uFal, vendégköny fejlesztés

Írta: | 2007. szeptember 26. | kategóriák: Fejlesztés, Hírek, MySQL, Programozás, Web

uFal logoSokan emlékezhetnek a régi weboldalról (is) letöltehető vendégkönyvre. Az oldal költözésekor úgy éreztem, hogy nincs szükség a csomag áthozására, töröltem is. Bár igaz, a legtöbbször letöltőtt script volt, nem voltam megelégedve vele. Miért is? Több okom volt rá: nehezen beágyazható, az eredeti oldal szövegkörnyezettől elütő, statikus formázás, nehézkes mysql kezelés, és még sok-sok egyéb zavaró tény. Persze nem mondom azt, hogy nem volt használathó, volt emoticon és kód támogatása is, azt használtam az oldalon, csak nem volt az igazi.

Miről is szól ez a bejegyzés? Bizonyára vakarod a fejed és gondolkodsz az oldal elhagyásán. Ne tedd, választ kapsz! Igényt véltem felfedezni a vendégkönyvre (furán hagzik 🙂 ). A fórumon el is indúlt a fejlesztés, készül az uFal (sajnos a görög mü betüt nem tudja a wordpress menteni, annak ellenére, hogy UTF-8 a kódolási beállítás 🙁 ) Miért pont ez lesz a neve? Miért ne? Szerintem jól hangzik és még nem találkoztam hasonló elnevezésű vendégkönyvel. A logója a fentebb látható kép lesz.

Specifikációk

Az elképzelés a következő: kell egy könnyen telepíthető és beépíthető, többfunkciós, ugyanakkor nem tulságosan elkomplikált (mégiscsak vendégkönyv), öltöztethető, esetleg több nyelvű, admin felülettel rendelkező vendégkönyv. A felhasználandó nyelvek: PHP, MySQL, XHTML, CSS, JavaScript és esetleg egyebek is, szükség esetén.

Milyen céloknak kell megfeleljen? Alap, hogy könnyen lehessen beépíteni. Szép, ízléses alap skin kell neki, de ugyanakkor bőrölhető kell legyen, hogy bárki tudja saját ízléséhez igazitsa. Legyen rajta jó spam szűrő és könnyen kezelhető admin felület. Használata egyszerű legyen, úgy kezdő internetezők számára, mint a nagyok részére. Legyen valid a kódja. Ne használjon sok erőforrást, ne lassítsa a szervert, egyszóval: a gyorsaságon van a lényeg. Egyelőre nem AJAXos verzióban gondolkodom, legyen meg az alap, AJAX esetleg hosszabb távon. Továbbá azt is megemlíteném, hogy nem lesz obiektum orinentált, mivel még elég sok helyen régi PHP van, aminek nem a legjobb az obiektum orientált paradigmája (az újnak jobb, de még fejlesztés alatt).

Sajnos, mint bármely fejlesztés folyamán, az uFal fejlesztése során is közbeléphetnek különféle problémák. Remélem, ezek a legkissebb mértékben jelennek majd meg. A legvalószínűbb gond talán az időhiány. Természetesen ez orvosolható főleg, ha összeverődik egy jó csapat a fórumon. Ha így lesz, akkor közös erővel biztosan egy jó software hagyja el a weboldalt. Bárki segítségét szívesen fogadom, ez egy nyílt projekt lesz. Szükség van itt programozótól, grafikuson át, nagyon helyesen író, nyelvet meglovagló személyekig.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresAz ötlet jó és az oldalt nézegetve igényes projektnek is indul.
Tipp szövegben a “mű” betűt próbáltad már ascii html kóddal írni? 😉
http://www.ascii.cl/htmlcodes.htm

Halfbreed 2008. január 29. - 18:15

Annak indúlt, csak sajnos épp fagyasztva van, mert nekem nincs időm, s ahogy nézem, másoknak nincs kedvük, tovább haladni a fejlesztéssel.<br /><br />
A mü-t nem próbáltam, de nem kell HTML kóddal írjam, mivel UTF8-Unicode az oldal és az adatbázis is, szóval ismeri a karaktert. Az igazás az, hogy nem is jutott szemebe, hogy használjam a jelt, írott szövegben jónak láttam uFal néven is … barátságosabb, mint a mü-Fal (keresőmotrok szemszögéből is).
Szerk.: a mikro jelt ki kellett szedjem, mert megörült tőle a WP RSS kezelője … ez volt a válasz, nem tudok használni mikro jelt 🙁

Avatar Tupacko
2008. január 29.
18:55

Lehet, hogy már nem aktuális, de UTF-8 esetén így használható a mü betű: and-jel m u ; szóközök nélkül

iKL 2008. július 26. - 21:06

Ez így igaz. Sőt, ez karakterkódolástól függetlenűl működik így, mivel egy speciális HTML kód, mint pl. az euró jel. A gond ott van, hogy a WordPress RSS kezelője megzavarodik től és nem tudja megjeleníteni a hasonló speciális karaktereket tartalmazó feedeket.

Avatar Tupacko
2008. július 27.
13:55

Sziasztok!
Sajnálom, hogy leálltatok vele, mert jól indult és érdekelt volna. Ha tudtam volna beszálltam volna, de mivel nem értek hozzá…
Remélem, egyszer becsípődik valakinek, hogy: “Nahátazértmégiscsakbekénefejezniezt!”

Imre 2010. január 12. - 13:59

Elképzelhető, hogy be lesz fejezve. Kiváncsi vagyok viszont, mennyire van igény rá a blogrendszerek korában 🙂

Avatar Tupacko
2010. január 12.
19:26

Egy jó szoftverre mindig van igény!

lowert 2010. május 15. - 03:12