WordPress sablon készítése (első rész)

Írta: | 2007. október 19. | kategóriák: (X)HTML, CMS, CSS, Design, PHP

Janoszen weboldalán találtam rá egy érdekes leírásra, ami ötletet adott a leíráshoz. A téma: WordPress sablon készítése. Ahhoz, hogy egy sablon tudjál készíteni, kell tudjál HTML-t, CSS-t és PHP-t is. Ajánlott olvasmány a WP dokumentációja és a WordPress codex is.
A WordPress sablonok két fő részből állnak: a programozási része, PHP fájlok, és a design része, CSS fájl(ok) és a hozza tartozó képek. A sablon a wp-content/themes/ mappaban kell legyen. Pontosabban a megadott mappában kell létrehozd a sablon nevével annak mappáját. A sablon mappájában két fájl a kötelező: style.css és index.php. A többi rád van bízva, hogy mit is csinálsz és hogyan csinálod. Ha plusz függvényeket is szeretnél használni, amiket te definiálsz, akkor használnod kell a functions.php állományt is. Az említett fájlban kell definiáld a függvényeket és szükség szerint megírd azokat.

A megjelenítés, style.css

A style.css fájl két, nagyon fontos, dolgot kell tartalmazzon. Az első az a sablon definiálása, ami egyedi kell legyen, mert hanem problémákat okoz a sablonválasztásnál. A második dolog a formálás, ami természetes CSS kód. További CSS fájlokat is használhatsz, de a style.css nélkülözhetetlen, éppen a benne lévő definiálások miatt. Hogyan is kell kezdődjön egy ilyen állomány?

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
/*
Theme Name: a téma neve
Theme URI: a téma letöltési útvonala
Description: egy rövid leírás
Author: a szerző neve
Author URI: a szerző weboldala
Template: az esetleges szülő téma neve -nem kötelező
Version: verziószám -nem kötelező
.
Általános szövegek, licenszek, mi egy más
.
*/

Meg kell jegyezni, hogy a Template változóban átadott érték egy fizikai könyvtár neve kell legyen. Azt a könyvtárat fogja keresni a WordPress az öröklés érdekében. Ha megtalálja a mappát, akkor onnan hívja meg az összes létező template fájlt.

A functions.php

Egy nagyon hasznos állomány, amiben sok mindent elvégezhetünk. Opcionális fájl, szóval, nem kötelező használni. Ha létezik az állomány, akkor az a WordPress előkészítésekor betöltődik (inicializálásnál), és a függvények használhatóak lesznek úgy az admin részen, mint a felhasználói, böngészői, részen is.
Mire tudod használni az említett fájlt? Hasznos olyan függvények definiálására, amelyet több PHP template fájlod is használ, így elég egyszer definiálnod, nem kell mindenik fájlban. Ugyancsak itt tudod elérni azt is, hogy legyen egy mini admin felület, ahol a felhasználó tud választani lehetőségeket a sablon megjelenítéséhez, például színezés.
A Default WordPress sablon használja a functions.php-t, és az admin felületes példa is benne van. Szerintem érdemes megnézni, főleg, ha egy bonyolultabb sablont akarsz készíteni. Mivel hasonlít a WordPress pluginek felépítéséhez, érdemes utána olvasni a WordPress pluginek készítésének is.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresAlapvetően nem kell a PHP tudás egy WP sablon elkészítéséhez, maximum nem árt, mert bővülnek a lehetőségeid.

Ami mindenképp fontos, az a HTML/CSS.

Harder 2007. október 22. - 09:38

Nem kell nagy PHP tudás, de nem árt egy alap, hogy tudd miként kell a függvényeket használni és esetleg néhány karakterlánc műveletet elvégezni.

Avatar Tupacko
2007. október 22.
15:01

Szeretnék egy saját sablont készíteni, azonban nem ismerem sem a css sem a html sem a php nyelveket. Tudnál ajánlani olyan könyveket ill. web címet amiből/ahonnan el tudnám sajátítani az alapokat, ill. ahoz legendő tudást hogy elkészíthessem a sablonomat?

HNR 2007. október 23. - 14:16

Első sorban a googlet ajánlanám, mert mindenre van válasz 🙂 A kellő PHP tudást el lehet sajátítani a http://www.php.net -en, vagy akár a fórumban is rákérdezhetsz, ha problémád akad. A CSS és HTML nyelveket is szintén az interneten tanulhatod meg, vagyis itt ingyen, olyan oldalakon, mint a http://www.w3schools.com/. Jónéhány leírást itt is találsz, és szívesen vagy látva a fórumban is. További kérdéseket oda várok. 🙂

Avatar Tupacko
2007. október 23.
15:43

Van-e esetleg WP plugin készítési leírásod is? Kerestem de nem találtam…

Miklós Henrich 2010. február 3. - 02:45

Sajnos abban nem tudok leirassal segiteni. Kerlek tedd fel kerdesed a forumban es keresunk ra valaszt 🙂

Avatar Tupacko
2010. február 3.
02:47

Nagyszerű. Köszi.

Miklós Henrich 2010. február 3. - 02:58

style-t már ki se szoktam tölteni, mármint a sablon nevét stb., mindig elfelejtem. Csak utólag pótolom, hogy az ügyfélnek nézzen ki valahogy. 🙂

Efrud 2010. május 11. - 14:54

Ez nem buszkeseg 😛 Arthat az “imidzsnek”.

Avatar Tupacko
2010. május 11.
17:08

Utólag pótlom mindig. 🙂

Efrud 2010. május 14. - 15:37

Szuper hogy kötelező az index.php, de mit kell tartalmaznia?

István 2010. július 23. - 15:04