letölthetetlen bigyó kiegészítővel. (Létezik? Nem. Minek? Idegesíteni a usert?)
*Menjünk a fájl->… majd a … és a … menübe. Ja, hogy kép? Az nincs! (óriási hiba)

Bence 2010. április 23. - 19:36

Én azt szeretem ha egy tutorial pontosan, részletesen ,félreérthetetlenül van bemutatva képekkel,szöveggel,forrás anyaggal mellékelve. Sokat foglalkoztam ezzel a témával de a magam egyszerű józan paraszt gondolkodássommal arra jutottam, hogy próbáljak mások fejével is gondolkodni. Sosem tudni ki olvassa éppen el a tutorialt, legyen az profi vagy kezdő. A cikk tényleg jó és hasznos.

Steven 2010. április 23. - 20:04

Köszönöm! Néhány dologban nem egészen értek egyet. Az, hogy minden nyelven legyen a leírás, az lehetetlen. Szerintem azon a nyelven kell, ami (i) a program eredeti nyelve, ha elég ismert az, vagy (ii) azon a nyelven, ahogy az olvasóközönség (akár kis utánajárással is, hiszen azzal is csak tanul), megérti.
A képek. Nos, nem minden esetben jó a kép sem. Túlzás minden menüpontot képpel illusztrálni, pl. File/Save as … Ha egy speciális funkcióra hívjuk fel a figyelmet, akkor szinte elengedhetetlen a kép, de egy általános menüelemet hozunk szóba, akkor kétségtelenül kihagyhatjuk a kép mellékelését.
Bence, sok sikert. Szívesen látnék egy-két leírást a WebPillangón is, ha gondolod! Szerintem mások is örülnének neki 🙂

Avatar Tupacko
2010. április 23.
21:00

Több nyelven írni egy leírást elég nagy fáradság az igaz, de így mindenki számára érthetőbb a tartalom, én is szoktam leírásokat készíteni, Magyar Angol+ gyorsbillentyű bízva abban ha nem érthető a leírás még a billentyűvel és az illusztrációval elboldogul, és raktam a weboldalamra még szótárt is. Jó lenne ha valaki küldene kritikát, mert abból is tudnék tanulni.

Vastag Mária 2010. április 23. - 22:14

Jó, persze, én sem úgy értettem, de pl. az a baj, hogy nem illusztráljuk a keverési beállításokat, csak azt mondjuk, hogy “játszadozzatok el a vetett árnyékkal, hátha kijön”. Meg a minden nyelvre sem mondom, hogy norvég, csak a gyakran használt (EN, esetleg HU) nyelveket értem alatta (mert vannak, akik pl. Photoshopnál lusták kikeresni, esetleg nem ismerik a Photoshop szótárat (na jó, ilyenkor be kell linkelni 🙂 ), és nem értik, hogy mi az a szendvicspozitív, úgy gondolják, biztos finom szendvicset értünk alatta. :-D).

Bence 2010. április 24. - 08:15

Eppen az ilyen eszement forditasok miatt jobb, ha angolul irja az ember, a program eredeti nyelven. Azt mondjuk, hogy a magyar nyelv az egyik legosszetettebb, nagy szokincsel, es hogy az angol egyszeru. Sok esetben igen, de az informatikai szakzsargont ongyilkossag forditani: (i) nem ertik meg egymast a felek es (ii) ha kulfoldre sodor az elet, akkor ismet csak nehezsegeid lesznek. Mi az, hogy szendvics[jelzem, ez sem magyar szo es akkor mar megorizhettuk volna az irasmodot, mert az angolok is huszarnak es paprikanak irjak a szavakat, nem husaer-nak es paprica-nak]pozitiv? 🙂 Rakerestem, most mar tudom, hogy multiply … siralmas forditas. Szerintem sokan vannak, akik egyet ertnek velem!

@Maria: a leirasok taglalva vannak, esetleg az alcimeket vizualisan is ki kellene emelni. Eleg sok az eliras, pl. Algol (ami egy programozasi nyelv, amugy), Angol helyett, meg hasonlok. En az oldalad designjara fektetnek meg egy keves hangsulyt. Olvashatobb betutipus, sotetebb betuszin, meg hasonlo apro valtoztatasok is sokat segitenenek, hogy konnyeden olvashato legyen a blogod! Gratulalok! Sok sikert!

Avatar Tupacko
2010. április 24.
10:04

Hát igen, ezért sajnálom, hogy magyar photoshopom van… 😀 De hát az van. :S

Bence 2010. április 24. - 11:02

Sziaztok!

Bár ez nem ide tartozik, de nem tudtok olyasmi WordPress témát amiben mindenképpen van Facebook és Twitter Share?

Elektrosokk 2010. április 25. - 11:26

Ez: http://www.tutorial.hu/facebook-like-gomb-hozzaadasa-wordpress-bejegyzesekhez/ nem elég? Mellesleg “offolni” nem a fórumban kéne?

Bence 2010. április 25. - 11:56
Avatar Tupacko
2010. április 25.
12:14

Nagyon sokat segitettetek .köszönöm!!!!

Szondi Gyula 2010. május 14. - 14:01

Örülök, hogy segíthettem 🙂

Avatar Tupacko
2010. május 14.
18:39

Szendvicspozitív? Ez megalapozta a napomat 🙂 Remek írás, köszönöm!

lowert 2010. május 15. - 12:20

Tök jó ez a bejegyzés, rengeteget segített! Bár a 7-es nem túl igaz erre a bejegyzésre, egy csomót találtam.

PBence 2010. június 26. - 14:12

8. es 10. pont szerintem talal, a 9. pedig nem relevans 🙂 Nem ugy kell felfogni ezeket a jotanacsokat, mint valami irott szabalyt. A helyzet valogatja, hogy mire lehet alkalmazni es mire nem.

Avatar Tupacko
2010. június 28.
12:41

Nagyon szuper kis iromány az irományokról 🙂 jöhetne valami hasonló.

csillagjegy 2010. július 22. - 17:05