jQuery: A Framework

Írta: | 2011. január 09. | kategóriák: Alapok, JavaScript, Programozás

A jQuery keretrendszer 2006 januárjában látott először napvilagot a BarCamp elnevezést viselő rendezvényen, New Yorkban. A bemutató John Resig volt. Jelenleg a legelterjedtebb JavaScript framework úgy a nagy és elismert, mint a kissebb és kevésbé neves weboldalak esetében. A keretrendszer ingyenes és nyiltforráskodú.

Talán a legfőbb oka, amiért ennyire elterjedt az, hogy nagyon könnyen elérhetünk egy vagy több elemet a DOM-ban CSS selectorokat használva. Ez rengeteg getElementById és társai függvénymeghívástól megkiméli a programozókat. Ez a fajta lekérés mód a HTML5-ben már alapból támogatva lesz, nem kell majd hozza jQuery.

A jQuery szerkezeti felépítése lehetőséget nyújt annak bővítésére is, ezért számtalan hasznos plug-in írodott már eddig is hozza.

Feltétlen megemlítendő, hogy a jQuery hasznos társprojektje a jQuery UI (http://jqueryui.com/), ami a főként a vizuális dolgokért felel, például animációk és widgetek. A sablonozható jQuery UI talán legfontosabb elemei a drag and drop, újraméretezés és kiválasztás, illetve az effektusok. A widgetek segítségével könnyedén remek web applikációkat hozhatunk létre, használva a “füles” felhasználói felületet, a görgetőket, a gombokat, naptárakat és sokegyebet.

Egy újabb jQuery szülemény a jQuery Mobile (http://jquerymobile.com/), ami jelen írás idején még Alpha 2 verziónál tart. A jQuery Mobile háta mögött húzódó ötlet az, hogy az egyre növekvő okostelefon piacon is tiszteletreméltó részt tudjon magának, megkönnyítve a fejlesztők munkáját.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üres