MySQL és PHP kapcsolat teremtés

Írta: | 2007. szeptember 03. | kategóriák: Adatbázis kezelés, Adattárolás, MySQL, PHP

Miután megértettük a MySQL alapjait, megtanulhatjuk azt, hogyan lehet a phpn keresztul csatlakozni a mysql kiszolgálóhoz. A leírásban részletes magyarázat található a mysql_connect() és a mysql_close() függvényekrol, majd egy példa szemlélteti a használatot.

mysql_connect()

A mysql_connect függvény segítségével tudunk kapcsolatot létesíteni a mysql szerverrel. A függvény egy kapcsolat azonosítót térít vissza sikeres kapcsolódás esetén vagy ellenkezo esetben FALSE értéket. Nem fontos kitölteni egy paraméterrel sem, viszont ebben az esetben a localhoston próbál kapcsolódni, mint root felhasználó.

Az elso paraméter a szervert jelzi, ami a mysql szervert határozza meg. A második paraméteren keresztul közvetíthetjük a felhasználót és a harmadik paraméterben az illeto jelszavát. Álltalában elegendo ez a három paraméter. Még két paramétert lehet a függvénynek átadni, de viszont csak a jelszó utáni függvénynek van kifejezett értéke. A negyedik paraméter egy igazságot kér. Amenyiben TRUE értéket adunk neki, minden esetben más és más kapcsolatot ad vissza, hogyha már volt csatlakozás korábban. Ha nem adunk neki értéket, vagy FALSE értéket adunk, abban az esetben, hogyha már volt kapcsolat ugyanaval a mysql szerverrel, akkor azt a kapcsolat azonosítót téríti vissza. Testvérfüggvénye a mysql_pconnect, amely annyiban különbözik, hogy perszisztens kapcsolatot hoz létre a szerverrel, nem szunik meg mysql_close hatására.

mysql_close()

A függvény a paraméterként átadott kapcsolatot zárja le. Amenyiben nincs paraméterezve, az utoljára létrehozott kapcsolatot fogja lezárni. A függvény meghívása nem szükségszeru, mivel lezáródnak a kapcsolatok a php kód végeztével (hogyha nem mysql_pconnect()-el volt létrehozva, amit viszont nem ajánlatos használni a szerver terhelése végett). A függvény igaz vagy hamis értéket térít vissza a sikerességétol függoen. Amenyiben nem létezo kapcsolat azonosítót adtunk át, mint paraméter, kapunk egy hibaüzenetet is.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
  $kapcsolat = @mysql_connect("szerver", "felasznalo", "jelszo"); //a @ blokkolja a php altal kiirando hibat
 
  if ( !$kapcsolat ){
 
    die("Nem tudok csatlakozni.");
 
  }  echo "Sikeres csatlakozás";
 
mysql_close($kapcsolat);


Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresIsmerősök keresése

Ádám Mónika 2007. november 7. - 17:38

Keresés

Ádám Mónika 2007. november 7. - 17:41

Spam 🙂

Avatar Tupacko
2007. november 7.
18:01