A Web 2.0 designer szemmel (első rész)

Írta: | 2007. november 23. | kategóriák: Blogolok, Design, Web

Browse Happy, web 2.0 jellegzetességekAz előbbi cikkekben (web 2.0 gyorstalpaló, web 2.0 műszaki szemmel) nem került kihangsúlyozásra a webkettes esztétikum. Ebben a bejegyzésben megpróbálom körülírni és megmagyarázni a webkettő grafikai szokásait.

Általános vonások

Szinte minden webkettes weboldalon találhatunk színátmenetet, kontrasztot, letisztultságot, harmadik dimenziót, ikonokat és sok-sok szabadhelyet. Bizonyára sokan megkérdik magukban: mi az új? Talán semmi! Minden esetre, abban gondlom mindenki egyetért, hogy régen nem volt ilyen népes a jól megformált weboldalak tömege. Több dolgonak is köszönhető ez, köztük a jobb eszközöknek, a web fejlődésének, de akár az inspiratív odalaknak is! A következő részben sorraveszem a legfontosabb elemeket.

Elhelyezkedés és méretek

Nemrégiben a nagy tartalomszolgáló oldalak három és négy oszlopos, fix vagy folyékony méretű tartalommal bíró, balra igazított oldlak voltak. Ez manapság megváltozott, mert rájöttek a webdesignerek, hogy nem igazán praktikus: hiába van sok információ az oldalon, az olvasó belezvaraodik, hogy éppen hol is tart az oldal olvasásában és odébb áll! Ezt persze senki sem szeretné, így mostanság az elterjedt oszlopszám a kettő, legextrémebb esetben is a három (persze, tudom, hogy vannak oldalak, ahol ma is akár öt oszlop fogad, de ritka az az eset, ahol az használhatósági megondolásból van úgy). A böngészőhöz, illetve a gazdagép képernyőjéhez igazodás is nagyban megváltozott. Manapság a tartalom nem balra, hanem középre igazodik, illetve egyre gyakoribb a szintén középre igazított, de folyékony oldalforma is. Egy másik oldalforma a nagyító mércés, úgynevezett zoom-width, szélességi behatároltsági forma. Ez annyit tesz, hogy a betűmérettel nő a design is (a mértékegység nem px, vagy pt, hanem em).Oldal igazodás
Az előnyök egyértelműek. A szép, tágas, letisztult oldalon a látogató hamarabb megtalálja, amit keres és azt kényelmesen el is tudja olvasni, anélkül, hogy zavarja a másik három oszlopban lévő, általa nem érdekelt szöveg. A középre igazítottságnak az esztétikusabb kinézet mellett, pszichológiai jelentése is van. Az ember kiegyensúlyozottnak, egyensúlyban lévőnek és harmonikusnak látja az oldalt.

Betűtípusok és betűméretek

Nagy és olvasható szövegekA web 2.0 világában egyre elterjedtebb a tisztán olvasható, talp nélküli betűtípus, mint például az Arial vagy a Tahoma. A betűméretek álltalában tíz pontostól tizenkét pontosig, vagy 100%tól 120%ig változnak a normál jelentésű szövegek esetében. A tisztább és könnyebb olvashatóságot többnyire a nagy sorközök is segítik, ami álltalában 150% értékű. A magyarázat megint kézenfekvő, hiszen a webkettes web azt próbálja nyújtani, amit a kezdeti elképzelések akartak: információcserét. Szóval azért vannak nagy sorközök és könnyen olvasható betűk, hogy az ember rövid idő alatt sok információt eltudjon sajátítani. Továbbá egészségügyi hátteret is látok az egészben, ugyanis az apró talpas betük sokkal nehezebben olvashatóak, mint a talpnélküliek (föleg, ha a mérteük is elég nagy).

A elkövetkező részekben szó lesz az oldalak struktúrájáról, az általános formákról, a színekről, a színátmenetekről, effekteléskről, különféle tükröződésekről, ikonokról, a háromdimenziós hatásokról, stb.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresSzia! Nagyon jó cikk, mindig is ilyen leírást kerestem.
Türelmetlenül várom a folytatást! 🙂

heal 2007. november 23. - 12:29

Köszönöm 🙂 A folytatás az a hétvégére várható, ha minden zökkenőmentesen megy. Kissé zsúfolt vagyok, Microsoft konferencia, adatbázsikezelés vizsga, meló, s még egy csomó egyéb dolog (kell egy kevés pihenés és sport is :D).

Avatar Tupacko
2007. november 23.
14:07

Nagyon jó lett a cikk! Igazából már nagyon régóta keresek web 2.0 témájú magyar leírást, és nagyon megörültem, hogy te írsz róla THX! (Mint kezdő weblapkészítő, jól jönnek az ilyen okosságok.) Annak meg még jobban örülök, hogy folytatás is lesz…
(apró elírás: egyensúlbyan) 😀

CSiPet 2007. november 23. - 16:16

Igyekszem arról írni, amire úgy érzem igény van. Köszönöm a figyelmeztetést, megesik az elírás 🙂

Avatar Tupacko
2007. november 23.
22:40

na és hogy sikerült az az adatbáziskezelés vizsga? :]

dying.inside 2008. január 20. - 17:04

Köszönöm jól, viszont ez a bejegyzés témáját illetően offtopic 🙂 Hasonló kérdéseket a fórumban, ha lehet. Köszönöm!

Avatar Tupacko
2008. január 20.
17:06

Köszi a webkettőpontnullás cikket mivel egyre többen kérnek 2.0-ás stílusú logót,brandet ezért nekem mint grafikusnak is nagyon jól jött a cikked. köszi.

piri 2009. december 21. - 02:05

Nagyon szivesen. Sok jo munkat keszits aztan 😉

Avatar Tupacko
2009. december 21.
02:11