A webdesignerek hét bűne

Írta: | 2007. október 06. | kategóriák: Alapok, Blogolok, Design, Web

Figyelem!Azért született ez a bejegyzés, mint a webdesignerek hét bűne, mert rengeteg idegesítő weboldalt lát az ember nap, mint nap. Ezen lehet segíteni, mindössze oda kell egy kicsit figyelni, hogy mik az esztétikum határai. Nem akarok most minden apró hibát felsorolni, éppen ezért összegeztem a, szerintem, legnagyobb bakikat.
.1. A leggyakoribb hiba a rossz színek választása. A nem jól összeválasztott szín paletta, főleg az éles színek, ?szétverik? a weboldal kinézetét, sértővé vállnak a szem számára és olvashatatlan oldalt eredményeznek. Persze a hasonló oldalakon nem is időznek sokáig a látogatók.
.2. A második leggyakoribb hiba a fontok nem megfelelő összeválasztása. Maradjunk meg az alap betűtípusoknál, vagy legalább a legeltrejettebeknél. Ha nem ezt tesszük, akkor a látogató egy csúnya oldalt fog látni, annak ellenére, hogy a mi gépünkön gyönyörű. Mi erre a magyarázat? Az, hogy mi nem az alap fontot méretezzük, hanem a sajátunkat. Más és más fontok, más és másként méreteződnek, ezért szétnyomhatja az oldalt, vagy éppen olvashatatlanul picik lesznek a betűk. Ha a Photoshoppos tervezésre gondolunk, ott ne használjunk anti-alias effektet, mivel valóságban nem azt fogjuk kapni, amikor lekódoljuk az oldalt.
.3. Óriás méretek, a harmadik probléma. Emlékszem még az időre, amikor mindent hatalmasra készítettem én is 🙂 Nem szabad, ugyan úgy, ahogyan nem szabad mindent túl picire sem készíteni. Sajnos sokszor a nem megfelelő képernyőfelbontás vezet rossz irányba. Általában igazítsuk a designt a 9-12 pontos betűmérethez (akarattal nem képpont, nem pixel, hanem point).
.4. Árnyék és fényhatás, az örök probléma. Sokan azt hiszik, ha megtanulják használni a shadow és outer glow effekteket, akkor azokat mindenre kell alkalmazni, mint ha az egy affajta etalon lenne. Elég őket csak diszkréten alkalmazni, mert elronthatja a kinézet összképét.
.5. A következő, és sajnos egyre terjedő, probléma az erős, vagy egymásra merőleges színátmenetek. Próbáljunk meg csak egy irányban használni színátmenetet, de főleg legyen halvány, mert hanem nagyon szörnyű lesz az oldal. Bizony, egy afféle alap a web 2.0ban a színátmenet, a tükrözés és az árnyékolás, de haloványan kell mindezt végezni.
.6. Olyat rajzolsz vagy képzelsz el, amit szinte lehetetlen lekódolni. Az ötös pontban említett, sokirányú színátmenetek okozhatják főleg, vagy ha az oldal kinézetét túlbonyolítod. Nem érdemes bonyolult szerkezeten gondolkodni, mivel az adatok akkor nem lesznek szembetűnők, így az olvasó információvesztéssel szembesülhet.
.7. Sokan azt hisszük, vagy talán mind, hogy az elkészült design egy tökély. Nem biztos, sőt, több mint valószínű, hogy nem az. Fektessünk erőt abba, hogy mások véleményét is kikérjük, illetve meghallgassuk azt. Próbáljunk meg tenni az érdekében, hogy minél több embernek teszteljen a design, mivel nem mindenkinek, szerencsére, egyforma az ízlése.
Többek közt ezeket a pontokat találtam a témára keresve és átgondolva azt, ami valóban fennáll.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon ürescsodálatosan sikerült kiemelned a lényeges pontokat, gratulálok 😀

a 2-es ponthoz megjegyezném, hogy nem csak az lehet probléma, hogy nincs a látogató gépén olyan font, ami oda lett tervezve, mert meg lehet azt a szöveget csinálni képből is, pl ha egy h1-ről beszélünk, de ott máris jön a sávszélesség mint szűk keresztmetszet… pl..
vagy az, hogy azokat mindig le kell generálni, vagy manuálisan, vagy automatikusan. egyik sem jó megoldás.

nullstring 2007. október 7. - 18:47

8. Kontraszt, kontraszt, kontraszt!

A többire is rengeteg példát láttam, nagyon igaz, egy-kettőnél föl is nevettem. 🙂

Janoszen 2007. október 7. - 18:51

H1 és hasnoló kiememlési lehetőségeket azért sem szabad képpel elérni, mert sokat számít SEOban.
Janoszen, írtam a kontrasztot is, az az első, csak másként fogalmaztam, talán rosszúl: “nem jól összeválasztott szín paletta, főleg az éles színek”.

Avatar Tupacko
2007. október 7.
19:30

A H1-et meg lehet oldani CSS-ből is, ha éppen úgy adódik. 🙂

Janoszen 2007. október 7. - 22:02

Pontosan, éppen azért kell hasznláni címeknél a H1-et, mert így is úgy is olyanra formáljuk, amilyenre akarjuk, de a keresőmotor csak H1-et ismeri címnek (még), nem a méreteket nézi és a többi formázást 🙂

Avatar Tupacko
2007. október 8.
14:57

9. A kezdők sokszor használnak kezdőoldalt és csak azt követően engedik a látogatót tovább. Ez nem helyes! Rengeteg látogatót elijeszt vagy éppen csak félrevezet, hogy nincs tartalom az oldalon. Hasonló problémát eredményeznek az “under construction” oldalak is …

Avatar Tupacko
2007. október 8.
15:16

Ne felejtsük el a túlzott javascript használatát, ami nem köthető az oldal funkcionális működéséhez, csak kint van az oldalon. Ez inkább akkor baj, ha nagyon sok dolog van egy egy oldalon, ami belassítja az egéssz oldal töltődését. Persze néha kimondottan jól lehet használni a javascriptet vagy az ajaxot. Az egyre jobban terjedő gagyi warezolásról már nem is beszélek, az sms warezről meg pláne. Még idegesítőbb amikor egy oldalt megnyitsz és három, négy esetleg több popup oldal nyíllik meg magától ha bezárod, újból megjelenik. Nem tudom ki az aki ezen az oldalon megmarad két másodpercnél tovább ? Persze így lehet növelni egy egy oldal fantomstisztikáját, de ezzel el is vágták azt az oldalt.

Suco 2007. október 9. - 12:47

Sajnos sok a fölösleges JS, az tény. Popup nem gond, ha az ember megfelelő böngészőt és kiegészítőket használ 🙂

Avatar Tupacko
2007. október 9.
17:29

Szia, én a nyelvválasztás miatt használok kezdőlapot. Ez hogy oldjam meg máshogyan? az oldalon belülre tegyek nyelvválaszto gombokat?

Beni 2007. október 23. - 14:15

Szerintem ilyen esetben nem rossz, mert a további oldalon maradás függ a helyes nyelvtől. Én főleg az értelmetlen, üres kezdőoldalakra gondoltam.
Természetesen megoldaható másként is:
bejön egyik nyelv, lehetőleg az ország nyelve vagy az angol, és kiteszel nyelvválasztási lehetőségeket. Elönyös zászlokat (is) használni, mert vizuálisan hamarabb reagál az ember, mint hogy elolvassa a sok értelmetlen szöveget.

Avatar Tupacko
2007. október 23.
15:19

szeva, kösz a gyors választ. lenne most egy nagyon fontos kérdésem. rátaláltam a függőleges menü css-sel nevű tutorialodra, amit meg is valósítottam, de nekem ugyan ez kellene legördülő menüvel. nagyon örülnék ha mielőbb válaszolnál. előre is kösz : Bence

Beni 2007. október 23. - 15:44
Avatar Tupacko
2007. október 23.
16:09

Tudok egyet ami kimaradt, az pedig a sorkizárás. Ez az oldal például használja, és átlagnetezőnek zavaró. Még nekem is, elég csak megnézni, hogy a kommentek mennyivel jobban olvashatóak. A nem pont egyforma hosszú sorok azért jók, mert könnyű megtalálni a következőt, na meg mert a szavak közötti távolság egyforma végig, és az jó a szemnek.

nyomtatásban más a sorkizárás, de most webdesignerekről van szó.

human 2007. december 6. - 16:01

Nem tudom, ha igazad van. Én abszolut nem tartom rossz dolognak a sorkizárást, ami azt illeti mástól sem hallotam, még. Lehet igazad van, szvsz ránézetre szebb, ha nem cikk-cakkosan végződik a bekezdés jobb oldala sem. A kommentekben azért nincs alkalmazva, mert elfelejtettem, de most már így marad, mert változatosabb az oldal 🙂

Avatar Tupacko
2007. december 6.
22:58

Leírtam, hogy miért nem ajánlott a használata. Amit már valaki tesztekkel kisakkozott, én sem az ujjamból szoptam.

Ha megnézed a nagyobb kinti vagy hazai siteokat, egyik sem használja. Sejtheted, hogy nem véletlenül. Még a papíralapú újsággal rendelkezők sem erőszakolták rá a webes megjelenésükre a sorkizárást (ugye nyomtatva szinte kötelező)

human 2007. december 8. - 03:59

Mondtam, lehet igazad van. Én még nem tapasztaltam az általad leírt rossz hatásokat.

Avatar Tupacko
2007. december 8.
12:22

Én sok esetben fogom a FireBug-ot és átnyomom sokizárta a szöveget egy hosszabb cikknél, mert _engem_ zavar, hogy nem egyforma a sorok hossza. Ami a nyomtatást illeti, sajnos sok szakmai (programozás) könyvben sem sorkizárt a szöveg és attól is meg tudok őrülni.

Max Logan 2007. december 12. - 17:46

Én is jobban szeretem a sorkizárt szöveget, de ha igény volt rá több részről is (és megnéztem néhány nagy blogot, ott sincs kihúzva), kiszedtem én is.

Avatar Tupacko
2007. december 12.
20:28

A sorkizárás egy bonyolult kérdés attól függetlenül is, amit eddig leírtatok…

Nézzétek meg a W3C validatorban… a HTML szabvány nem támogatja a justify értéket, tehát ha használod, akkor tuti nem lesz szabványos az oldalad.

Márpedig épp ezt szeretnék az igényesebb dizájnerek elérni, hogy végre tartsuk be a szabványokat (a Microsofttal kéne kezdeni…)

Kezdőoldal nem mindig rossz, ha látványos, akkor szórakoztató is lehet. De tehetsz rá tartalmat, mondjuk híreket, és akkor máris nem üres locsogás, hanem a site része. És persze megjelenésben nem szabad, hogy elüssön az oldal többi részétől.

Amúgy gratula a 7 pontért, nagyon igazad van, főleg ami a magyar viszonylatot illeti.

Vyktor 2008. január 31. - 15:29

Nem is szabad HTMLben justify-t használni, mert az már nem mark-up, hanem formázás. A justify-t CSSből kell rátenni, ott viszont standard.

Avatar Tupacko
2008. január 31.
15:47

Tupacko és Suco!
Ismerem a munkáitok és nagyon tetszenek! :)))

félmosoly 2008. január 31. - 19:43

Azt hiszem kettőnk nevében is megköszönhetem: köszönjük!

Avatar Tupacko
2008. január 31.
19:55

Én csak júzer vagyok, de szvsz van két dolog, ami még idegesítő tud lenni:
– a kikapcsolhatatlan zene
– és ha nem egyértelműek a menüpontok elnevezései (a Kapcsolat/elérhetőség menüpontot sokszor kifejezetten kihívás megtalálni, olyan jól eldugják)

Ó, és plusz egy: ha nincs “Vissza a főoldalra”.

eternity 2008. január 31. - 20:47

Ez mind igaz is, bár szerintem még 1001 hiba létezik. A bejegyzés a leggyakoribb hibákat fikázza (főleg). Köszi, hogy megosztottad a véleményed!

Avatar Tupacko
2008. január 31.
20:50

még használtam is sokat a sablonotokat, azokból tanultam meg a dolgok nagyját 🙂
szóval én köszönöm 🙂

félmosoly 2008. január 31. - 23:31

Utálom a túlcsicsázott, túl flash-elt túlprogramozott oldalakat és kész. Érték a mérték.
De!
Amíg gyakran azért fizetnek, amit egy-egy dilettáns elképzel, addig nincs miről beszélni.

piszkafa 2008. február 1. - 02:32

Való igaz! Viszont ki tud ezen változtatni? A webdesigner! Nem vállal el minden kicsi rosszízű melót, mert adnak érte tíz garast.

Avatar Tupacko
2008. február 1.
11:02

Jé, eddig soha nem tűnt fel, hogy a nagyobb híroldalak nem sorkizártak! Mindig tanul vmit az ember. 🙂

Jó a cikk!

szako 2008. április 14. - 10:50

Én szeretem a sorkizárást, mivel az úgy elegáns. Csak amikor a hírportálokról beszélünk nem szabad megfeledkeznünk arról az “apróságról” hogy a szöveg sok esetben több hasábra van tördelve. Már csak azért is, mivel az ilyen oldalak csak úgy hemzsegnek az egyéb vizuális elemtől, vannak rajta képek, reklámok hivatkozások és flah-ek. A szöveget tehát muszáj keskeny hasábokra tördelni. (Arról már nem beszélve, hogy néha én is szeretek hanyatt dőlve olvasni, és ilyenkor csak úgy verem a Ctrl+ gombokat. A hasáboknál viszont értelemszerűen nem csinálunk sorkizárást, mivel néhány esetben eszméletlenül széthúzná a szóközöket. Tehát a sorkizárásnak megvan a létjogosultsága, csak arra kell használni, amire való.

Az üres semmitmondó beléptetőoldalnál már csak egy nagyobb bűnt tudok említeni. A háttérzenét. Valaki említette, hogy az a rossz, amikor nem lehet kikapcsolni. Én meg azt mondom, hogy egy weboldalon ne legyen háttérzene. Sokan úgy böngésznek, hogy közben valamilyen zenét hallgatnak. Ilyenkor nincs rosszabb, mint egy weboldal alatt szóló zene. Főleg, ha az oldal témájához egyáltalán nem passzol semmilyen zene. Szóljon zene az Internetes rádió oldalakon, ne a webáruház, vagy egy közösségi oldal lapján. Én amúgy is sok zenei programmal dolgozom, közben ne dünnyögjön semmi!

A fő bűnök egyike, hogy ma már szinte mindenütt szólni kell a “zenének”. Itt nem véletlenül tettem idézőjelbe a zene szót, mivel ami a nonstop rádióadásokból szól, az minden, csak nem zene. Ennek ellenére nem tudok úgy bemenni egy üzletbe, legyen az akár bevásárló vagy szórakoztatóközpont, akár egy kocsma vagy egy kiskereskedés, hogy ne szólna éjjel-nappal a rádió. Mellesleg sokan elfelejtik, hogy ha egy zenét felraknak a weboldalra, azért jogdíjat is kéne fizetni, mert ezek kopirájtosak.

BonFire 2008. június 13. - 04:58

Azt hiszem a zenés dologgal nagyon egyet kell értsek veled. Igaz, én azt nem szeretem, ha kéretlenül elindul valami. Ha egészen addig a pillanatig, amíg Te nem akarod hallani, hogy milyen zenét kínál a weboldal (igaz, ez abban az esetben, ha a zene a weboldal témájához tartozik), addig csak egy gomb, link valami utal arra, hogy ott van zene. Nem töltődik be a háttérben, nem indul el magától, stb. Szóval te irányítsd azt a zenét. Ha ezek a feltételek telejsülnek, akkor szvsz nem gond a zene, mivel semmi hátrányt nem jelent (idegesítő hangok, sávszélességfoglalás, böngészőlassítás, stb.).

Avatar Tupacko
2008. június 13.
10:32

Persze, ha kimondottan zenei oldalon vagyunk, akkor meg akarjuk hallgatni a számokat, de azok általában linkként vannak beágyazva, és az ember abba hallgat bele, amelyikbe akar.

Azt már ki is felejtettem, hogy egy háttérzene is plusz méreteket ad a weboldalhoz, így a betöltődési sebességre is hatással van.

Néhány helyen pedig a beléptetőoldal épphogy nem semmitmondó, hanem ellenkezőleg. Van rajta egy hatalmas méretű és részletes gyönyörű grafika, ami egy hétig sem töltődik be. Ilyenekkel a fantasy játék oldalakon lehet találkozni. Ebben az esetben a háttérrajznak szerepe van, csak mindig szem előtt kellene tartani, a képek webbarát formájába történő mentését, amiről a tutorial.hu is írt. Nagyon nem mindegy, ha az a kép 100-as minőségű jpeg, vagy 75-ös. A különbség szabad szemmel szinte érzékelhetetlen, a méret pedig nem csak 25%-kal csökken, hanem hatványozódva. Szóval megéri gondot fordítani rá. Arról már nem is beszélve, hogy néhány helyen kimondottan bmp képek vannak kitéve. Amíg dolgozunk vele, addig jó, mivel nem vesznek el részletek, de a weben már hatalmas a fájl, így nem praktikus a használata.

BonFire 2008. június 13. - 15:16

6-os ponthoz tenném hozzá, hogy nem árt ha a designer beletanul a sitebuildbe, vagy legalább utána néz. én tervezéskor azt is nézem, hogy lehet majd felvágni.

Web design 2009. szeptember 10. - 12:14

Ez igy igaz 🙂
Egy jotanacs: szokj le a spam jellegu kommentekrol, mert nem sokan elnezoek a nev helyett kulcsszoval kommentelokkel es konnyen torlesre kerulhet a megjegyzesed.

Avatar Tupacko
2009. szeptember 10.
12:31

[…] This post was mentioned on Twitter by Alpár Kövér, WebPillangó. WebPillangó said: RT @webpillango A webdesignerek hét bűne | WebPillangó http://bit.ly/9LaYAa […]

1. Totál egyetértek.
2. Vagy Cufón is OK, ha van javascript.
3. Hát én 10-14-ig határoznám meg. Célcsoporttól függ.
4. Kevésnél jó.
5. Egyetértek.
6. Ez is nagyon igaz. Néha velem is megesik.
7. Na ez _nagyon_ igaz, bárkivel megesik.
Kommentekhez:
8. ?
9. Bizony, ezek ellen tiltakozom is. Meg a kilométeres fejlécek ellen is.
eternity hozzászólása: 100%-osan _igaz_.
Én szerintem a 10. óriásbűn a nagy fejléc és a gigantikus csak html-ben kicsinyített képek.

Bence 2010. április 17. - 15:41

8 -> kell figyelni a kontrasztra! Legyen olvashato az oldal es ne sertse a szemed, vagy eppen te kelljen a szoveget kijelolni, hogy olvashato legyen (pl. feher hatter, halvanyszurke szoveg vagy sarga hatter, lila szoveg, stb.).

Avatar Tupacko
2010. április 17.
15:46

[…] (lásd még Webdesignerek hét bűne) […]