MySQL alapok

Írta: | 2007. augusztus 30. | kategóriák: Adatbázis kezelés, Adattárolás, MySQL, Programozás

A dinamikus weboldalak világában sokan a phpt válasszák egy-egy feladat elvégézsére. Vannak akik az egész weboldalt a php segítségével építik fel. Már önmagában is hasznos a php, de lehetőségünk van tovább lépni. Tudunk csatlatkozni adatbázisokhoz, amelyek adatait szerkesztehjük és kinyerhetjük abból. Ezen az elven működnek a fórumok is. Minden felhasználó, minden kategória és hozzaszólás egy-egy adat, ami egy hátsó tárolon van elhelyezve, egy adatbázis különböző tábáláiban.

Egy ilyen adatbáizis kezelő rendszer a MySQL is. A mysql egy ingyenes és nagyon elterjedt adatbázis kezelő rendszer, amely egyszerűségéről és hatékonyságáról híres. Az egyszerűsége többek közt annak is köszönhető, ahogyan azt a neve is jelzi, az SQL ‘programozáson’ alapszik. Az sql (structured query language) egy olyan nyelv, amiben közel értelmes angol szöveg van rendszerezve egy lekérdezéshez, parancshoz. A mysql szinte minden ingyen szolgátatónál megtalálható, így hasznos dolog, ha össze tudjuk kapcsolni a phpval és így, akár adatbázis alapú dinamukus weboldalakat is készíthetünk.

Amit általánosan kell tudni az adatbázisokról az a következő: a táblázatok, azok a részek ahol az adatok rendezetten tárolva vannak. A táblázatok tovább bomlanak sorokra, más néven rekordokra és oszlopokra. Az oszlopok alkotják a változók neveit, amelyekkel be tudjuk azonosítani a keresés célját. Minden sorban, minden oszlopnak megfelel egy mező (egy mátrixként lehet elképzelni), aminek van egy értéke. A mysqlben NULL jelöli az olyan mezőt aminek nincs érték adva. A NULL egy olyan érték, ami nem tévesztendő a nullával, mert az már egy szám, ezáltal adat. A NULL érték az ürességet jelzi.

A rövid bevezető után egy példával tenném szemléletesebbé a dolgot:

Név

Lány

Fiú

Júlia

1

NULL

Róbert

NULL

1

A táblázat felépítése egyszerű a megérthetőség szempontjából. Van három oszlop, ami egy-egy tulajdonságot tárol: a nevet, hogy fiú az illető és hogy lány az illető. Két sort tartalmaz a táblázat: Júlia és Robert. A NULL értelmét mutatja a fiú és a lány oszlop. Mivel Júlia lány, ezért a fiú oszlopban nem lehet érték, mivel nem fiú, ezért van a NULL, ami azt jelenti a hétköznapokban, hogy nincs kitöltve az a mező. Róbertnél fordított az eset.

Természetesen való életben nem így hozzuk létre a táblázatunkat, hanem nevet és nemet fog tartamazni, nem három oszlopot. A felnti táblázat a szemléltetés kedvéért volt úgy felépítve, ahogy.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresHelló Tupacko!
Nekem inkább kérdésem lenne mert nem találom sehol a választ.
Építgetem a zenekarom honlapját mert a régi szétesőben van és elavult.
Szeretnék feltenni egy olyan vendégkönyvet,aminek az eredménye azonnal látszik is a lapon.Ezzel kapcsolatban teljesen “erdőben vagyok még.Gondolom kel valami szerveroldali dolog és valamilyen forráskód.
Kérlek segíts,mert itt “lefagytam”
Üdv!Petike

Petike 2007. szeptember 25. - 15:25

A megoldás, építünk egy vendégkönyvet. Hogy hogyan? Nézz be ide: http://forum.webpillango.org/index.php/topic,19.0.html

Avatar Tupacko
2007. szeptember 25.
17:46