KreaNod: magyar crowdsourcing közösség

Írta: | 2011. december 19. | kategóriák: Hírek, Web

A magyar web egy fölöttébb érdekes irányzat annál is érdekesebb megvalósítása látott, fog látni hamarosan, napvilágot. Ismerd meg a KreaNod-ot és azt, hogy egyáltalán mi az a crowdsourcing és mire használhatod!

1. Kérlek mutatkozz be néhány szóban, mit kell tudnunk rólad?

Szöllősi Gergely vagyok, a KreaNod alapítója. Jelenleg ez a hivatalos titulusom, de ha azt akarom, hogy az emberek gyorsan kapjanak egy velős benyomást rólam, akkor a következőket szoktam mondani: Voltam már perzsa herceg az Operaház színpadán, edzettem kisgyerekeket, illetve versenyszerűen amerikai fociztam is. Mindezt az ELTE kommunikáció-film szak elvégzése mellett. Ezekből csupa-csupa jó dolog derül ki rólam.

2. Mi az a crowdsourcing?

Azt szoktam mondani, hogy közösségi alkotás, aminek két alapvető alfaja van. Az egyik, amikor a résztvevők a cél érdekében együttműködnek, valamint amikor egymással versengenek. A KreaNod ez utóbbi vállfajba fog tartozni, ahol reklám, design és kreatív tervezéssel kapcsolatos kategóriákban lesznek pályázatok. Egyébként rengeteg dologra használták már a világon a közösségek alkotóerejét az aranyásástól elkezdve az ornitológián át a termékfejlesztésig.

3. Hol találkozhatunk ezzel Magyarországon, illetve a környező országokban?

Itthon tavaly szeptemberben indultak az első crowdsourcingra épülő oldalak és be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket. A Creative Selector egy ötletpályázatokkal foglalkozó oldal volt, amely most a crowdsourcing egy másik, igen fontos alfaját, a crowdfundingot honosítja meg itthon. Ez azt jelenti, hogy egy ötlet megvalósulásához szükséges anyagiakat a végtermék iránt érdeklődő közösség bocsátja a megvalósító rendelkezésére. A másik hazai versenyző a Birdband, ahol pólókat lehet tervezni és a közönség által megszavazott mintákat tényleg legyártják, majd árusítják is. Környező országok hasonló aspiránsairól nem tudok, de némi piackutatást biztos végezni kell majd alkalomadtán, hogy kinél kell jobbnak lenni. Egyelőre szándékosan nem tettük ezt meg.

4. Mi késztetett a KreaNod elindítására?

Anno nagy érdekelt a reklám, azt terveztem, hogy ezen a területen csinálok karriert. El is kezdtem ilyen irányban mozgolódni, ami folyamatos tanulást és gyakornoki hely keresését jelentette. Hál Isten sok segítőm is akadt, akik elláttak tanácsokkal, de ugyanakkor elég lehangoló képet festettek le a szakma állapotáról, amit visszaigazoltak az addict blogon, illetve a Kreatívon megjelent közvélemény kutatások eredményei is. Mindenki azt mondta milyen nehéz bekerülni, alul vannak fizetve, rengeteg a meló stb.

Gondoltam, ez csak a tehetetlenek magyarázkodása, ezért meg is jelentem az akkor legfelkapottabb ügynökségnek számító Leo Burnett portáján és egyenesen a kreatív igazgatóval, Tordai Péterrel akartam beszélni. Ő továbbirányított a HR igazgatóhoz, akivel volt egy órás kellemes beszélgetésem, aminek a végén abban maradtunk, hogy küldjem el nekik egy ötletemet. Megtettem. A HR igazgatónak tetszett, a kreatívoknak nem, így ott nem jutott nekem hely. Persze nem adtam fel, egy másik ügynökségnél már valamivel több sikerrel jártam. Az ötleteim után a kreatív igazgató arra kért csináljak öt fiktív kampányt, hogy lássa tudok-e koncepcióban gondolkodni. Egy hónap alatt mindezt ki is dolgoztam, tetszett is neki, de az utolsó pillanatban meghiúsult a gyakornoki pozíció mindenféle hivatalos hercehurca miatt. Akkor ő azt mondta, hogy elméletben már nincs mit tanulnom, de egy portfólióra szükségem lenne a továbbiakban. (Persze lehet, hogy ez csak kegyes lerázás volt, de én bízom magamban. ) Ez pedig úgy tűnt, csak egy iskola keretein belül lehetséges stb.

Mindenesetre a pár hónap informálódás elég volt ahhoz, hogy már ne akarjak a reklámszakmában kreatívként dolgozni. Egyébként is kezdett egyre erősödni az érzés bennem, hogy egyáltalán nem akarok alkalmazottként sem dolgozni, így egy rövid PR kitérő után neki láttam a KreaNod ötletének kidolgozásához, amely még ebben a gyakornokkeresési időszakban született. Véletlenül akadtam rá egy hasonló külföldi oldalra és egyből tudtam: ezt egyrészt jobban is meg lehet csinálni, másrészt csak Magyarországra koncentrálva még hatékonyabb is lehet.

Ezután egy nyár alatt megírtam úgy a kezdetleges üzleti tervét és működését a dolognak, hogy direkt nem néztem át tüzetesebben az említett példát. Így akartam tesztelni magam, hogy vajon tényleg jár-e vállalkozó módjára az agyam. A végeredmény jó is volt meg rossz is. A kezdetleges tervek olyannyira hasonlítottak ahhoz az oldalhoz, hogy biztos voltam benne, senki nem fogja nekem elhinni, hogy nem másoltam egy az egyben az egészet. A pozitívum az volt, hogy úgy néz ki megy ez a fajta gondolkodásmód, ha már ilyet terveztem. A fókuszpontok persze mások voltak. Az én tervemben jóval több volt, azóta pedig pláne óriási változásokon ment keresztül a koncepció. Remélem sikerül is mindent úgy megvalósítani, ahogy a fejemben van jelenleg.

5. Mire számítasz az elkövetkező három éven belül?

Először is arra, hogy sikerül elindulni és hogy a jelenlegi alkotógárdának az együtt tartásával sikerül egy olyan hazai portált létrehozni, amely a kreatívok gyűjtőhelye lehet, mert itt rengeteg lehetőség áll majd a rendelkezésükre. Ezáltal a kreatív munkára igényt tartó megbízók tudják majd, hol lehet egyszerűen kreatívokat találni, illetve pályázatot kiírni nekik.

6. Mik a hosszú távú terveid/terveitek a céggel?

Fejlesztés, fejlesztés, fejlesztés. Annyira sok adalékkal lehet tökéletesíteni ezt a „kreatív gyűjtőhely” víziót, hogy szerintem már most van négy évre való fejlesztési tervünk. Hosszú távon azt lenne jó elérni, hogy minden hazai kreatív aspiráns egyszerűen tudjunk hitelesített és éles helyzetben formálódó portfóliót kialakítani, ne pedig saját oldal létrehozására törekedjen, ami amellett, hogy nehézkesebb, a láthatósága is jóval kisebb. Ezentúl a hazai kreatívok a KreaNodos profiloldaluk linkjét küldjék el egy-egy álláshirdetésre, mindenféle motivációs levél és portfólió kezdemény helyett, mert itt minden megtalálható róluk. Megbízók számára pedig az a célunk, hogy azonnal a KreaNodon kezdjék a keresgélést „kreatív munkások” iránt, illetve érezzék, hogy a tömeget biztonságosan, előnyös módon aknázhatják ki.

7. Hogyan kerülhetünk kapcsolatba a KreaNoddal?

Jelenleg az előzetes oldalunk üzemel a www.kreanod.hu címen és reméljük hamarosan élesben is el tudunk indulni. A Facebook, Twitter és Google+ csatornánkon pedig folyamatosan értesülhet bárki a fejlesztés érdekességeiről.

8. Van valami kötelezettsége a felhasználóknak?

Természetesen. Abban hiszünk, hogy az a néhány kötelezettség, amit kidolgoztunk teszi igazán előnyössé hosszú távon mindkét fél számára az együttműködést. A megbízók kötelesek vállalni, hogy előre elutalják a pályázatukra szánt összeget valamint azt, hogy minden egyes beérkező munkát értékelnek. A kreatívok annak tudatában küldik be a koncepciókat, hogy azokat letörölni már nem lesz lehetőségük, csak azokon belül különböző változatokat variálni és az erre kapott pontszám mindenképp hozzáadódik az összesített értékelésükhöz, ami talán a leghitelesebb fokmérője lesz az oldalon belül egy-egy alkotónak.

9. Mit biztosít a KreaNod, amiért érdemes csatlakozni?

Kreatívoknak természetesen pénzkereseti lehetőséget, de mi a hitelesített portfólió révén növekvő ázsiót, valamint a kreatív toplista általi jobb láthatóságot legalább ennyire fontosnak tartjuk. Megbízóink pedig eldönthetik, hogy mennyi pénzért és mikor akarnak több kreatív munkájából válogatni. Mindezt kockázatok nélkül, ugyanis pénz visszafizetési garanciát is vállalunk.

10. Van hazai konkurencia?

Közvetlen konkurenciáról nem tudok, legalábbis egyelőre. Nem tartom azonban kizártnak, hogy mivel az előzetes oldalunk még augusztus végén megjelent, páran a fejükbe vették, hogy szintén megcsinálják. De állunk elébe.

11. Hol látod a KreaNodot nemzetközi szinten három év múlva?

Erről nem igazán szeretnék még részletesen beszélni, de természetesen kikristályosodott terveink vannak a nemzetközi piacon való megjelenést és terjeszkedést illetően.

Részemről nagyon sok sikert kívánok és várom, hogy értesítsd majd a közönséget a WebPillangón keresztül is érdekes és értékes információkkal! Még annyit fűznék hozza, hogy nekem valami olyasminek tűnik az ötlet, mint nemzetközi piacon a BeHance vagy a 99designs. Minden esetre, felhívnám a figyelmet egy régebben működő és nagyszerű oldalra a StyleAround személyében. Természetesen más és más dolgot képviselnek, de ha jól értem a KreaNod a három oldal ötvözete. Már csak arra vagyok kíváncsi, ha a művészek külföld felé is tudják-e majd használni a KreaNod gyűjteményüket, mint bemutató. Például érdekelne, ha lesz angol interfész?Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresÉn személy szerint nem szeretem a crowdsourcing-ot. A legjobb érv ellene általában az, hogy csokit sem úgy veszel a boltban, hogy előtte mindet megkóstolhatod ingyen. Másrészt pedig az egésznek a filozófiája is rossz. A megbízó azért adja ki a feladatot valakinek, mert megbízik a szakértelmében. Nem pedig versenyeztet balfácánokat, hogy aztán Ő eldöntse melyik a legjobb. Persze az oldal üzemeltetője jól jár majd a sok ingyen dolgozó dilettánssal.

Szabó Gábor 2012. szeptember 20. - 15:24

Ekkora nagy átverést még nem láttam,teli teli beépített emberekkel.

Gyula 2016. május 30. - 13:50