A legjobb betűtípusok webfejlesztőknek, programozóknak

Írta: | 2010. október 10. | kategóriák: Blogolok, Letöltések, Programozás, Speciális

Ebben a rövid, de annál inkább értékes leírásban megosztok veletek öt kedvelt karakterkészletet. Miért pont ez az öt legmegfelelőbb font? A válasz egyszerűnek tünhet: sokan használják. Valójában ennél lényegesen bonyolultabb a dolog. Egy betűtípus attól lesz igazán megfelelő, ha a szemünknek is kellemes, nem fárasztó, ugyanakkor a produktivitáshoz is hozzajárul a gyors és egyértelmű karakter jellemekkel, például jól megkülönböztethető kicsi „l” (L) és nagy „I” (i) betűk. Egy további elengedhetetlen dolog a mono-space betűk használata.

Inconsolata

Személyszerint az Inconsolata készletet használom. Jól olvasható, kerek, formás, állandó betűszélességgel. Ráadásul ingyenes.

Infó: amennyiben Netbeans-ben szertnéd használni, töltsd le az úgyszint ingyenes TTF változatot.

Deja Vu Sans Mono

Egy másik nagyon jó és ingyen letölthető és használható font a Deja Vu Sans Mono. Valamivel kövérebb, mint az Inconsolata és ettől jobban olvasható a látássérültek számára.

Droid Sans Mono

A Droid Sans Mono kifejezetten a kisméretű képernyőkre volt tervezve. Szintén ingyenes, Apache licensszel rendelkező betűtípus.

Consolas

A Consolas a Microsoft programozásra feljesztett betűtípusa. Egyetlen komoly hátránya, hogy fizetni kell érte.

ProFont és Sheldon

Egy (két) másik nagyon jó készlet a ProFont/Sheldon. Úgyszint használható Windows, Mac és különféle *NIX operációs rendszereken. Nem egy hagyományos sans mono betűtípus.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresA Droid és Inconsolata a kedvenceim.

Evenich Norbert 2010. október 10. - 20:35

A ProFont Sheldon szerintem egy kicsit zavaros nem túl jó a szemnek de lehet, hogy csak nekem zavaró.

Deviza 2010. október 15. - 12:26

En a Panic Sans-t hasznalom, illetve a Monaco-t (Az elsot inkabb webfejlesztesre, a masodikat pedig C programozasra), meg vagyok veluk elegedve. Kulonosen szeretem a Monaco zarojeleit 🙂

Csongor 2010. november 8. - 16:35

Köszi a javaslatokat! Hébe-hóba veszek részt webfejlesztésben, de a font kérdés, mindig fontos pont. 🙂 Kérdésem, hogy ha nincsen feltelepítve a látogató gépére az általam használt fontkészlet, akkor azt áthidalhatom-e?

Anima Ludens 2010. november 18. - 20:22

Szia!

Ez a keszlet arra jo, hogy te hasznald, amikor kodolsz. Nem arra vannak, hogy ilyen betutipust hasznalj a weboldalon, amit a felhasznaloknak szansz. Meg mindig egeszseges elterjedt betutipusokat hasznalni, de mar a CSS3 es egyeb JavaScript megoldasok elerhetove teszik azt is, hogy barmilyen fontot hasznalj es azt a latogatod is lassa. Termeszetesen ehhez egy modern bongeszore es/vagy JavaScript-re van szukseg.

Avatar Tupacko
2010. november 18.
21:19