WebPillangó 2, az első publikus design

Írta: | 2008. június 12. | kategóriák: Blogolok, Design, Hírek, Web

Lassan elérkezett a várva várt pillanat, elkészült a WebPillangó2 designja. A terv még nem végleges csupán egy beta változat. Azért tettem fel az oldalra, hogy mond meg, hogy mi tetszik és mi nem tetszik. A véleményeden túl az ötleteidet is várom, hogy még mit látnál szivesen az oldalon.

WebPillangó 2 - beta design - mini

Előre is köszönöm a kritikákat és ötleteket!Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresTetszik!

Csoki 2008. június 12. - 16:23

Nagyon bejön! Ez igen. Gratulálok

Laca 2008. június 12. - 16:29

Köszönöm a dícsérő szavakat!

Avatar Tupacko
2008. június 12.
16:39

Nekem is tetszik. Különösen az apró részletek, mint a mentőöv a keresésnél, és a különböző ikonok.

evenorbi 2008. június 12. - 16:57

Szép munka! Bár nekem abban a fenti részben már túl sok minden van… Lehet csak nekem tűnik soknak… De szép színvilág és jól tagolt szép oldal gratulálok!

un. 2008. június 12. - 17:10

Köszönöm a véleményt. A fejlécben egy kissé valóban zsúfolt lett a jobb oldali “információs osztály”, de sajnos másképp nem tudtam megoldani. Esetleg van valami javaslat arra, hogyan tehetném megfelelőbbé? 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 12.
17:28

A dizájn teljesen jó. Elegáns, kifinomult.
Annyi javaslatom volna, hogy más betűtípust használj, talán egy Verdana elegánsabb volna.
Mindenesetre gratulálok hozzá, várom az online verziót. 🙂

? milhó 2008. június 12. - 18:26

Nekem nem tetszik :(.

TrE 2008. június 12. - 18:29

@milhó:
Köszönöm a véleményt. Az online verzióval néhány hetet várni kell, mert túlzsúfolt vagyok. Egy két hétig várom a véleményeket, arra nagyjából rendeződnek a dolgaim is, majdlekódolom az oldalt.
A betűtípus a Verdena környékén mozog most is és a jövőben is szeretném ezt megőrizni. Jelenleg a használt font a Tahoma. A két font közti különbésget nagyjábol abban látom, hogy – talán – a Verdena lágyabb vonalakt hordoz.

@TrE:
szeretném, ha megosztanád, mi nem tetszik az új arculattal. Lehet olyanra mutatsz rá, amire nem gondoltam és akkor azt orvosolni fogom 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 12.
18:40

Szép desing, de engem idegesít fent a csikozás az olvasásnál, és lehetne szélesebb, mert szerintem így sem férne el egy 600as felbontású monitoron 🙂

Yeti 2008. június 12. - 18:58

Nekem is tetszik.
Az alján miért írtad hogy “Vissza az tetejére”?
Más hibát nem vettem észre.
De tök jó lesz.

AAron 2008. június 12. - 19:06

Nekem az egész nem tetszik. Nem tetszenek a színek, túl sok a kockás betű, nagyok a betűk, stb.

Én inkább maradnék a mostani designél, bár ez sem túl szép, de nekem még mindig jobban tetszik, mint az új.

TrE 2008. június 12. - 20:15

Gratulálok hozzá, kellemes dizájn. Lenne egy két észrevételem ha nem baj.

Talán könnyíthetnéd a fenti rész sűrűségét ha kevesebb effektet használnál, esetleg kevésbé áttetszővé tenni a csíkozás előtt lévő szöveg hátterét.

Kicsit nagynak érzem az árnyékot, nagyon “felemelkedik” a lap, legalábbis én kisebbet használnék, talán a háttér is világosabb lehetne, kicsit erős a kontraszt.

A hozzászólás rész is túl átlátszó, nehezen olvasható a szöveg.

Ennyi, remélem nem mondtam hülyeséget, úgy gondolom így is tökéletes a lap, csak hát te kérdeztél minket :o)

Grat mégegyszer
Kris

fajtbros 2008. június 12. - 21:03

Tetszik.Nincs mit hozzá fűznöm.Maximum annyit,hogy a fejléc a reklám miatt kicsit “sűrű”.

pazzo 2008. június 12. - 21:09

Yeti: szélesebb nem lehet. Rég óta követem a felbontásokat és arra jutottam, hogy kb. 30 emberke néz meg 800×600 felbontással. A maradék látogatók, vagyis a túlnyomó többség 1024 képpontnál nagyobb vagy egyenlő szélességű képernyővel böngész. Mivel az oldal tartalmi része, ami fix szélességű lesz 1000 képpont széles, így mindenki kényelmesen fog böngészni.
A néhány kis felbontású képernyővel rendelkező olvasomtól elénést kérek. Sajnos muszály szélesebb legyen az oldal, hogy nőhessen a tartalmi rész is és az oldalsáv se legyen annyira zsúfolt (kb. 100 képpontot nőtt mindkét egység).

AAron: az a link vissza fog ugratni az oldal tetejére, a könnyebb navigálást teszi lehetővé.

TrE: a pixeles betűk problémája megoldódik, amikor az oldal le lesz kódolva és nem egy kép lesz. A betűméret sem százszázalékosan valósághű a képen, a böngészőben picivel másabb.

fajtbors: a csíkozással elég sokat variáltam, a szövegek sötétített hátterével is. Olvashatóség és összhang szempontjából ez a kombináció az egyik legjobb, amit találtam.
Az árnyék nem fog látszani, csak nagy felbontású képernyőkön, ahol viszont jobb egy hosszabb átmenet a világos és sötét tömbbök közt. Próbáltam nagyobb és kissebb árnyékkal is, kb. ez a legtalálóbb. Talán picit világosabban. Ez jó észrevétel volt, köszönöm. A világosabb háttér jobban irritálja a szememet. A mostani barna szín mivel sötét, jól “háttérbe” szorul.
A kommentár űrlapjánál a hátteret ha sötétítettem, akkor túlságosan odavonotta az egész figyelmet, viszon kicserélve a fehér szöveget feketére, kényelmesebben olvasható. Igaz, nem annyira “designos”. Most már csak azt nem tudom, hogy azt a szöveget olvashatóbbra, vagy kevéssbé hivalkodóra jobb készíteni, mivel azt egy olvasó egyszer, maximum kétszer olvassa el, aztán úgyis tudja, mi van ott 🙂 Ez majd az éles designon fog elválni a kommentálások végeredményeként. Ha több embernek fog tetszeni fehéren, úgy lesz, ha nem, feketén 🙂

pazzo: sajnos egy-két reklámfelületre szükség van. Nem ebből leszek milliomos, ez tiszta. Nem is ez a cél. Viszont besegít az oldalra fordított költségekbe.

Mindenkinek köszönöm az eddigi észrevételeit! A megjegyzéseket továbbra is várom. Néhány apróbb hibán javítottam, ami szóvá volt téve 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 12.
22:37

Gratulálok, nagyon tetszik. Szépen részletesen ki van dolgozva látszik, hogy sokat dolgoztál vele.
Ha meg szakadnék sem tudnék hasonlót összehozni.

A hozzászólás rész miatt ujjongok a székemben. A bal oldalra állítva rakott gomb egyszerűen zseniális. Az egyes hozzászólások szépen elkülönülve jelennek meg, nagyon jó.
Csak a hangszórókat, vagy dobozokat, vagy nem tudom miket nem értem az űrlap mögött. Az valahogy nem érzem odaillőnek. Nem baj, hogy ott van, lehet, hogy nélküle üres lenne, de minél többet nézem annál zavaróbb.

Összességében csak gratulálni tudok.

Zmetser 2008. június 12. - 23:49

A fejléc nekem is kissé zsúfoltnak tűnik, valamint az ikonok is nagyon nagyok. Talán ha kisebbek lennének egy kicsit szellősebbnek tűnne az egész.

Most hirtelen lementettem a png-képet, az 1400 px széles. Az oldal is ilyen széles lesz, vagy ez csak a képre vonatkozik? az 1000 px széles tartalmi résznek is eljött szerintem napjainkban az ideje. Talán már nem is lehet találni monitort, ami 1024×768-nál kisebb felbontású lenne. Én is 1152×864-et használok. A 800 pixeles oldalak már túl keskenynek tűnnek.

Két dolog nem tetszik mindössze. Az egyik az a barna háttérszín. Kicsit olyan excrementum hatást kelt bennem. A másik a csíkozott fejléc. Az bármennyire is átlós, bennem az angol tapéta benyomását kelti, amit nem szeretek. Ha az is egy sima gradient lenne, lehet, hogy az is megszüntetné a zsúfolt hatást. De gondolom, dolgoztál rajta eleget, és ugye nem lehet mindenki ízléséhez szabni. Amúgy a letisztult forma minden igényt kielégít. Nekem pl a mostanival sincs semmi gondom.

Hej, mit nem adnék érte, ha egy kicsiny weboldalt én is meg tudnék szerkeszteni, úgy hogy az még működjön is! A grafikai része még menne is, de a programozás az már nem az én műfajom. Szóval kíváncsian várom a működő verziót!

BonFire 2008. június 13. - 04:27

Sziasztok.
Szép lesz viszont a betűtípus valóban nem az igazi. Szerintem a mostaninán mindenképp szebb és színesebb.

Suco 2008. június 13. - 06:33

Hali!

Hát első ránézésre zseniális! Kész, ez van… 😀

Aztán később szemet szúrt egy kicsit, hogy a Photoshop szótárt mintázó DVD box egyáltalán nem “hihető”. Erre vannak külön programok, amik ha megvan a borító 3d-be kirakják, pl: Quick3DCover remek.

Ezen kívül a csíkozást a fejlécben én is kicsit lejjebb venném, hogy a gradient kicsit jobban érvényesüljön, és a gradient felső fűzöld színén egy kicsit sötétítenék, de csak magában a fejlécben, a háttér szerintem tökéletes.

Jah és a hozzászólás űrlapon lévő kék hangfalak is kicsit furák. Esetleg figyelemfelkeltés gyanánt, használhatnád azt a megoldást, hogy ha a beviteli mező fölé viszi a felhasználó az egeret, változzon a háttérszine (esetleg megnőjön az opacityje) meg a borderje… Nem tom az összhatás milyen lenne, de eltudom képzelni ezt is.

Mindezek ellenére meseszép design!
Majd még arra leszek kiváncsi, hogy oldod meg azt a kereső mezőt… Ha rákkattintok valamelyik ikonra, az egész lapot újratöltöd, és a tartalomban jelenik meg az inó, vagy esetleg magában a fejlécben a keresés cserélődik csak le feliratkozásra ajaxos stílusban…

CSiPet 2008. június 13. - 08:50

Zmester: anélkül nagyon üresnek találtam. Eredetileg mikrofonokat szántam oda, mint a véleménynyílvánítás jelzésére, aztán hangfalak lettek. Még elválik, hogy az ott lesz, vagy sem a végleges változatban.

BonFire: csíkozás nélkül nagyon semmi a fejléc, de halványabra szedtem és így valamivel jobb. A barna háttérszín volt fehér is, meg sötétszürke is. A három közül, a két sötét sokkal jobban kihangsúlyozza a tartalmi részt. Ez fontos széles képernyőkön, mivel ha tiszta fehér az oldal, megeszi a rohadás az ember szemét (elnézést a kifejezésért), ha tiszta fehér képernyőt bámul 🙂 A szürke túlságosan monoton szín, így maradt a barna, ami még talál is a zölddel. A barnának több árnyalatát is próbáltam, de ha világosabb, akkor megint csak a szemingerlő változathoz érünk.
Az oldal szélessége nem 1400px lesz, hanem 1000px. Aztán a képernyő felbontásától a háttér ismétlődni fog. A dokumentum azért 1400 képpont széles, hogy látszoljon, miként is fog kinézni egy szélesebb képernyőn a weboldal.

Suco: a betűtípussal igazábol nem tudom mi lehet a gond, mert ugyan az, mint amit most is használ a weboldal. Szerintem az lehet a gond, hogy bár anti-alias nélkül generáltatom a szöveget, másként rendereli a böngésző és másként a Photoshop.

CsiPet: a PS szótár doboza nem az lesz, csupán személtető jellegű, hogy miként mutat egy kép az oldalsávban. Az észrevételt köszönöm 🙂
A fejlécben az ikonoknak semmi köze a kereső mezőhöz. A kereső mező a WordPress alap keresése lesz, designosabb formában, nincs értelme Ajaxal átböngészni az adatbázist és egyszóval újra feltalálni a spanyol viaszt … van a WordPressnek egy jól működő keresője, ami tökéletesen megfelel a célnak.
A gombok meg sorra:
– impresszum oldalra link
– technorati kedvencek közé tevés
– RSS feed

Köszönöm a véleményeket. A fejlécet és a hangfalakat is megnézem, mit tudok módosítani.

Avatar Tupacko
2008. június 13.
11:20

Tupacko!
Szerintem AAron a helyesírási hibára gondolt :?Vissza az(!) tetejére?.

Ha pesti vagy megértem, azok szoktak mindent így mondani 🙂

Yeti 2008. június 13. - 12:19

Nem vagyok pesti 🙂 Elírtam, sietség, először ez volt a szöveg: “Vissza az elejére”, aztán abból lett a mostani helytelen szöveg.
Köszönöm a helyesbítést 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 13.
12:33

Mint mondtam így is remek a dizájn, bárcsak ez lenne mindenkinek a szintje :o) Ezek inkább a saját ötleteim voltak, mivel én azt vallom a kevesebb néha több :o)

Várom az eredményt!

fajtbros 2008. június 13. - 14:31

Tetszik, gratula 🙂

Egyetlen gondom ottan alul van…valahogy nekem túl ormótlan az a zöld rész, ahol van a cimkefelhő meg a legjobb cikkek..szvsz simán jó lenne a sidebarban is mind a kettő, vagy jó itt is, csak kicsit más méretben, mert ha jol nézem, szinte a duplája a fejlécnek…

Balou 2008. június 13. - 22:56

Alapvetően tetszik, látszik hogy sokat foglalkoztál vele és már kíváncsian várom, hogy milyen megépítve. 🙂

Csak pár kisebb észrevételem, kérdésem lenne (írom ahogy eszembe jutnak):

– A betűket említettem volna és mint kritikát, de azt írtad hogy más lesz böngésző alatt, úgyhogy ez kilőve.
– A “Nézd meg” fent hova fog mutatni, milyen linkre viszed a látogatót?
– fent a webpillantó toplista – ha link – akkor lehetne jobban is kiemelve, mert jelenleg semmi nem utal a kattinthatóságára.
– A felső menüben a “belépés” – hacsak nem óriási a szerkesztő gárda és indokolt egy link az admin felületre, akkor szvsz felesleges, inkább mást emelnék ki (pl. toplista 🙂 )
– a keresőmezőben lévő szöveg oké, csak nincs gomb amire lehet kattintani, úgyhogy biztos lesz aki ezen a feladaton fennakad és a szöveg beírása után keresi hogy hova kattintson. Tapasztalatból mondom. 🙂
– fejlécben lévő szövegben vannak elütések, helyesírási hibák, azt majd fusd át (A WebPillangó mindazok részére jött létre….)
– A kommentálóknál ha olyanok is sokat fognak írni, akiknek nincs képe, akkor tele lesz “nincs kép” ikonnal? (amit a commenteknél is látok)
– kommenteknél hogy jelenik meg egy hosszú nick? Levágod egy overflow: hidden -nel vagy kicsinyíted automatikusan a betűméretet vagy eltolod jobbra a komment szövegének dobozát?
– footerben látom a szöveget, hogy minden eleme a WebPillangó tulajdonát képezi, de mellette meg ott egy jó nagy Creative Commons logó … akkor az mire vonatkozik?
– footer-ben lévő (a legjobb bejegyzések stb.. rész) az egyetlen, ahol a színekkel nem teljesen kibékülve, a zöld háttér/zöld szöveg kombó nekem már hajlik így főleg estefele a nehezen olvasható fele.
– a legjobb bejegyzések listája mi alapján a legjobb? A legtöbbet olvasott, vagy a legtöbbet kommentelt, vagy kézi válogatás amit te frissítesz? Ha jól látom nem látok a tervben rating jellegű dolgot, amire elvileg utal ez a főcím.
– A címkefelhő taglistája vízszintesen nem igazodik a “a legjobb bejegyzések” lista 1. eleméhez, ez direkt vagy véletlen?
-a bejegyzés címe alatti részen látok egy olyat, hogy “Kategóriák: blogolok, hírek”. Viszont a tervben nem látok kategória listát, ami mintegy menüként szerepelhetne, csak a lenti tagfelhőt. E tagfelhő elemei lesznek fent kategóriákként felsorolva 1-1 bejegyzésnél?
Ha igen, és a navigációt tényleg a lenti tagfelhő jelenti, akkor nekem hiányozni fog ez a dolog.
– Arhívum direkt nincs a jobb oldalon?

Így elsőre most ennyi jutott eszembe. 🙂

Harder 2008. június 14. - 00:41

Balou: a méret azért akkor, amekkora, mert hanem nay rész marad üresen. A reklám felület méretét nem igazán tudom kissebbre venni. Az viszont meglehet, hogy kissé más elrendezés lesz a láblécben, más adatok. Egyelőre ez egy kezdetleges design, azért kérem a véleményt 🙂 Így, hogy látom, nagy a lábléc, próbálok változtatni rajta 😀 Amúgy kb. egyforma a fejléc és a lábléc mérete, csak a fejlécben nem tűnik ennyire fel, mivel fehér a reklámok háttere.

Harder: a nézd meg link egy aloldalra fog vinni, ahol lesz néhány kiemelt dolog a WebPillangóval kapcsolatban, pl.: legtöbbet értékel bejegyzések, legjobb értékelést elért bejegyzések, legaktívabb bejegyzések, meg softok: photoshop szótár, meg még ami lesz 😀 Erre azért gondoltam, mert szvsz kell egy hely, ahol össze vannak gyűjtve a kiemelkedőbb írások és eszközök. A WebPillangó toplista nem link, azért nem utal rá semmi 🙂 A Nézd Meghez tartozik, az a fejléc.
A belépés linkkel kapcsolatban igazad van, csak nem akarok két linket a toplistára (a fejlécből), megaztán, valahogy be is kell tudjanak lépni a regisztrált felhasználók. A szerkesztő csapat az nem nagy 🙁 Egyelőre egy felhasználónak van még írási joga, de az elmúlt időben eltünt az illető, semmi módon nem tudtom felvenni vele a kapcsolatot. A belépést sokan arra használják, hogy a kommentelésénél ne kelljen kitölteni az adatokat 🙂 A link sorsán még gondolkodom, ez nagyon elgondolkodtató észrevétel volt.
Keresőmező … írja, hogy üss entert 🙂 Ha nem, meg majd csak lenyomja azt a billentyűt, már megszokásból is 🙂 Tréfát félretéve, fogok tenni a jobb végére egy gombot, kilopok néhány pixelt a szövegmező belsejéből és ott lesz majd egy gomb.
Kommentnél, ha sok lesz a gravatart nem használó megjegyzést tevő, akkor az alap kép egy fehér kép lesz, s így csak az jelenik meg, akinek lesz képe. Egyelőre nem látok sok hosszú nickket, ami nem férne ki. Ha mégis ez lesz, akkor vagy a betűméret fog csökkenni, vagy a kommentelő adataira szánt hely fog növekedni, esetleg a felhasználó neve felkerül a hozzászólása fölé, így egy egész hosszú név is ki fog férni (500képpont kb. az a rész, nagyobb nevet meg ne válasszon :D)
A Creative Commons a tartalomra vonatkozik: írások, letöltehető dolgok.
A lábléc nagyon átdolgozásra haljik, több észrevételt is kaptam itt is, személyesen is. Eredetileg a fejléc szövegek fehérek voltak, de úgy már túl éles volt, aztán lett ez a sötét zöld.
A legjobb bejegyzés “ratinges” lesz. Van szavazási lehetőség, ezek szerint nem elég szembetünő 😀 A kommentelésnél van. Azt onnan ki fogom szedni és átalakítom úgy, hogy elérhetőbb legyen.
A címkefelhő véletlen nem igazodik 🙂 Köszi az észrevételt.
Lesz minden az oldallécben, kategóriák, arhívum, utolsó kommentek, meg ami kell 🙂 Annyi az egész, hogy nem volt időm elkészíteni és gondoltam így is látszik, hogy kb. grafikailag milyen színeket és formákat fog hordozni az oldalléc.

Köszönöm a véleményeket! Ahogy egy picivel több időm lesz, azon nyomban nekiesem és javítom az említett dolgokat.

Avatar Tupacko
2008. június 14.
10:38

Fent a keresés alatt direkt akkorák az ikonok(gyk:az rss-nél)? szvsz lehetnének kisebbek is…

és fent a menüben rollover lesz?mert nekem így elég furcsa…

Yeti 2008. június 16. - 12:22

A fejléc ikonjai újradolgozás alatt állnak, mert lehet kissé túlmreteztem őket 🙂
A menü, hogy rollover lesz? Ha arra gondolsz, hogy az a kék háttér hover esetén jelenik meg, akkor a válaszom igen 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 16.
12:51

Dee nekem a helyesírásával volt gondom Tupacko nem a linkkel…
“Fel a tetejére”.
Nem “Fel az tetejére”
ha nagyon kötözködni akarok.

AAron 2008. június 17. - 11:16

Már javítva van, Yeti szólt, hogy félreértettem, amit írtál 🙂
Köszönöm az észrevételt. Hamarosan elkészül a második verzió is (igazából nem tudom még, mikor, de ahogy az időm engedni, javítgatom).

Avatar Tupacko
2008. június 17.
11:22

WOW! Gratulálok, szerintem NAGYON JÓ az oldal! Sőt, több annál! Nekem nagyon-nagyon tetszik, remelkül megalkottad. Egyedül az alján lévő reklám-rész nem tetszik, de megértem, hogy ott kell hagyni. Ezt leszámítva a design szerintem maga a tökély. Hatalmasat alkottál.
Gratulálok mégegyszer, s jó forgalmat kívánok!
Üdv:
Péter

Peter 2008. június 18. - 18:58

Nagyon szépen köszönöm!
A Google reklámfelület lehet csökkeni fog és helyette egy “weboldalt készítek” link kerül majd. Ez sajnos nem csak tőlem függ, jelenleg a jogi hátterét elemzem 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 18.
19:06

Üdv! Nekem nagyon tetszik ez a desing! Csak így tovább!
Üdv: Odin

Odin 2008. június 19. - 15:49

Köszönöm. Igyekszem 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 19.
15:56

Nekem tetszik, meg minden, semmi kifogásom nincs csak az, hogy1400pixel szélességű és sok felhasználónak 1024*768 -felbontást használ. Vagy ez kissebb lesz?-akkor bocs.
Nagyon jó, csak így tovább!

Hawk 2008. június 21. - 10:27

Ahogy azt már írtam egy előbbi válaszban is, az oldal 1000 képpont széles lesz. A kép azért szélesebb, hogy legyen egy betekintés a szélesebb felbontású képernyős felhasználók számára is.
Eddig a 800×600 képpontos fix layoutokat részesítettem előnyben, de mivel nagyon visszaesett a hasonló teljesítményű képernyők száma, szélesebbre váltok. Ezzel az oldal látogatóinak legalább 90%át előnyben részesítem.
Miért is jobb a szélesebb kinézet? Szélesebb a tartalmi rész, nagyobb képek és tartalmi elemek kerülhetnek be. A kissebb felbontású felhasználók sincsenek túlságosan korlátozva, mivel a tartalmi rész az site bal oldalán van és keskenyebb, mint 800 képpont, szóval a lényeg alapból látható. Az oldalléc megtekintése csupán egy minimális görgetés, jobbra.

Avatar Tupacko
2008. június 21.
13:23

mondjuk ez igaz 😀
sok sikert hozzá

Hawk 2008. június 21. - 13:39

Köszönöm 🙂

Avatar Tupacko
2008. június 21.
14:37