jQuery: JavaScript Framework alapok

Írta: | 2010. december 11. | kategóriák: Alapok, JavaScript, Programozás

A JavaScript nyelv önmagában is egy nagyon jól és könnyedén használható, erőteljes programozási eszköz. Rengeteg dolog egyszerűen megoldható vele, de nem előnyös a kódot mindig ismételni, mivel az több gondot is okozhat (hibajavítás, rendbentartás, továbbfejlesztési nehézségek, stb.). További szükség a JavaScript könyvtárak/keretrendszerek létrehozására, hogy az alapokat nem feltétlenül ismerő felhasználók is gyorsan és egyszerűen tudjanak cross-browser animációkat, AJAX lekéréseket és egyéb dolgokat végezni. Mára már szinte nélkülözhetetlen egy jó framework a gyors, bővíthető, megbízható fejlesztéshez.

A legtöbb framework cross-browser akár több, mint 10 évre visszamenőleg is (a Rico keretrendszer az Internet Explorer 5.5-öt is támogatja). Közös pontjaik közé tartoznak a AJAX lekérések, a JSON feldolgozása, drag and drop, egyszerű és komplex animációk, event handling (esemény kezelés), űrlap validálás és űrlap elem kiegészítés (pl. naptár), illetve beépített szövegszerkesztő.

Dojo

Egy erőteljes és régi JavaScript keretrendszer a Dojo Toolkit (http://dojotoolkit.org/). 2004-ben volt alkotva és azóta is komoly rajongói tábornak köszönheti a folyamatos fejlődését. Támogatja a legelterjedtebb widgeteket, például menüket, fákat és naptárakat. Sabolnozható a kinézete. Továbbá van Adobe Integrated Runtime (AIR) támogatasa is. Főbb támogatói az IBM, Oracle és a Zend.

MooTools

Egy másik aktív JavaScript framework a MooTools (http://mootools.net/). Eredetileg egy kiegészítőként indult a Prototype frameworkhoz, 2005-ben, de már 2006-ban különálló framework lett. A szokásos dolgok mellet meg kell jegyezni, hogy megspékeli a DOM-ot is (ennek vannak előnyei és hátrányai is). Erőteljesen obiektum orientált és DRY elveket valló (Don’t Repeat Yourself, Ne Ismételd Magad).

Prototype JavaScript Framework

Egyike a legöregebbi keretrendszereknek és azóta is közkedvelt. Sajnos a prototype is az eredeti DOM-ot egészíti ki és ebből jónéhány gond származik, például teljesítmény visszaesés sebesség szempontjából, illetve a tulajdonságok felülírása is egy gond lehet. A jQueryval ellentétben it a $ függvény a getElementById szinonímája, nem teljes DOm bejáró szereppel bír. Egyéb dollár-jel alapú függvényei a $F, érték kinyeréséhez, és a $$ a CSS alapú elemek keresésére.

script.aculo.us

script.aculo.us is egy régi keretrendszer, amiket olyan cégek használnak, mint a NASA és az Apple, hogy csak egy párat említsek. Sajnálatos, hogy már több, mint egy éve nem volt frissítés (2009 októberében volt az utolsó frissítés a bejegyzés időpontjában). Valójában egy másodlagos eszköztár, ami a Prototype keretrendszerre épül vizuális effekteket, HTML generálást és egyéb dolgokat hozzaadva ahhoz.

Yahoo! User Interface Library

A Yahoo! User Interface Library, másnéven a YUI, egy másik komplex JavaScript keretrendszer. Ahogy azt a neve is sugallja, a Yahoo! áll a háta mögött. Tartalmazza az általános framework elemeit, de ezen túl tesztelésre szakosodott eszközöket, JavaScript és CSS tömörítőt és dokumentáció generálót is tartalmaz/támogat.

A jQueryvel a következő leírásban ismerkedhetsz meg.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üres