Robbanó, fényes szöveg

Írta: | 2008. január 11. | kategóriák: Photoshop, Speciális effektek, Szöveg effekt

A végső robbanó és fényes szöveg

Hosszú kimaradás után egy újabb Photoshop leírással gazdagodik a tartalom. A leírást követve elkészítheted saját robbanó és egyben fényesre stilizált szövegedet. Különösebben nincs egy adott célja, amire használhatod. Szerintem logónak is megfelelő. A kezdéshez hozzuk létre a munkafelületet: készíts egy 500×300 képpontos (pixeles), fehér hátterű, 8 bittes dokumentumot. Válaszd ki a neked tetsző színt (foreground color), ami a szöveg és a robbanás színét is adja majd. Készíts egy írást egy új rétegen, lehetőleg nagy betűkkel, ami nagyrészt átfogja a dokumentumot (szélességre).
Itt kezdődik a valós stilizálás. Duplázd a háttér réteget (kattintás a rétegen, majd Ctrl + J, Command + J Mac esetén), majd töröld ki a régit. Erre azért volt szükség, mert az alap fehér háttér nem teljesen modosítható (ahogyan azt a rajta lévő lakat is jelzi). Most duplázd a szöveget. Ezt követően rejtsd el a felső réteget (tedd a láthatóságát nullára, vagy vedd ki a kis szemet a réteg bal oldaláról), majd raszterizáld az alsó réteget a következő képpen: jobb kattintás a szöveg rétegen, majd Rasterize type menüpont. Most üss Ctrl + E (Command + E) billentyű együttest, hogy egybemosd az alsó fehér réteget a raszteres szövegréteggel. (Ha nem egymás felett helyezkednek el, akkor jelöld ki a két réteget).
Most kell alkalmazni egy sor szél stilizálást, de még ez előtt fordított színképet kell kapjunk. A kép színeinek megfordításhoz üss Ctrl + I kombinációt. A szél effektust mindnégy irányból, kétszer kell alkalmazni. Válaszd a Filter / Stylize / Wind szűrőt és üss Entert. Nem kell semmit sem állítani, az alap beállításokra van szükség. Az effekt megduplázásához üss Ctrl + F együttest. Most forgasd kilencven fokonként a képet és üss kétszer Ctrl + F billentyű kombinációt egészen addig, amíg nem érsz vissza a szöveg normális állásába (így mindnégy oldal egyformán elmosott lesz). A forgatást legegyszerűben a következő képpen végezheted: Ctrl + T (vagy Edit / Free transform), jobb kattintás és 90 fokos forgatás. A stilizálást befejezve fordítsd vissza a színeket (Ctrl + I újból).

A szél effektusok után
A robbanás hatás elérésére válaszd a Filter / Distort / Polar coordinates szűrőt és válaszd a Rectangular to Polar módot. Ezt alkalmazva az egyenes szövegből kör alakú írás formálódik. Hozz létre egy új réget, majd helyezd legalsó rétegnek. Válaszd a robbanásos szöveget, majd egyesítsd a két réteget a Ctrl + E billentyű párossal. Tedd újból láthatóvá a felső réteget is, hogy kicsitt azon is alakítsunk. A jelenlegi állás valami hasonló kell legyen:

Az eredeti szöveggel előtérben
Kattints duplán a szöveg rétegén, hogy megnyitsd a réteg stílus lapját, vagy válaszd a Layer / Layer Style / Stroke opciót. Ha a duplakattintásos módszert használtad, akkor válaszd ki a Stroke módot, hogy adjunk egy keretet a szövegnek. Állítsd a vastagságot 1 px-re és a színt fehérre. Ezt követően pipáld ki a Satin előtti négyzetet is és nyomd meg az Ok gombot a stílus alakítás alkalmazásához. Most kattints, a Ctrl gombot lenyomva, a szöveg rétegének nézőképére, hogy elkészítsd a szöveg kijelölését (a nézőkép a réteg nevétől balra elhelyezkedő négyzet). Hozz létre egy új réteget a szöveg rétege fölé, majd válaszd a négyzet alakú kijelölés eszközt (Rectangular Marquee Tool) és állítsd azt a metsző módra (a legutolsó mód). Készíts egy kijelölést a szöveg felső részén, ahova fényt akarsz tenni. Ha készen vagy, akkor töltsd ki fehérrel a kijelölést, majd állítsd a réteg láthatósági hányadosát 30-40%-ra.

Fényes szöveg
Most hozz létre egy új réteget, amit helyezz a robbant szöveg rétege fölé. Válaszd az elliptikus kijelölés eszközét (Elliptical Marquee Tool) és készíts egy kijelölést, ami födi a robbanás által keletkezett belső ellipszis területét. Ezt színezd ki egy színátmenettel.

A robbanást födő háttér
Egy kis fény ráhelyezéséhez a következőket kell tenned: hozz létre egy új réteget, majd készíts egy kijelölést, ahova a fényt akarod helyezni. Töltsd ki fehérrel a kijelölést, majd az adott réteg láthatóságát csökkentsd a helyzethez kellő módon (attól függ, mennyire akarod fényesnek).

A végső robbanó és fényes szöveg
Ez volt a mai leírás. A következő leírás egy CSS trükk lesz.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresÜdv!
kéne nekem egy kis segítség mert ez a logó pont jó lenne készülő weblapomhoz, de valamit még nem értek:
“[…]és készíts egy kijelölést, ami födi a robbanás által keletkezett belső ellipszis területét. Ezt színezd ki egy színátmenettel.[…]”
1.egy színátmenettel? én legalább 40 perce keresem a megfelelő színátmenetet….és nem jutottam még semmi jóra 🙂
2.”[…]szűrőt és válaszd a Rectangular to Polar módot. Ezt alkalmazva az egyenes szövegből kör alakú írás formálódik.”[…]
nekem egy picit rövidebb szövegem lett (webpillangó helyet Yeti ami sztem. egy picit rövidebb)és a körből csak félkör lett.

Amúgy jó lett az leírás, szívesen látnék még ilyen szöveg effektes dolgokat…

Yeti 2008. január 17. - 23:00

Azon sajnos nem tudok segíteni, hogy rövidebb a szöveged. Esetleg told meg elől és hátul két két ponttal, vagy valami egyéb karakterekkel 🙂 Színátmenet … nos, a színérzék az idővel kialakul. Hamarosan lesz leírás a színekről is, csak még nem jutottam oda, hogy elkészítsem. Ezek szerint már van egy biztos olvasom arra a leírásra is 🙂

Avatar Tupacko
2008. január 17.
23:05

Én arra nem jövök rá hogy hogyan töltsem ki a az elipszist

Még kezdő vagyok úgyhogy lécci vahogy úgy írjátok már le h én is megértsem.

Előre is köszi a segítséget!!

peredi00 2008. január 21. - 23:47

A kijelölés szépen le van írva, a kitöltést a Gradient Toollal vagy a Paint Bucket Toollal oldhatod meg. (fentről a hatodik ikon, a jobb oszlopban).

Avatar Tupacko
2008. január 22.
13:41

Hi! Nekem is ugyanaz a problémám mint peredi00-nak, mivel ha kitöltöm a kijelölt területet akkor a körben lévő rész teljesen sárga lesz a és a robbanásn csíkjai is sárgára változnak :S lehet csak én nem veszek észre vmit.. kérnék egy kis segitséget. Előre kösz

by kezdő

Geri 2008. február 8. - 00:22

A sárga kitöltés rétegének a blend mode-ját tedd egy megfelelő értékre (a színektől függ), pl. multiply, overlay, soft light, …

Avatar Tupacko
2008. február 8.
00:41

ohh, megvan, köszi

Geri 2008. február 9. - 15:39

Szívesen!

Avatar Tupacko
2008. február 9.
16:03

Lenne még 1 dolog. Ezt a robbanásos képet át szeretném másolni egy másik photora, de ha átmásolom akkor a fehér háttér is megmarad a kép mögött.. a kérdésem pedig az hogy hogyan leehtne ugy átmásolni a robanást hogy a fehér háttér ne kerüljön bele a photba? Elöre thx

by kezdő

Geri 2008. február 9. - 18:58

Nos, mivel a fehér háttér is hozzatartozik a képhez, nehézkes a dolog. Egy megoldás, ha nem használsz hátteret, amikor elkészíted az effektet. Egy alternatív megoldás, ha az átmásolt rétegnek eljátszadozol a Blend Modejával (a screen meg a soft light álltalában eltünteti a fehér részeket … de a más színek is kárát lássák. Egy próbát megér)!

Avatar Tupacko
2008. február 9.
21:16

Megprobálom, köst a segitséget

Geri 2008. február 9. - 22:03

Remélem sikerrel jársz.

Avatar Tupacko
2008. február 10.
12:32

Én is a színekkel harcolok..

kellene egy leírás a szinek harmóniájáról vagy hogy melyik színhez mi passzol vagy valamiilyesmi.

Teccik az oldal…így tovább

G3Ri 2008. február 11. - 15:35

Az kellene nagyon, csak még nem akadt idő a megírására :-S

Avatar Tupacko
2008. február 11.
18:35

helló Nekem az a problémám hogy nem tudok fényt adni a robbanás közepén lévő körnek. Légyszi írd le hogy mivel kell.

Ticsi 2009. január 13. - 19:16

Kijelolod a sarga kort (ctrl klikk a layer nezokepen), majd a kijelolesbol kivagsz egy reszt (az aljat, vagy a tetejet, a Marquee selection toolnak azzal a valtozataval, ami levag reszeket a mar meglevo kijelolesekbol). Letrehozol egy uj reteget, majd a megmaradt sarlo alaku kijelolest kitoltod feher szinnel. A reteg lathatosagat lehuzod, pl. 10-15 szazalekig, ezaltal csillogast biztositva az alatt meghuzodo retegeknek.

Sok sikert!

Avatar Tupacko
2009. január 14.
01:05

Kösz! Mondjuk nem találtam a “Marquee selection tool-t” de egy másik ezközzel sikerült.

Ticsi 2009. január 25. - 17:23

@Ticsi: a lenyeg, hogy sikerult 🙂 A Marquee Selection Tool-t a kijelolesi eszkozoknel talalod (alapbol teglalap alakot tudsz kijelolni, ha hosszan nyomvatartod a kijejoles gombjat, akkor viszont lenyilik egy lista, ahol 4 fele kijelolesi forma van: teglalap, ellipszis, sor es oszlop).

Avatar Tupacko
2009. január 25.
18:28

Kösz! Most már teljesen úgy tudom csinálni ahogy mondtad:D

Ticsi 2009. január 30. - 20:47

Nincs amit 🙂 Gratulalok!

Avatar Tupacko
2009. január 30.
20:52

hali!

kobra000 2010. július 17. - 12:43