Expression Engine, az alternatív (blog)rendszer!

Írta: | 2008. március 17. | kategóriák: Blogolok, CMS, Web

Expression engine 2.0 vezérlőpult

Mit keres itt? Egy WordPress blogon az EllisLab Expression Engineről írni? Nos, remélem nem így állsz hozza! Veerle blogját olvasva megláttam az Expression Engine logóját. Gondoltam, ha már hallottam róla, közelebbrol is megnézem. Tudni kell, hogy van fizetős és ingyenes változata is. Az ingyenes változatot csak bizonyos körülmények közt tudod használni viszont, ha jól beválik, lehet megérdemli az árát. A követlező képpen jellemezném a rendszert (csak az ingyenes változatát próbáltam, másról nem tudok véleményt mondani): rugalmas és sajnos komplikált. Remélhetőleg erre nyújt majd megoldást az Expression Engine második generációja, az EE 2.0. Egy kis bemutatóvideó (a jövőben) a komplett és felhasználóbarát web(log)rendszer megismeréséhez: EE 2.0 bemutató.
Bizonyára tetszett, amit láttál és az érdekel, ha van magyarosítás hozza. Nos, van, itt találod: http://www.gyorgyi.com/ExpressionEngine/. Továbbá a magyar weben ezt a bejegyzést találtam, ahol ugyszintén az Expression Enginet vitaták a látogatók.

Továbblépve, lássuk mire képes a “kicsike”. A rendszerigénye az szinte az átlagos blogrendszereké. Azt, ha megfelel a tárhely, a következő csomaggal is leellenőrízheted: http://expressionengine.com/files/wizard.zip. Ami érdekesebb követelmény, hogy kell neki PHP XML modul támogatás, továbbá nem árt a teljes kihasználás érdekében ha rendelkezésre állnak a következők is: GD, ImageMagick és NetPBM.

Nem részletezném a tulajdonságait, egy összegző képet próbálok kialakítani. A webes publikáló felület érdekes tulajdonságokkal rendelkezik a már megszokott eszközök mellett, így példáúl: mobilos blogolás (a mobilodról kuldesz fel képet vagy emailt), verzió kezelés (a bejegyzés különbözo verzióit is tudod tárolni, így nem vesz el a régebbi írás, ha valamit hozzáteszel vagy éppen elveszel), ragadós bejegyzések (ismeros lehet a fórumokból), lejáró írások (más blogrendszerben is van, hogy előre megírt bejegyzés megjelenik, az Expression Engine arra is ad módot, hogy automatikusan törlodjön egy írás, ha már nem releváns). További érdekesség, hogy nem csak a bejegyzések, de a hozzászólások is lehetnek lapozhatók, így elkerülve a gigászi méreteket öltő oldalakat. Amit nagyon hiányolok a WordPressból az a helyes karakterkészletkezelés. Az Expression Engine automatikusan kezeli a Microsoft Wordos speciális karaktereit is, hasonlóan a többi “fura” karaktert és azokat automatikusan valid HTML kóddá alakítja. Az egyik ilyen példa, ami helyében egy kérdőjel jelenik meg WordPress esetén (UTF-8 adatbázissal is!) a Word által beszúrt fordított idézőjelek (hiába a Paste From Word lehetőség).

EllisLab, a CodeIgniterről is ismerhető cég

Továbbá beépített statisztika rendszer is tartozik a termékhez, ami nem másért jobb, mint a WordPress kiegészítők, de nem külön plugin, ami versenyképesebbé teszi erőforrás kezelés szempontjából. Ami weblapkészítők szempontjából nagy pirospont lehet, az a sokkal színeseb sablonrendszer, template library, testreszabható SQL kérések és sablonhoz fuzött kommentárok (amelyek nagyban segíthetnek továbbfejlesztéskor). A kommuniálást elősegíti a beépített levelezőrendszer, amely több protokolt is ismer, levelezőlista kezelésére is képes, illetve külön email szerver nélkül is képes nagy mennyiségű levelet kezelni. Úgy a kiváncsi olvasókat, mint a weboldalát rendben tartó adminisztrátornak nagy segítség lehet a többféle módon is muködő kereső.

A biztonság egy fő szempont. Bizonyára senki nem nézi jószemmel, ha halomra kommentelik az oly? szeretett spamek a blogunkat. Erre különféle módszerekkel lép az Expression Engine, ami alapból magábafoglal néhány érdekes dolgot: feketelista, rangmegvonás, írásonkénti idoköz, de még sorolhatnánk a különféle eszközöket, mint példáúl a CAPTCHA. A biztonság további megjelenései a 160 bittes SHA1 védett jelszótárolás, többszörös jelszó elrontás esetén kitiltás, szócenzúra, IP és email cím tiltás, gyakori elérés elleni védelem.

További eszközöket is igénybevehetünk, ha szükségesnek látjuk. Beépített fórum, wiki és SQL vezérlő is rendelkezésünkre áll. Globális keres és helyettesít rendszer könnyítheti meg a dolgunk, ha többhelyen is módosításra szorul a blogunk. Talán a gyorsítótárazás már annyira általános, hogy említésre sem érdemes. Egyéb értékes dolog lehet (szempontfüggő), a tagok közti kommunikációs rendszer létezése.

Természetesen fölösleges dolgokból is éppen eléggel gazdálkodik a rendszer. Ilyen példáúl a minden tag rendelkezésére álló, külön bejárató jegyzettömb vagy a PHP infó. Ami remélhetőleg az igéretekhez hűen fog alakulni (bár a videó szerint igen), hogy az adminfelületet rendbeszedik a kettes verzió alkalmából.

Ez lett volna az Expression Engine rövid bemutatása. Elképzelhető, hogy további blog/weboldalkezelő rendszerek is nagyító alá kerülnek az idő folyamán, példáúl egy másik rivális a Movable Type.

Ne habozz megírni a te véleményed, észrevételeid a bemutatott tartalomkezelő rendszerről!Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresÉn mondjuk a joomla-t használom de kíváncsi leszek erre. Amugy ez csak blogolásra jó?

G3Ri 2008. március 18. - 02:30

Nem, nem csak blogolásra jó, azért is van a blog szó zárójelek közt (a címben). Az Expression Engine mára már CMSnek számít csakúgy, mint a WordPress. A különbség többekközt az, hogy a teljes EE fizetős illetve, hogy sokkal többet tud alapból, mint a WP. Természetesen a WPt is lehet tuningolni, de az már nem az “eredeti”. Hasonló megoldás lehet a Movable Type is, ami viszont sokkal drágább, mint az EE (pár száz amerikai dollár a legolcsóbb fizetős változat is). Természetesen az MTből is van Személyes Licensz, ami ingyenes.

Avatar Tupacko
2008. március 18.
11:08

Idén lesz 5 éve, hogy EE-t használok, és ez az egyik legjobb, php alapú blogmotor. A referrer module-ja segítségével pedig azt is meg lehet nézni, ki melyik oldalról jutott el az oldalra 🙂 Előnye még, hogy sok, ingyenes szerverre fel lehet tenni, miközben a Movable Type CGI futtatási lehetőséget igényel.
:*

Timi 2008. április 12. - 17:00

Köszi az információkat! Nem is tudtam, hogy a Movable Type CGI igényes 🙂

Avatar Tupacko
2008. április 12.
19:55

Sziasztok!

Két éve én készítem az EE magyar fordításait, de nem én készítettem a legelső fordítás – ezt meg kell jegyeznem.

A http://www.FREESTATE.hu (depeCHe MODE Fanzine) oldal minden porcikája az EE-re alapul. Sajnos van pár rész, amit ma már másképp készítenék el, de az akkori 1.4.1-es verzióban még hiányzott pár lehetőség.

Itt tényleg mindent meglehet csinálni, nincs akadály, de az igaz, hogy alapos HTML ismeretre van szükség, ami szerintem nem is baj. Ezt a rendszert inkább komolyab célokra szánták, mint a sima blogollás, habár alapvetően arra is használható, elég az alapértelmezett sablonokat módosítani, akár a WordPress-nél.

Nem szeretnék hosszasan beszélni és reklámozni a terméket, szerintem magáért beszél. Dolgoztam PHP-Nuke-al, MS SharePoint-tal, WordPress-el, Jooomla-val, de egyik sem jöhet az EE nyomába sem.

Lazán sikerült pl. beleépítenem egy Goggle térképet, ami a felhasználóink lakhelyén kis ikont jegyez, de videó lejátszó, komplett discographia, audió-videó elemekkel, hírek, cikkek, dalszövegek, koncertek, képgaléria (ez pl. szinte alapértelmezett formában, de bármit össze lehet belőle rakni) minden van.

A legfőbb előny talán az, hogy itt nincs egy alap struktúra, mint a legtöbb rendszernél, pl. header, footer, menu. Hanem abszolút szabadon darabolhatjuk az oldalt. Érdemes megnézni az EE referenciáit, mindegyik eltér, míg pl. egy Nuke oldalról 100 méterről látszik, hogy mi van alatta.

Az én kedvencem mégis a beágyazott (embeded) sablon. Ami segítségével akár egy teljes portál is kialakítható, hisz hasonlóképpen jelenik meg egy hír, mint egy cikk, stb. Itt egy alap sablon kap paramétert, amit egy masik sablon hív meg, és a paraméterknek megfelelően viselkedik. Nem vagyok a szavak embere, remélem, azért érthető, mire gondoltam.

Egyébként én úgy érzem jóval hardware igényesebb, mint konkurensei, főleg a sok sablon lehetőség miatt. A mi adatbázisunk 2 év alatt 70MB-ot foglal, a fájlredszer a sablonokkal kb. 10MB. Képekkel, és multimédia elemmekkel összes 2x5GB-ot foglalnak. (a videók külön szerverre kerültek).

Hát röviden ennyit tudnék hozzáfűni. Ha kérdésetek van, szívesen válaszolok.

Faith

Faith 2008. június 4. - 16:26

Köszönöm, hogy írtál! Megtisztelsz a jelenléteddel, hiszen ezek szerint hozzád tényleg nyugodtan fordulhatnak az EE kérdéskörben, jó ideje használod 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 4.
17:20

magyarosítás? talán magyarítás. LOL

updog 2008. október 31. - 01:21

Egykutya … érted mi a lényeg, nem? 🙂

Avatar Tupacko
2008. október 31.
10:45

Én is sokmindent használtam már, de az EE-t semmi nem érheti utól. Legjobban a Joomlából van elegem, mindenhonnan az “folyik”, és aki ért is egy kicsit hozzá, az tudja, hogy egy rakás ****. A joomla régen jó volt, de amióta letértek a mambo motorról sokkal gyengébb az egész… De nem akakrok eltérni a témától.

Mindenkinek ajánlom az ExpressionEngine-t de nemárt tudnod jópár HTML és CSS dolgot, ha egy saját egyedi kinézetet akarsz összedobni.

Nagyon erőteljes rendszer, SQL lekérdezéseket használhatsz a sablonokban, és beállíthatsz PHP futtasát szintjeit is a sablonba. Nem egy külső rendszert sikerült már integrálnom EE-be.

Jah, és a Magyar Helyesírási Szabások szerint a magyarosítás helyesebb, mint a magyarítás, de egyik sem heytelen, de az előbbit preferálja 😀

wintercounter 2009. január 10. - 20:48

Bár nem nagyon értek egyett a sablonba ágyazott PHP és SQL futtatási lehetőséggel, de a WordPress is képes rá.

Avatar Tupacko
2009. január 11.
00:00

Nem azt mondtam, hogy használni is kell, csak képes rá 😀

Nem hiába fizetős az EE, tényleg többet tud ALAPBÓL mint a WordPress. Sajnos sok olyat olvasok, hogy nem jó, mert komplikált, stb. Igen, az, meg kell tanulni. Nem azoknak ajánlott, akik MSN megkérdezik tőlem Joomla telepítésnél, hogy a MySQL host helyére mit kell írni. Alapos tudás kell hozzá. EE megállja a helyét komplett üzleti, és bármiféle multimédiás, web 2.0 weboldal terén. Példaként könnyedén és akadálymentesen elkészíthetsz vele egy index.hu, youtube vagy más hasonló szintű oldalt.

Nagyon felxibilis sablonrendszere van!!! És ez nagyon nagy előny, semmilyen más CMS-nél nem találkoztam még ilyennel.

Szóval összességében, nagyon PRO!

Nagyon várom már a 2.0-át, kár hogy nem lesz kompatibilis az 1.x-es verziókkal 🙁

wintercounter 2009. május 30. - 01:14

Ebben hogyan lehet beáálítani, hogy több felhasználó is regisztrálhasson? ( Mint az WP MU-ban )

Kösz!

Feriman 2009. október 22. - 21:41

Sajnos nem tudom a valaszt. Viszont nem kell WordPress MU, ahoz hogy tobb felhasznalod legyen. A WP MU tobb oldal futtatasara van, amit egy azon adminbol lehet kezelni. Ilyenre kepes az EE is. Keress ra Googlebe pl. Expression Engine Multi Site
Ha jol tudom tudsz felhasznalo csoportokat (user groups) is kezelni, hogy ki mit lathat, milyen oldal csoportot vagy egyedi oldalakat. Hasznalni nem hasznaltam, nem tudom, hogy pontosan miken van ez megoldva.
Sok sikert!

Avatar Tupacko
2009. október 22.
22:40

Kösz, megtaláltam:

http://expressionengine.com/downloads/details/multiple_site_manager/

De erre azt írja, hogy hogy egy oldalból hozhatom létre, nekem pedig az kell, hogy ha az meber odamegy a főoldalra, nyithasson egyet, illetve írhasson bele.

Feriman 2009. október 22. - 23:51

Gondolom az ingyenes (Core) verziót szedted le. Abból sok funkció ki van véve, mint például a felhasználói modul is.

wintercounter 2009. október 23. - 00:05