Hogyan blogoljunk?

Írta: | 2007. november 03. | kategóriák: Alapok, Blogolok, Web

Sok fejtörést okoz a kezdő blogolóknak, hogy is írjanak, mit is írjanak. A következőkben felsorolnám a legfontosabb tényezőket, amelyeket jó szemelőt tartani. Példának jeléül írjunk úgy, hogy az elérhető legyen, használjunk alt és title tagokat a képeken és hivatkozásokon. Mivel senki sem szeret óriási szövegtömböket olvasni, használj bekezdéseket és szedd gondolat szerint a szövegedet. A WordPress automatikusan felismeri a bekezdéseket, nem kell te megírjad a megfelelő HTML kódot.
A konkrét írási szokásokra térve, ajánlott a helyes írás. Épp annyira ügyelni kell az elírásokra, mint a helytelen mondatszerkezetre vagy a duplázott szavakra. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy mit publikálsz. Gondold át a dolgokat mielőtt írsz, mert ha egyszer megírtad és bekerült a keresőmotorokba, akkor nehéz már kimagyarázni a valós gondolatodat. Ide tartozik az is, hogy ne használj sok slanget, legyen érthető amit írsz.
Mára eléggé közhely, de nagyon igaz: arról írj, amit szeretsz. Ha van egy témád, de csak azért írsz róla, hogy lássa a szomszéd, hogy te milyen ügyes vagy … nem! Ne tedd azt, mert úgyis látszik, ha szívből írtad vagy sem. Amikor blogolni kezdesz, nem feltétlen van egy témád, de idővel kialakul. Viszont, ha egyszer kialakult a blog témája, pl. a hupikék törpikék, akkor arról szóljon és ne a Lagrange féle interpolációról.
Egy másik említésre méltó dolog az írás gyakorisága. Legjobb, ha minden nap, akár többször is írsz, így szerzed a legtöbb látogatót. Persze ez természetes is, mert sok új információt kap az olvasó, bár arra nagyon ügyelj, hogy ne legyen a mennyiség a minőség rovására.
Más hasznos dolog, a kommentárok engedélyezése a bejegyzésekhez. Ha az olvasó hozza tud szólni a dolgokhoz és visszajelzést tud nyújtani, akkor egész fantasztikus társalgások is kialakulhatnak. Persze ehez jó témaválasztás is szükséges.
Személy szerint én nem szeretem a sok javascriptes beépített, fölösleges, dolgokat, pl. flickr képgaléria vagy mi egy más. Annyira le tudják lassítani a blogot, hogy nem lesz már, aki a valós tartalmat elolvassa. Ellenben szeretem, ha van hírcsatorna, RSS vagy ATOM, mindegy. A lényeg, hogy ebből legyen az oldaladon legalább kettő. Egy a hozzászólásoknak és egy a bejegyzéseknek.
Végezetül néhány klisé, de mégis hasznos, megjegyzés:
– ne törődj a designal, majd kialakul az, a tartalom a lényeg.
– a színes bloghoz hozza tartoznak a videók és képek is. Lehetőleg használj minél több képet a bejegyzéseidben.
mentsd el az írásodat, mielőtt publikálnád, sosem tudhatod, hogy mi történik publikálás közben.
Ez volt néhány tipp, ha neked is van tipped, oszd meg!Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresGratulálok!

Jól strukturált, közérthető blog!

Vissza fogok térni! 😉

Üdv.: István

ui.: csak így továb!

KKV Asszisztens 2007. november 11. - 00:40

Köszönöm! Kellemes hétvégét.

Avatar Tupacko
2007. november 11.
10:57

Szia! Én csak most bukkantam rá erre a cikkre, de máris máshogyan nézek a blogomra. Nagyon jó az oldal, ha van valami banneretek küldd el e-mailbe! (Már írtam neked, nézd meg a mailedet André néven irtam)

Sok-sok köszönet és Graula

André 2009. január 17. - 16:25

Tudtommal válaszoltam is a levélre 🙂 Köszönöm az érdeklődést. Két cikk is van WebPillangó 2 bannerekkel. Válogass ízlésed szerint:
http://webpillango.org/hirek/webpillango-2-public-beta/

http://webpillango.org/hirek/webpillango-2-a-bannerek/

Köszönöm, hogy elhelyezed a WebPillangó bannereit.

Avatar Tupacko
2009. január 17.
17:42

hello! Nemrég kezdtem blogot vezetni,és hasznosnak találtam a cikket,köszi!

http://lancelotbeka.ingyenblog.hu/

lancelotbeka 2010. január 26. - 10:40

Orulok 🙂 Sok idot, jo blogolast.

Avatar Tupacko
2010. január 26.
11:32

Háát, közben rájöttem, hogy nem is egyszer, hanem legalább 3x ugrik fel az ablakocska :)))

Katin 2010. március 8. - 01:48

Sajnálom. Lehet valami a sütikkel van a gépeden vagy nem tudom, de úgy van beállítva, hogy napi egyszer ugorjon fel. Én nem tapasztaltam még a többszöri felugrást. A verseny végeztével nem lesz hasonló jellegű felugró ablak, de azt ahogyan te is írtad egy másik bejegyzés kommentjében, jót tett a szavazatoknak.
Megértésed köszönöm!

Avatar Tupacko
2010. március 8.
09:03

Tényleg jó cikk 🙂 Én még annyit tennék hozzá talán, hogy bár logikusnak tűnik, de a saját gondolatait írja le az ember…hiába hasonló az egy másik cikk/post gondolatához, ne plagizáljon. Más az,amikor idézünk valakit természetesen…de én azért akarok egy blogot elolvasni, mert az író gondolataira vagyok kíváncsi, nem arra, hogy milyen ügyesen használja a copy-paste funkciót…

Balou 2010. március 11. - 02:47

Jah, bocs a dupla kommentért, de állíts időzónát, mert csütörtök 0:47kor még szerdát kellett megadnom csütörtök helyett 😀

Balou 2010. március 11. - 02:47

Időzónát átállítottam Budapestre, Magyarországról több látogató érkezik 🙂
Amugy, ha sokszor kommentelsz, érdemes regisztrálni. Garantálom, hogy nem spammelek senkit és nem kell megadd csak a kommentet, ha regisztrálva vagy … sem név, sem email, sem weboldal, sem jelenlegi nap … nem egyszerűbb? 🙂

A blogolással kapcsolatban, van hogy ugyan azt a témát több szemszögből fel lehet dolgozni. Ez esetben előfordul, hogy a dolog felületesen hasonlít, de ha alaposan elolvasod más véleményeket is, vagy azok hiányát, is fel véled fedezni.
Egy teljesen más dolog, amikor hosszú komment helyett egy bejegyzést írsz a saját blogodon és az eredeti blogon csak a linket kommenteled 😛
Megaztán ott vannak az összegző és/vagy fordító bejegyzések. Pl. ez a bejegyzés is úgy jött létre, hogy az összegyűjtött tapasztalatokat egy egyszerűen olvasható formába próbáltam önteni. Nem minden eredeti ötlet, de saját szavakkal leírva. Sőt, hidd el, sokan vannak akinek így is segítséget nyújt, ha nem ismerik az angol oldalakat a témában. 🙂
Persze ezzel nem azt mondom, hogy másolásból kell álljon a blogolás, de megvan annak is a maga helye (természetesen nem szószerinti másolás, hanem maga az ötlet más formába öntése … a pagizálás viszont az ötletre vonatkozik, főleg, ezért ez a “nagy lelkizés” :P)

Avatar Tupacko
2010. március 11.
07:04

Pont erre gondoltam én is, hogy ez így nem plagizálás,hanem a saját gondolatok összegyűjtése 🙂 Az ötletet szinte mindig “plagizálod”, hiszen nem nagyon hiszem, hogy van olyan téma, amit legalább egyszer nem talált ki valaki… 🙂

Balou 2010. március 11. - 13:19