10 hasznos dolog weboldal fejlesztőknek

Írta: | 2009. október 21. | kategóriák: (X)HTML, CSS, Speciális, Web

Összegyűjtöttem néhány eszközt, ami szükséges lehet, de minden esetre megkönnyíti a weboldal fejlesztők és weboldal tulajdonosok dolgát. Röviden szó lesz böngésző független designolástól, logógeneráláson keresztül a legtöbb fejfájást okozó dolgokról.

BrowserShots

A BrowserShots online, ingyenes, szolgáltatás nagyon hasznos tud lenni. Képzeld csak el, hogy ha minden operációs rendszeren és böngészőn ki kellene próbáld, hogyan is mutat majd az épp fejlesztés alatt álló weboldalad. Te sem és a kliens sem örülne, hogyha egyes böngészők alatt szétcsússzanna az egész design és rondán mutatna. A BrowserShots megmutatja neked, hogy az adott weboldal miként is nézne ki a leggyakrabban használt böngészőkben, és nem csak!

W3C Validator

Ha már a weboldalak egységes kinézeténél tartunk, akkor érdemes megvizsgálni, hogy ha a weboldal forráskódja valid, standardoknak megfelelő. Persze nem minden néz egyformán ki, amiért valid. Tökéletes nincs. Viszont nagyban elősegíti a homogén kinézetet.

CSS alapértelmezés

A megfelelő, egyforma kinézetet könnyedén elérheted, hogyha a böngészők alapbeállításait megpróbálod a lehető legegységesebbre hozni. Ezt elérhet úgynevezett CSS reset állományokkal, kódrészletekkel is. Néhány nagy kedvenc: Yahoo CSS reset, a Meyer félre alapbeállítás, illetve egy egész CSS keretrendszer és reset gyűjtemény egyenesen a SmashingMagazine-tól.

Color Palette Generator

Mi sem okozhat nagyobb fejfájást, mint megtalálni az optimális színvilágot egy új designhoz. Legyen szó weboldalról vagy egyéb médiáról, a színpaletta generátor segít. Használata egyszerű és egyedi: tölts fel egy fotót és hagy dolgozni. Pillanatok alatt megmutatja, hogy melyek lennének az optimális színek egy harmonikus, jól mutató nyomtatványhoz vagy weboldalhoz!

Color Scheme Designer 3

Az előbbihez hasonló, brilliáns színskálákat generáló eszköz! Kiváló lehetőségeit használva bárkiból lehet színszakértő. Csak úgy áradnak a szebbnél szebb színek a színkerekekből.

GenFavIcon

Egy egyszerű, három lépéses, online alkalmazás, ami segít pillanatok alatt elkészíteni weboldalunk faviconját. Töltsd fel az erre szánt képet, alakítsd, méretezd, vágd, stb. Majd töltsd le a végeredményt. Lehetőséged van egy előnézetet is megtekinteni, így bizots az eredmény.

Font Browser

Egy nagyszerű alkalmazás, hogy megtekintsd a számítógépeden lévő betűtípusokat használat közben. Válassz típust, méretet, próbaszöveget és máris látod, hogyan nézd ki: valós időben.

Font Tester

Hasonló, viszont sokkal több lehetőséggel bíró alkalmazás. Lehetőséget nyújt rengeteg CSS beállítás grafikus beállításához és ha tetszik a végeredmény, CSS kódot is generál.

TypeTester

A TypeTestert már alaposabban megvizsgáltam egy régebbi bejegyzésben. Talán az egyik legprofibb, ingyenes, online betűtípus választó. Választhatsz Linux, Mac és Windows alap fontok közül, CSS tulajdonságokat állíthatsz be, stb.

CSS támogatottság

Nem utolsó sorban, ha már weboldal készítésnél és formázásnál tartunk, akkor mindenképpen jól jöhet a támogatott CSS trükkök listája.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresAz első (BrowserShots) mellé vagy inkább helyett ajánlanám az Adobe BrowserLab-ot (https://browserlab.adobe.com), jóval gyorsabb és sokkal okosabb.

stvn 2009. október 21. - 12:28

Van azonban egy fontos kulonbseg: az Adobe-hoz kell regisztralnod.

Avatar Tupacko
2009. október 21.
13:08

Nagyon jó cikk, köszünjük! Off: bet*ű*típus

fledgling42 2009. október 21. - 17:27

Tudom, hogy a betű, az hosszú ű. Viszont a betűtípust/betütípust használják mindkét formában. Sőt, rövid ü-s formájával gyakrabban találkoztam.

Avatar Tupacko
2009. október 21.
20:24

@Tupacko: Hát, attól még, hogy több ember használja rosszul mint helyesen (az interneten legalábbis), nem lesz ez a megfelelő alak. Nézz csak utána bármilyen nyelvtankönyvben, vagy ellenőriztesd valamilyen helyesírás ellenőrző programmal, de az bizony *betűtípus* 🙂 Nem mintha túl lényeges lenne, bár azért szerintem viszonylag fontos.

fledgling42 2009. október 21. - 23:31

Ok, koszi, hogy szoltal! 🙂

Avatar Tupacko
2009. október 22.
10:22

@Tupacko: Nincs mit, én köszönöm a jó bejegyzéseket :)!

fledgling42 2009. október 22. - 15:41

Ez a W3C Validator nevű oldal teljesen jó html tagokat is rossznak vesz… Akkor az most hogyan javítsam ki?

Feriman 2009. december 26. - 15:47

A validátor tökéletes – a html-nek különféle verziói vannak, és nem minden változat támogatja az összes tag-et, és ez így van helyén. Ajánlott olvasmány: HTML verziók, HTML DTD. Az utóbbi megoldás is egyben a problémára.

fledgling42 2009. december 26. - 16:10