Microsoft Academic Tour 4.0

Írta: | 2007. december 09. | kategóriák: Adatbázis kezelés, Blogolok, Hírek, Programozás, Web

Ahogyan azt a fórumon is írtam, pénteken (2007. december 7.) kapott helyet a negyedik Microsoft Academic Tour a Kolozsvári Műszaki Egyetem keretein belül. Minden elismerésem a szervezőknek. Ezúttal a fő hangsúly a webes technológiákon volt, de nem csak! Négy fő témára volt tragolva az egész: LINQ, Cornel Raţ előadásában, majd ezt követően az ASP .NET 3.5 és AJAX Adrian Mureşean közreműködésével. Ez után egy kis szünet, majd jöhetett a Microsoft büszkesége, amit a Macromedia (most Adobe) Flash ellenfelének szán: Silverlight 1.0 és 1.1 (2.0) Ioan Cretz Lazarciuc bemutatásában. A záró előadást Tudor Salomie tálalta: Project Astoria.

Az elkövetkezőkben picivel részletesebben is írok mindenik témáról, de addig is elmondanám, hogy mit kaptam és mit nem. Kezdeném azokkal a dolgokkal, amit kaptam az előadás során: Microsoft Visual Studio 2008, tapasztalat interaktív részvétel által, sok helyben megírt demonstrációs anyagot mutattak be, illetve egy szép kis fejfájást a négy órás előadásegyüttes folytán (ez most rövid volt, van hosszabb is :p). Ami ezútal nem volt az a fánk 🙂 Legutóbb finom fánkot és színezett szénsavas üdítőitalokat adtak, hogy ne mondjak neveket.
LINQ bemutatóAz első előadás témája a LINQ volt. Ez egy érdekes új nyelv, amivel pofon egyszerüen nyerhetünk ki adatokat a meglévő MS SQL adatbázisunkból. A szintakszis hasonló az SQLhez, annyi különbséggel, hogy nem SELECT … FROM … WHERE … a felépítés, hanem valamivel logikusabb (?) FROM … WHERE … SELECT … . A lényeg, hogy egyszerüsíti a dolgát a C# (C Sharp) programozóknak, de nem csak. Az adatbázis jobban hajlik az objektum orientált adatbázishoz, mint a relacionálishoz, mivel az objektum példányokat (instance) is az adatbázisban tudod tárolni a LINQkel. Ez az egyik nagy tulajdonsága az állítások szerint, hogy az adat == objektum. Szerintem, ahogyan azt a kódból láttam, a nagy előny, hogy nem kell foglalkozzam a sok adatbáziskezelő osztállyal és azok függvényeivel, a LINQ egyből kiszedi a dolgokat és automatikusan castolja a megfelelő adattípussá az eredményt. A LINQ a webbel főleg az .ASPX oldalak által lép képbe.

A következő bemutatő tárgya éppen az említett dolog miatt az ASP .NET 3.5 és az AJAX. Ezt az egészet a Visual Studio 2008 hozza magával, beleértve a .NET Framework 3.5ös verzióját is, ahonnan, szvsz, a név is jön. A fő előnyei a szerkesztőnek a következők: split view (eddig nem volt), ami viszont nagyon jól meg lett oldva, minden jól látszik, egyszerre frissül a kód és a design nézet is. A kód és a szerkezeti nézet közti váltás is spontán szerű, mivel ott van mindkét a nézet a memóriában (ez viszont már nem jó annak, aki gyengébb gépen szerkeszt). Jól megoldott CSS szerkesztés, már ideje volt a Microsofttól is. Minden esetre, az előadás ugyan arról gyözött meg, mint minden más esetben az ASPs dolgok: fölöslegesen komplikált. Nagyon komplex az AJAXos adatkezelése a JSONnak hála: JavaScript Object Notation. Azt meg kell hagyni, azért érdeksségek is feltüntek, mint példáúl gyönyörű AJAXos beépülő modulok (vagy mi: plug-in eredetileg), illetve megismertem egy használható (!), az IEhez alkalmazott, webdev eszközt is: Nikhil?s Web Developement Helper néven.

ASP .NET 3.5 & AJAX
Design szempontból a Silverlight hozta az est fénypontját a Microsoft Expression Studio közbenjárulásával. Aminek kifejezetten örülök, hogy élőben is láttam, hogy néz ki egy Silverlight kód a színfalak mögött. A kezdő példa a Halo 3 hivatalos bemutatóoldala volt. Majd egy HD videót nyomatott a bemutató Silverlighttal, illetve pár perc alatt összehozott egy webkettes videólejátszót, ami on-line enkódolt videót egy webkameráról. Elmesélték a műszaki felépítését, egészen a hardware szinten kezdve. Érdekes dolgo történt a verziózással is: nem lesz 1.1es Silverlight, csak 2.0ás, mivel túl sok frissítés lesz benne, hogy viselhesse az 1.1es nevet. Bemutatásra került, másodszor, az Expression Studio, és a XAML nyelv. Hogy ne húzzam az időt, néhány elhangzott szót, technológiát mondanék: RIA, OLR, DLR, LINQ, DOM, WCF. Ezeket mind érti/tartalmazza a Flash rivális. Továbbá képes lejátszani normál videókat is, nem mint a Flash, aminek először FLVbe kell kódolni a dolgokat.

Az Astoria projektről nem tudok sokat mondani, elég kevés jegyzetet készítettem róla, mivel inkább csak példákra volt szorítkozva az egész. Az ADO .NET Data Services technológián alapszik. A lényeg, amit el akar énrni, hogy legyen teljesen külön az adatkinyerés, feldolgozás és grafikai megjelenítés. Érdekes műveleteket mutattak a Northwind Service segítségével. Egyelőre csak jelszómentes MS SQL adatbázisokon működik. Az érdekesség, hogy a HTTP protokolt használva kéri le az adatokat egy XML vagy JSON formájában. Az adatösszefüggést az AJAX, a Silverlight, a mashupok, stb. segítségével éri el. Az adatok arculatát a 2000ben bemutatott REST biztosítja: Representational State Transfer. A dolog szépsége, hogy csupán a HTTP protokolt használva, bárhonnan lekérhetjük az adott MS SQL adatbázis tartalmát. A lekéréseket szűrhetjük is, csak a lekért útvonal végére kell illeszteni, pl.: …/EnAdatom[2]/AlAdat?$top=2$skip5 Ez példáúl a hatodik és hetedik elemet kéri le az EnAdatom mádosik eleme által meghívott aladatok halmazából.Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üres