Speciális WordPress sablon fájlok

Írta: | 2007. október 24. | kategóriák: CMS, Design, Programozás, Web

Ebben a bejegyzésben egy listát találsz azokkal a fájlokkal, amelyeknek speciális értékük van a WordPress számára. Miért fontos ez? Azért, mert ha egy jó sablont akarsz készíteni, akkor pontosan tudnod kell, melyik fájlt, milyen esetben használd a legmegfelelőbb eredmény elérése érdekében.
A legfontosabb fájl a style.css. Ezt kötelező módon tartalmaznia kell a sablonnak a megfelelő fejléccel, mivel ez az a fájl, amely a sablon definícióját végzi. Ha nem tartalmazza a fejlécet, akkor is működik, de van eset, hogy egyéb történik, mint amit elvárunk (pl. egyes esetekben a Default sablont hozza be, ha nincs fejléc).
Index.php, a következő kötelező állomány. Ha a sablonodnak vannak kód fájljai is a formázó állományok mellet, akkor az index.php kötelező módon meg kell jelenjen. Erre tulajdonképpen azért van szükség, hogy ha nem találja a keresett kódfájlt a WordPress, akkor az index.php-t kell beolvassa.
A megjegyzéseket a comments.php kezeli. Amennyiben nincs ilyen állomány, a Default sablon comments.php sablonja fog használódni. Hasonló képpen a comments-popup.php.
Ha létezik a home.php, akkor ez az a fájl, amelyik meghívódik, mint főoldal. A home.php segítségével lehet készíteni beléptető oldalt, vagy hasonló érdekességeket.
Single.php: a sablon egy bejegyzésnek. Akkor hívódik meg, amikor egy egyedi írás van lekérve és nem egy ciklus. Természetesen, ha nem létezik, akkor az index.php az, amelyik meghívódik.
Page.php, meghívását egy egyedi WordPress oldal lekérése eredményezi. Ha nem létezik, akkor az index.php hívódik meg.
Category.php kategória esetén, author.php szerző esetén hívódik meg. 2.3 WordPresstől tag.php is van, a címkék megjelenítést szolgálva. A date.php akkor hívódik meg, amikor egy speciális archívumra van szükség, így példáúl a havi, napi, egy órában írt, stb. arhívumok. Végülis mindenik eset az archive.php egy-egy egyedi megjelenése. Ha léteznek, akkor az említett fájlok hívódnak meg az archive.php helyett, ha nem, akkor az archive.php végzi el a kellő szolgálatot.
A maradék két különös jelentőséggel bíró állomány a search.php, keresési eredmények megjelenítésére, illetve a 404.php, amely a nem található kérések esetében jelenik meg. Személy szerint, a 404es oldal hasznos (még nem írtam meg a WebPillangónak), mert tudod figyelmeztetni a látogatót, hogy rossz helyre tévedt, de ha gondolja beleolvashat az utolsó x bejegyzésbe, vagy megnézheti mit írtak mások. Esetleg az oldal fórumával is össze lehet kötni, és máris egy nagyon hasznos kis oldallá formálódik a hibaoldal.
A felsorolt állományok beletartoznak a WordPress sablon hierarchiájába, ezért különös jelentőségűek.
Van néhány függvény, amelyik segítségünkre van, hogy mi is el tudjuk dönteni, sablonból, hogy éppen melyik sablon van használatban (vagy éppen melyik kellene, a kérés miatt legyen). Erről lesz egy bővebb leírás is, de néhány példa: is_home(), is_single(), is_admin(), stb.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üres