Google Sketchup, irány tridimenziónia

Írta: | 2008. június 01. | kategóriák: Blogolok, Hírek, Letöltések

Google Sketchup sakktábla modelMi is a Google Sketchup? Egy 3D modelező rendszerről van szó, amit álítólag sokkal egyszerűbb használni, mint a hasonló, háromdimenziós szoftvereket. Két változata van:

  • professzionális – jelenleg 495 amerikai dollár
  • oktatási célú – ingyen letölthető

Google Sketchup

Két platformon működik: Mac OS x (10.4) és a Microsoft Windows család három tagján: 2000, XP és Vista. Három szóban a program megfelel háromdimenziós terek készítésére, szerkesztésére és megosztására. Szerintem egy nagyon hasznos kis program, mivel egyszerüen fejlesztheted a térbeli látásod és gondolatmeneted, illetve könyedén megoszthatod azokat: Google Earth modeleket készítve, képpé exportálva vagy akár kinyomtatva. Használata nagyon egyszerű, praktukus, kézreálló elképzelésen alapszik. A használatának elsajátítása is rövid időt vesz fel, mivel ingyenes oktatóvideók állnak rendelkezésedre!

Sketchup Pro

Ahogyan azt a neve is sugallja, nem egy egyszerű programról beszélünk. Használni nem használtam, mivel nem vásároltam meg, de a leírásból ítélve bizonyára egy szintel a komplikáltásga is nőtt a terméknek. Az ingyene változathos képest pluszba tud kommunikálni más CAD rendszerekkel és képes teljes prezentációk készítésére is a LayOut segítségével. A kiegészítőt használva szövegekkel egészíthetjük ki a modeleink, többoldalas PDFeket menthetünk belőle és akár teljes képernyő módban is bemutathatjuk az elképzeléseink.

Sikrerek és interaktivitás

Egy szimpatikus dolog a nagytestvér részéről, hogy figyelmet fordít a fogyatékos egyének számára. Mivel sokan jelezték, hogy az autisa gyerekek előszeretettel használják a programot, a Google elindította az úgynevezett Spectrum projektet. Arról van szó, hogy több autista gyerekekkel foglalkozó szervezet segítségével létrehozott egy olyan helyet, ahol a gyerekek számára lehetőséget biztosít a tanulásra, hogy ezáltal fejlesszék a képességeiket.

Megoksztásról is szó volt. De hol? Nos, erre megfelelő hely a 3D Warehouse. A használata a Googletól megszokott egyszerűséget tükrözi, így könnyedén megoszthatjuk tapasztalatainkat. Megosztáshoz tartozik a verseny is. A kihíváshoz bárki csatlakozhat, a modelező verseny weboldalán. Továbbá, hogy az interaktivitást is támasszam alá, ide linkelem a Google Sketchup fórumát is.

Kellemes tervezést!Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üres