Retró árnyék

Írta: | 2007. október 05. | kategóriák: Photoshop, Speciális effektek

Retró árnyékÉrdekes problémát vet fel az árnyékolás gondja. Van eset, hogy realisztikus hatást kell keltsen, van amikor megfelel egy fekete alak is. A következőkben arra mutatok példát, miként lehet ízléses és megfelelő retro árnyékokat készíteni. Miben is áll ez a szemlélőnek? Abban, hogy az árnyék egy egyszínű, nem valósághűségre törekvő és éles körvonalú árnyék legyen.
Alap kép - el kell valahol kezdeni Kezdjünk egy 300×300 képpontos, fehér hátterű képpel. Ezt követően készíts egy új réteget. Amikor elkészültél, akkor válaszd a Pen eszközt, majd készíts egy olyan alakot, mint egy pódium?. Ha megvan, jobb klikk az alakzaton és válaszd a Make Selection menüpontot. A beállítások legyenek a következők: Feather radius: 0px, Anti-aliased kipipálva, Operation: New Selection. Így létrehozol egy, az alakzattal megegyező, kijelölést. Válassz két enyhén szürke színt, majd töltsd ki a gradient eszköz segítségével.
Ha elkészűlt a dolog, akkor válasz egy számodra kedves színt, majd kattints a Custom Shapes-re. Válasz egy figurát (én egy macskával játszodtam el) és hozd létre a figurát. A lényeg nem itt van, hanem az árnyékon lesz majd. Raszterezd a réteget (jobb klikk a rétegen, majd Rasterize Layer opció), majd készíts belőle egy másolatot (jobb klikk és Duplicate Layer, vagy jelöld ki a réteget majd Ctrl+J, Mac-en Command+J). A másolt rétegen léve a kijelölés, üss Ctrl+U (Mac esetén Ctrl helyett mindig Command, hogy ne ismételjem magam) kombinációt, majd a Lightness görgőjét told a bal oldali végébe (így fekete lesz a réteg).
Az árnyék így már el is készült, csupán árnyék alakot kell adni neki. Még mindig az árnyék rétege van kiválasztva. Válaszd az Edit / Free Transform lehetőséget, vagy üss Ctrl+T kombinációt a réteg szabad formázásához. Jobb klikk a figurán (nem a rétegek panelban, hanem maga a képen) és válaszd a Distort menüpontot. Ragadd meg a felső vonalon, középen lévő négyzetet, majd mozgasd a réteget, hogy neked megfelelő árnyékot nyerjél.

Végső retró árnyékÉrtékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresEmm a példán a kép pont nem jó ( sztem ) mert a farkától kezdődik az árnyék 😀 és elég fura ha egy macska a farkán ( xD ) ülne 🙂

Katha 2008. március 9. - 00:03

Valójában papírkivágásnak indult, aztán árnyék lett. A tehnika a lényeg nem az, hogy nekem épp mi lett belőle. Amúgy jó az észrevétel 🙂

Avatar Tupacko
2008. március 9.
00:29