Netikett, avagy illem az interneten

Írta: | 2008. április 23. | kategóriák: Blogolok, Hírek, Web

Az elmúlt néhány napban több blogon is nagy érdeklődés tört fel az internetes, illetve a blogetikett ügyében. Ezen blogok közt van xSolutions és pazzo blogja is. Az én reakcióm nem a blogon van, hanem egy külön projekt, amihez bárki segítségét szívsen fogadom.

A Netikett elsődleges célja:

A Netikett egy internetes illemlista. Célja segíteni a könnyebb kommunikációt és visszaszorítani az online viselkedésmódról alkotott téves elképzeléseket, például a szabad szitkozódás elvét.

A Netikett semmiféle módon nem korlátozza a szabad véleménynyilvánítást. A Netikettben egybefoglaltak be nem tartása semmiféle jogi megrovással nem jár. Ahogyan azt az előző bekezdés is szemléteti, a cél az illem megismertetése. Annak betartása csakis Rajtad áll: betartod vagy sem.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresMár csak az a kérdés, össze vonjuk erőinket,vagy külön úton járunk?

pazzo 2008. április 23. - 22:33

Én merem remélni, hogy mindeki véleménye elfér a Netiketten. Fogok beszélni a tárhelyszolgáltatómmal is, hogy kellene több tárhely.
Ha jól láttam, nálad a blog etikettről volt/van szó. Én ezt ki akarom bővíteni általános internet etikettre, illetve több aloldalon tárgyalni a különféle eseteket: blog, fórum, chat, stb.

Megkérlek vegyél fel a Skype parterlistádra (mert két magyarországi pazzot is találtam és nem tudom melyik vagy te), a további fejlemények egyeztetése végett. Az azonosítom: tupacko
Köszi 🙂

Avatar Tupacko
2008. április 23.
22:43

Tényleg nem hülyeség ez az ötlet!
Kíváncsi vagyok, hogy mi fog kisülni belőle..no meg persze én is töröm a fejem, hogy esetleg mit tudok hozzátenni 🙂

Balou 2008. április 24. - 13:10

Gondolkodj csak, mert majd mindenki velemenye tukrozodni fog a lista(ko)n. Az alap, hogy lesz egy altalanos internetes kommunikacios illem lista, majd specialisabban lesz blog etikett, forum etikett, chat etikett (talan), email etikett, stb.
A hasonlo dolgok mellet meg tervben van, hogy legyen egy otlet lista is, hogy mire erdemes figyelni. Ide olyan dolgok kerulnek, aminek az elkovetese nem (feltetlenul) mond ellent a joerzesnek, csupan esszeru a hasznalatanak kerulese.
Van viszon egy hatranya is a Netikettnek 🙂 Speciel a WebPillango 2 kesleltetese 😀

Avatar Tupacko
2008. április 24.
19:12

Te, én kezdek élni a gyanúperrel, hogy nincs is WebPillango 2..:D ez olyan mint anno a Duke Nukem… ígérgették x ideig, és azóta se lett semmi 😀

Balou 2008. április 24. - 22:12

Viszont így jobban belegondolva -meg most tapasztalva már sokadszor- talán itt van egy, ami szinte logikus,de pár tanyasi ősgyopárnak mégse…
Szóval:
Ha már kérdezel, előbb nézz körbe az oldalon, hátha megtalálod…ha nem teszed meg, és ezt kultúráltan szóvá teszik, de mégis segítenek, fogadd el a tanácsot [gy.k.: Olvass előbb, mielőtt kérdezel], és ne szólj be azoknak, akik segítenek…

Ez most így kicsit durvának tűnik, de kezdek úgy lenni vele, hogy manapság csak így lehet bánni jópár emberrel… a kedvencem, amikor a fenti szitu előfordul,hogy ott van még a főoldali hírek közt az info,meg a fórumon x oldal szól róla, de azért benyőgi, hogy ő ilyet akar, és mér’ nincs…hát, van, csak nem olvasol semmit barátom, de tessék, itt a komplett szöveg bemásolva…erre beszól,hogy már intézem is,ja és BÉKA meg HAJÓ…gondolom mindenki ismeri ezt a “poént”…

Balou 2008. április 24. - 22:33

Készül. Türelem rózsát terem, de legalábbis WebPillangót 😀

Avatar Tupacko
2008. április 24.
23:11

A netikett mar letezo dolog. Ha email, forum, chat (irc – anno :)) netikettrol van szo, akkor celszeru onnan atemelni a ma is aktualis dolgokat. Ami uj, es amin erdemes korulnezni a kulfoldi (angol/amerikai) oldalakon, hogy letezik-e mar valamilyen etikett a webkettes vilagra?

Varsányi Martina (xSolutions) 2008. április 25. - 00:06

Az en elso “hozzaadasom” az lenne, hogy:
“ne nezd hulyenek a blogirot, ne nezd hulyenek a kommentelot, de legfokepp ne sertegesd a masikat – kommunikalj ugy, mint eloszoban, szemtol szemben”.

Varsányi Martina (xSolutions) 2008. április 25. - 00:09

Tudom, hogy létező dolog 🙂 Viszont sokan vagy nem tudnak a létezésérő vagy csupán nem érdekli őket. A legtöbb hasonló jellegü dolog létezik, de nem ismert. Én úgy érzem, hogy ezen szeretnénk segíteni, akik a Netikett mögött állunk.
A javaslat jó, hogy az új dolgokat is be kell vonni, mitöbb. Hirtelen ilyenek jutnak eszembe, hogy körüljárni a Turulcsirip és Twitter alkalmazások kommunikációs elveit, stb.
Az első hozzaadásod mindenképpen egy alappontja a listának, hiszen ez egy olyan dolog, ami az egész lényegét szolgálja 🙂

Avatar Tupacko
2008. április 25.
00:24

xSolutions és mi van azokkal, akik szemtől szemben is így kommunikálnak a másikkal? A kultúrált, megértő, vagy a türelmes szó szerintem még odaillene. =)

Wale 2008. április 25. - 15:00

Wale: akik élőben is így beszélnek sztem azokkal nem lehet mit tenni, ip bann és kész! 🙂

codee47 2008. április 26. - 08:25

Nekem például nagyon tetszenek Harder írásai, az első fórum etikett, és a mostani Szabályzatban foglaltak. Ezek néhány részét, úgy tudom, már sokan átvették.

A baj mindössze annyi, hogy sokaknál mindez mintha falrahányt borsó lenne. Persze, mindenki egyetért vele, meg tapsol neki, csak éppen azt nem veszi észre, hogy a célzás tulajdonképpen pont neki szól.

Én általában élő kommunikációban is, először természetesen kulturáltan próbálom indítani a beszélgetést. Előfeltételezem a másikról, hogy az is hasonló hangnemben reflektál majd. De vannak, akik mindenképpen kihozzák az emberből a vaddisznót, akkor is, ha az illető jámbor Mikulás, aztán, ha felveszem az ő stílusukat, akkor még nekik áll feljebb. Általában toleráns vagyok egy darabig, aztán, ha úgy látom, hogy nincs kivel beszélni, akkor azt az illetőt leírom, és attól kezdve nem állok többé szóba vele. Nem szoktam haragudni, sem megsértődni, csak megszakítani a további kommunikációt. Ettől kezdve nagyon kell pedáloznia az illetőnek, hogy még egyszer figyelemre méltassam.

Mindez nem menekülés a problémák elől, csak szeretném megőrizni a maradék higgadtságomat és józan eszemet. Mindenesetre figyelemmel követni fogom a Netikett fejlődését, és kíváncsian várom, mi sül ki belőle. Remélem, hasznos lesz!

BonFire 2008. április 27. - 03:09

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Sajnos szinte senki nem azzal kezdi az internetes kommunikációt, hogy a fórum/blog/chat etikettet elolvassa, vagy ha igen, figyelmen kívül hagyja.
Emellett jó ötletnek találom a Netikettet ilyen formában, hisz ez egy igen nagy, és még finomításra váró terület. Mindenesetre én megismertetem, akivel lehetőségem van.

andreya 2008. április 27. - 18:21

Jesszum Pepi!
Öröm olvasni ilyen kommenteket.Senki nem érti félre a szándékot,senki nem magyaráz bele mást,mint ami ténylegesen mögötte van.
Hová kerültem?÷))

pazzo 2008. április 27. - 18:30

Wale: aki élőben is úgy kommunkál, hogy kinyílik tőle a bicska a zsebemben, azzal élőben sem kommunikálok (pl. ott hagyom, arrébb megyek stb.).
A kommunikáció meglétéhez minimum két személy kell :).

Varsányi Martina (xSolutions) 2008. április 28. - 09:29

Örülök, hogy a rövid távollétem alatt nem születtek moderálást megkívánó hozzászólások 🙂 Örülök a támogatóknak is! Köszönöm mindenki nevében!

Avatar Tupacko
2008. április 30.
00:36

Azt hiszem a “netikett” kifejezés (épp azért mert már létezik, kialakult) nem a legmegfelelőbb – így sokan gondolhatják, hogy újra fel akarod / akarjuk találni a spanyolviaszt, aminek nincs sok értelme.

Lásd: http://turulcsirip.hu/perma/803776952

Varsányi Martina (xSolutions) 2008. május 5. - 14:11

Ez így igaz, élő szó! Amiért valami élősz szó, nem azt jelenti, hogy nem lehet azt használni. Azért esett a “netikett” kifejezésre a választás, mert ez tükrözi legjobban a majdani weboldal célját. Nem szándékunk új dolgot feltalálni, hanem azt szeretnénk terjeszteni, ami van, illetve lehetőséget nyitni annak fejlesztésére.
Minden projektnek vannak segítői és lehúzói. Azt, hogy ki miként kommentálja a Netikettet sem én, sem más nem szabhatja meg. Szólásszabadság van és természetes, hogy élnek vele az emberek 🙂
Köszönöm az észrevételt és az értesítést!

u.i.: ha esetleg van valami más javaslat, szívesen fogadom, a domaint viszont már nem szeretném megváltoztatni.

Avatar Tupacko
2008. május 5.
16:48