Preloader (előtöltő) készítése Flash CS4 Actionscript 3 –al lépésről-lépésre

Írta: | 2009. október 04. | kategóriák: Flash

Elnézést kérek Steventől és az olvasóktól, hogy csak mostanra sikerült átolvasni a leírást. Azt hiszem, hogy ez a leírás mesterpéldája a részletes, kezdőkre is gondoló, alapos leírásnak: úgy a magyar hálón, mint a nemzetközi tutoriálos oldalakon egyaránt.

Köszönjük szépen!

Steven Flash CS4 preloader tutorial PDF

A leíráshoz tartozó képek letöltése.

A leírás végeredménye és az FLA file letöltése.

A lecke alatt elkészítünk egy előtöltőt, ami lefoglalja a nézőt, míg a flash lejátszója betölti a tartalmat. Jelen példában egy autó képét fogjuk megjeleníteni egy Alpha átmenetes hatással. A leckében megismerkedhetünk a Flash CS4 alapjaival és az Actionscript 3 programozással. A leckét próbáltam minél részletesebben leírni lépésenként képekkel illusztrálva.

1. Nyissunk meg egy új dokumentumot a flash CS4-el és válaszuk típusként a Flash File (ActionScript 3.0)-t. (File- New-New Documentum-General-Type- Flash File (ActionScript 3.0). (1a, kép).

2. A Proprties/Tulajdonságok ablakban állítsuk be példánk szerint az Edit/Szerkesztés lehetőséggel a színpad méretét 800 x 600 px-re. Az FPS/Másodpercenkénti kockák száma legyen 21. A Stage/Színpad színe legyen szürke: #666666. Ok.(2a, 2b kép)

Mentsük munkánkat: File-Save, névnek a preloader tutorial-t adtam.

3. A Timeline/Időszalag-on készítsünk újabb két réteget a New Layer gomb segítségével. A rétegek neveibe duplakattintással belépve nevezzük át fentről lefelé haladva. AS3, Preloader, és Kép. Az AS3-ba csak kódokat fogunk használni. A Preloader rétegre fogjuk majd elkészíteni a betöltőnket. A Kép rétegre elkészítünk egy kisebb animációt, amit a betöltés után szeretnénk megjeleníteni. (3a, kép)

4. A Kép rétegen kattintsunk az első kulcskockába, majd az egér bal gombját lenyomva + shift gomb folyamatos nyomásával húzzuk el az egér segítségével a kijelölt kulcskockát egy kockával arrébb. Így a kijelölt rétegen ez első kulcskocka után beszúrtunk egy új kulcskockát. Másképp ugyan ezt: jelöljük ki a kulcskockát majd jobb egérgombbal megjelenő ablakból válaszuk ki az „Insert Kayframe „lehetőséget. (4,a kép)

5. Ebbe a beszúrt kulcskockába importáljunk be egy képet. Válaszuk a File- Import- Import to stage lehetőséget. Keresünk egy képet merevlemezünkről, kiválasztás után válaszuk a Megnyitást. Képünk megjelenik a Stage/Színpadon. (5a, kép)

6. A képigazításhoz nyissuk meg a Window menüt és válaszuk ki a Transform ablakot. Legyen bekapcsolva a Constrain (összekötés, összekapcsolás) kis lánc ikon (6a, kép). A képünk arányos méretezéséhez használjuk a Scale Width vagy a Scale Height százalékos arány beállítás lehetőséget. Az egérrel menjünk rá valamelyik %-os értékre, majd az egér jobb gombját lenyomva tartva vízszintesen elmozdítva állíthatunk a kép arányain. Én itt 50-50%-ot használtam az eredetihez képest (6b, kép).

Nyissuk meg az Align ablakot, kapcsoljuk be a To stage/Színpadhoz igazítás, válaszuk ki az Align Vertical Center-t (6c, kép). Így a képet a színpad közepéhez igazítottuk vertikálisan. Igazítsuk a képet horizontálisan is középre a Distribute Horizontal Centert-t választva. (6d, kép)

Ok. A képünk beállításával megvagyunk.(6e, kép). A képünket alakítsuk át Movie Clip szimbólummá.(6f, kép) Az egérrel kattintsunk képünkre ezzel kijelölve, és nyissuk meg a szerkesztő lécen a Modify menüt. Válaszuk ki a Convert to Symbol-t (F8). A megjelenő ablakban névnek adjuk az auto mc-t. Regisztrációs pontként jelöljük be a középpontot. Majd nyomjunk Ok-t. A Library/Könyvtár panelen ellenőrizhetjük a mozi klipünk meglétét.(6,g kép)

Készítsünk hozzá egy kis animációt.

7. A Timeline-on a Kép rétegen kattintsunk a 30. filmkockára és az F5 gomb lenyomásával szúrjunk be egy üres filmkockát.(7a, kép)

Kattintsunk a Kép réteg idősávjában a 2. és 30. képkocka közzé eső kockák valamelyikére a jobb egér gombbal. A megjelenő ablakban válaszuk ki a Creat Moiton Twen-t. A 2. és 30. filmkocka közötti kockák kékre színeződtek. Ezzel jelzi a flash, hogy azon a rétegen valamilyen mozgás animáció van, ill. lesz. (7b, kép)

8. Kattintsunk a Kép réteg idősávjában a 2-es filmkockára, majd az egérrel kattintsunk a színpadon lévő képre. A Properties panelen válaszuk ki a Color Effect menüben található Style beállítást, ezen belül válaszuk az Alpha értéket és az értéket állítsuk 0%-ra.(8a,kép)
Kattintsunk a Kép idősávjában a 30. filmkockára, majd kattintsunk az egérrel a képünkre. A Properties panelen az Alpha értéket állítsuk 100%-ra.(8,b kép)

9. Ha mindent jól csináltunk, akkor a 30. képkockában találunk egy apró fekete pontot, amit a flash generált. A Kép réteg melletti kis ikon is megváltozott. Ezzel jelzi a flash, hogy valamilyen animációt tartalmaz az adott réteg. (9a,kép)

10. Ellenőrizzük le, hogy mit is csináltunk eddig. Nyomjuk le a Ctrl+Entert, vagy válaszuk a Control menüt és a Test Movie-t. A mozink egy alfa értékel ellátott clipet játszik le. Tehát az autó „átlátszódása” 0 értékről 100-ra fokozatosan erősödik. A mozink pulzálva újra lejátszódik. Ha azt szeretnénk, hogy a teljes lejátszódás (megjelenés) után megálljon, az AS3 rétegre beépítünk egy stop eseményt. Ehhez jelöljük ki az AS3 réteget, majd kattintsunk a réteg 30. filmkockájára ahol befejeződik a mozink, és nyomjunk egy F6-ot. Ezzel beszúrtunk egy kulcskockát.(10a, kép)

11. Kattintsunk erre a kulcskockára és nyissuk meg az Actions panelt. Az első sorba írjuk be a következő kódot: stop(); (11a, kép)

Meg fogunk lepődni, hogy miért nem tudjuk be írni a pontos vessző karaktert. Azért mert a billentyűzetünk alapleosztása magyar, ha átállítjuk angolra, akkor működni fog. De létezik egy gyors megoldás erre a problémára. Az stop szó és a zárójelek begépelése után az action panelen van egy Auto Format gomb. Használjuk ezt. A flash ekkor kijavítja a kódúnkat. Ebben az esetben lezárta a parancsunkat a pontos vessző karakterrel.

A Timeline-nak pedig így kell kinéznie. Az AS3 réteg 30. kulcskockájában szerepel egy (a) karakter, ami azt jelzi, hogy ott szerepel egy utasítás vagy parancssor (akció), amit a flash lejátszónak végre kell hajtania. Jelen esetben megállítja a lejátszást. (11b, kép)
Teszteljük újra a mozinkat: Ctrl+Enter. Most már csak egyszer játszódik le a mozink.
Ezt az animációt fogjuk betölteni. Most pedig készítsük el hozzá az előtöltőt.

Az előtöltő/preloader készítése

12. Kattintsunk a Timeline panelen a Preloader réteg első kulcskockájába (12a, kép). A Properties panelen válaszuk ki a rajzeszközök közül a Rectangle Tool eszközt (12b, kép). A Fill And Stroke beállításnál kattintsunk a körvonalszín választóra és tiltsuk le a körvonalszínt (12c, kép). Kitöltő szín megválasztásához használjuk az előző módszert a festékes vödör melletti színválasztóra kattintva. Én a fehéret választottam.

13. A Preloader réteg első kulcskocáját kijelölve a színpadra rajzoljunk egy tetszőleges méretű nagy fehér téglalapot. (13a, kép)

14. Kattintsunk a Selection Tool eszközre és jelöljük ki vele a téglalapunkat. (14a,kép)

Az F8-al készítsünk belőle Movie Clip szimbólumot. Neve legyen preloadermc. A regisztrációs pontja a bal felső pont legyen. Ok. (14b, kép)

15. Kattintsunk duplán a fehér téglalapon, így a szimbólum belsejébe jutunk így azt kijelöltük szerkesztésre. A Scene 1 felirat mellett megjelenik a preloadermc is. A Timeline-on egy réteg szerepel. Az első kulcskockában pedig a preloadermc szerepel szerkesztő módban. (15a, kép)

16. Kattintsunk a téglalapra és a Delete-vel töröljük a színpadról. (16a, kép)

Még a preloadermc-ben maradva (16b, kép) a Timeline-on szúrjunk be két új réteget a New Layer gombbal. (16c, kép)

17. A rétegek neveit dupla kattintással írjuk át. Az első legyen text, a második keret, a harmadik loader. (17a, kép)

18. A loader réteg első filmkockájába a már ismert módon rajzoljunk egy piros színű körvonal nélküli téglalapot a Rectangle Tool eszközzel. (18a és 18b kép)

A megrajzolt és kijelölt téglalapon a Properties panelen végezzük el az alábbi beállításokat. Figyeljünk arra, hogy a kis lánc ikon (összekapcsolás) most ne legyen bekapcsolva. A Width (hosszúság) legyen 200, a Height (szélesség) legyen 10. A téglalapot az egérrel igazítsuk körülbelül a színpad közepére. (18c,kép)

19. A téglalapból készítsünk Movie Clip szimbólumot az F8 gombbal. Neve legyen mcpreloadervonal.
A regisztrációs pont legyen a bal középső pont. Ok. Később kitérek rá, hogy miért ezt a pontot adtuk meg. (19a, kép)

Ezzel megalkottuk a betöltő csíkot.

20. Most rajzoljunk neki egy keretet. Kattintsunk a Keret réteg első filmkockájába (20a, kép). A rajzeszközök közül válaszuk ki a Rectangle Tool eszközt. A Stroke Color (vonal szín)-nak válaszunk sötétkék színt. A Fill Color (kitöltő szín) legyen letiltva. A Stroke-t (vonalvastagság) állítsuk 2-re (20b, kép). Ha megvagyunk, akkor a piros téglalap bal felső sarkától ki indulva húzzuk az egeret a téglalap jobb alsó sarkához (20c, kép), ezáltal rajzolva köré egy kék vonalú téglatestet. Ha ügyesek voltunk úgy néz ki a téglalap mintha adtunk volna neki egy kék körvonalat (20d, kép). A flash amúgy segít a pontos rajzolásban. Jelen esetben a körvonalat szorosan hozzá illeszti a téglalaphoz.

Ez a kék vonalú keret szerepel a Keret réteg első kulcskockájában.

A keretből készítsünk Movie Clip-et. (20e, kép) Vigyázunk, hogy csak a keret legyen kijelölve. Kattintsunk a Keret réteg első kulcskockájába, nyomjunk F8-at. A Movi Clip szimbólum neve legyen mckeret. A regisztrációs pont legyen szintén a bal szélső középpont. Ok.

21. Térjünk vissza a piros téglalapunkhoz (betöltő csík). Kattintsunk a Loader rétegen található piros téglalapra a színpadon. A Properties panelen győződjünk meg, hogy az Instance of-nál az mcpreloadervonal mint Movie Clip szerepel. Instance Name-nek (példány név) adjuk meg a következő nevet: preloadersav_mc (21a, kép). Az ékezetes betűket itt lehetőleg kerüljük el. Az alulra rögzített kötőjelet a Shift+(- kötőjel) billentyű kombinációval oldjuk meg. Erre a kis apróságra figyeljünk (21b, kép).

Készítsük el a feliratokat. Kattintsunk a Text réteg első kulcskockájába. A rajzeszközöknél válaszuk ki a Text Tool-t és kattintsunk vele a színpadon lévő piros betöltőnk fölé (21c, kép). A Properties panelen válaszuk ki a Dynamic Text beállítást. Formázzuk meg a betűtípust. Állítsuk be a következőkre: Arial, Italic, 10-es méret, fehér szín. Állítsuk be a szöveg helyzetét is, az Align right-al (21d, kép). A Selection Tool eszközzel vagy a kurzor billentyűkkel igazítsuk a szövegdobozt a piros téglalapunk közepe felé. Nagyjából, úgy ahogy a képen látjuk (21e, kép).

22. Készítsük el a… loading feliratot. Még mindig a Text réteg legyen kiválasztva. Válaszuk ki újra a Text Tool eszközt, majd kattintsunk vele a színpadon lévő piros betöltő jobb felső része fölé. Újra megjelenik a szövegdoboz (22a, kép). A Properties panelen ismét formázzuk a betűtípust. Minden beállítás marad az előző beállításhoz, kivéve az, hogy nem Dynamic Text lesz az alapbeállítás, hanem Static Text. A szöveg helyzete pedig balra igazított legyen (22b, kép).

A Selection Tool eszközzel vagy a kurzorokkal igazítsuk a szövegdobozt az előző szövegdoboz jobb széle mellé. Szinte érintsék egymást, mint a képen (22c, kép).

Kattintsunk ebbe a szöveg dobozba és írjuk be a… loading feliratot. A szöveg beírása után ne nyomjunk ENTERT, hanem a Selection Tool-ra kattintva lépjünk ki belőle (22d, kép).

23. Kattintsunk az előző Dynamic Text szövegdobozra (23a, kép). Az Instance Name (példánynév) legyen kijelzo_txt. Figyeljünk az alsó kötőjel beütésére. Valamint kerüljük az ékezetes betűket, ugyanis az Actionscript nem szereti őket (23b, kép). Ha ezzel megvagyunk, térjünk vissza a fő színpadra. Kattintsunk a Scene 1-re (23c, kép).

Programozás Actionscript 3-al

24. Készen vagyunk a grafikai résszel. Most következzék egy kis programozás az Actionscript 3-al. Mielőtt elkezdenénk tisztázzuk, hogy mit is szeretnénk, illetve mire lesz szükségünk. Mindenki ismeri azt a szólást, hogy „a számítógép azt csinálja amire utasítjuk és nem azt amit szeretnénk”. Hiába hadonászunk az egérrel a képernyőnkön addig nem fog történni semmi sem, míg nem kattintunk vele pontosan valahová, hogy bekövetkezzen valamilyen esemény. Valahogy így van az Actionscript-el is és minden programozási nyelvel is. Az Actionsript programozást objektum programozásnak is hívják. Tehát a könyvtárunkban szereplő mozi clipeket vagy a különböző példánynévvel ellátott objektumokat fogjuk programozni. A Scene 1-ben (a fő színpad) kattintsunk az AS3 réteg első kulcskockájába.(24a, kép)

25. Nyissuk meg az actions panelt. Ha nem találjuk a Window menüből válaszuk ki az Actions panelt, vagy nyomjunk F9-et.

Az Actions panel első sorába írjunk be egy stop()-ot. Ez fogja megakadályozni, hogy a flash lejátszó betöltési szakasz nélkül lejátssza az egész mozinkat, illetve megjelenítse a képet. A pontosvesszőt a végén ne felejtsük el. Használjuk erre az Auto Format gombot, ha csak nem akarjuk megváltoztatni billentyűzetünk alapnyelv beállítását magyarról-angolra. Helyezzük a kurzort a pontosvessző karakter utáni részre, majd nyomjunk ENTER-t. (25a,kép)

Hozzuk létre az eseményfigyelőt. Mi is ez? A flash ezt az eseményt fogja lejátszani illetve kiváltani. Az eseményfigyelőben létrehozzuk, illetve meghatározunk egy eseményt. Nyomjunk ENTER-t és a 3. sorba írjuk be a következő kódot: addEventListener (Event.ENTER_FRAME, betolto); A FRAME szót követő vessző után hagyjunk egy szóközt. Feliratkozunk az eseményfigyelőre, a zárójelek közzé beírjuk az esemény paraméterét és nevét. Az események típusa az Event osztályhoz tartozik. Mivel animációról van szó (a betöltő mozink a piros téglalap, ami jelzi a betöltés még hátralévő szakaszát úgy, hogy egyre jobban kitölti a kék színű keretet) így az ENTER_FRAME eseményt használjuk. Az Enter_Frame lesz az esemény típusa. A kiváltó esemény neve pedig a betolto-nevü függvényl esz. Ezt nevezik még osztálynévnek is. Az ékezetes betűket kerüljük. A parancssort zárjuk le a pontosvessző karakterrel a már bevált módszerrel. Használjuk az Auto Format gombot. (25b, kép)

26. Nyomjuk kétszer ENTER-t és az 5. sorba írjuk be a következő kódot amivel a betolto nevű függvényünket fogjuk definiálni, vagyis meghatározzuk a beállításait. Ezt nevezik létrehozó függvénynek is. Minden létrehozó függvény a function szóval kezdődik. Közvetlenül utána megkell adnunk az előzőleg meghatározott függvényünk illetve osztályunk nevét amit betolto néven hoztunk létre, ez lesz a konstruktor neve. A név megadása után egy zárójelpár következik, ide fogjuk beírni a konstruktorparamétereket.

function betolto(e:Event):void {

}

Adjuk meg az eseményobjektumot aminek az adattípusa az Event. A visszatérési típus void.

A { } zárójelek közzé írt paramétereket tömbnek nevezzük. Itt sorolhatunk fel elemeket. Változókat fogunk létrehozni benne a „var” szóval. (26a, kép)

27. A 6. sorban létrehozunk egy „teljesbetolt” nevű változót. var teljesbetolt: Ami egy Number (szám) osztályú adat lesz. Ezért létrehozunk egy önálló objektumot loaderInfo. ami a betöltendő adatt (kép) teljes byte mennyiségét bytesTotal tartalmazza. A 7. sorban egy másik változónk a var folyamatbetolt: változó lesz, amit szintén egy önálló objektummal loaderInfo. -al látunk el. Ez a folyamatos betöltés byte mennyiség lesz bytesLoaded;

Éppen mennyinél tart a betöltés byte-ban mérve a teljes betöltéshez képest. Még kell egy utolsó változó ami a „folyamatbetolt” és a „teljesbetolt” változókat elosztja egymással var totalertek:Number=folyamatbetolt/teljesbetolt; Ezt az értéket fogjuk szorozni 100-al és ellátjuk egy „%” jelzéssel. (27a,kép)

28. Az elosztás után meg kell adnunk egy feltételes utasítást az „if” utasítással. A zárójelek közzé beírjuk az állításokat. if (folyamatbetolt==teljesbetolt) Ha a „folyamatbetolt” értéke egyenlő a „teljesbetolt” értékével akkor a lejátszó mit tegyen? Kezdjünk egy új tömb utasítással a kapcsos zárójel megnyitásával. Megkérjük, hogy a két tömbben lévő utasításokat hajtsa végre. Először is törölje az eseményünket
10. sor removeEventlistener (Event.Enter_Frame, betolto); (Ha most megnyomjuk az AutoFormat gombot a flash hibát fog jelezni,mivel nem teljes a kódunk. Ezért nem tudjuk használni ezt a módszert a pontos vessző használatára. Így másoljuk azt az egér segítségével.) Kérjük meg, hogy lépjen a 2-es kulcskockára, ahol elkezdődik az animációnk gotoAndPlay (2); A 12.sor } zárójellel zárjuk be az esemény törlés és továbblépést tartalmazó tömbünket. Az else feltételvizsgáló megadásával újra nyissunk meg a { zárójellel egy tömböt. Ebben megadjuk a lejátszó számára,hogy milyen mozi clipet és példányokat vegyen elő paraméterekkel ellátva a feltétel teljesülése után, és ezekkel mit tegyen. Vegye elő az elotolto_mc.-ben a preloadersav_mc-t, majd azt a regisztrációs pontjánál kezdődően az x tengelyen mozgatva töltse ki teljes mértékig. Írjuk ezt a 13. sorba

elotolto_mc.preloadersav_mc.scaleX=totalertek;

A 14. sorba írva szintén vegye elő az elotolto_mc.kijelzo_txt dinamikus text példányt aminek típusa text lesz. Ez egyenlő lesz a tizedes jegyeket nem tartalmazó számmal Math.floor-al azaz a teljes betöltés számával amit megszorzunk 100-al. Ehhez az értékhez pedig hozzáadunk egy százalék karaktert. Végül bezárjuk a nyitva maradt tömböket. Tehát írjuk be a következő kódot.
elotolto_mc.kijelzo_txt.text=Math.floor(totalertek*100) +”%”;

Íme a teljes kód leírva és képben (28a, kép)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
stop();
 
addEventListener(Event.ENTER_FRAME, betolto);
 
function betolto(e:Event):void {
var teljesbetolt:Number=loaderInfo.bytesTotal;
var folyamatbetolt:Number=loaderInfo.bytesLoaded;
var totalertek:Number=folyamatbetolt/teljesbetolt;
if (folyamatbetolt==teljesbetolt) {
removeEventListener(Event.ENTER_FRAME,betolto);
gotoAndPlay(2);
} else {
elotolto_mc.preloadersav_mc.scaleX=totalertek;
elotolto_mc.kijelzo_txt.text=Math.floor(totalertek*100)+"%";
 
}
}

29. A Ctrl+Enter-el teszteljük a mozinkat. Ha szeretnénk látni az előtöltőnket akkor a lejátszó ablakában válaszuk ki a View menüből a Simulate Download lehetőséget, vagy nyomjunk ismét Ctrl+Enter-t.
A kód fordítását próbáltam a saját szavaimmal értelmezni. Természetesen aki profi az könnyedén beleköthet, de megpróbáltam.

Üdv: StevenÉrtékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresNem lehetne a képeket bepárosítani a szövegbe?

Aadaam 2009. október 4. - 22:33

Köszönöm Tupacko! Amit küldtem anyagot azt pdf-ben is elérhetővé tudnád tenni? A leírást képekkel együtt. Amire Adaam is gondol?

Steven 2009. október 4. - 23:16

Bocs! Aadaam!

Steven 2009. október 4. - 23:21

Hamarosan felteszek egy PDFt, ami a kepekkel egyutt levo leiras lesz. Sajnos azt a rengeteg kepet, amit Steven szepen beillesztett a leirasba, nem tudom berakni (egyreszt ido hianya, masreszt sok lepes ertheto a szovegbol). Minden esetre kepeket is fogok feltenni, csak nem akartam tovabb huzni az idot.
Hamarosan felteszem a PDFt!

Avatar Tupacko
2009. október 4.
23:21

Egy kis hiba van a leírásban:
A 25. lépés 3. bekezdésében azt írod hogy: addEventListener (Event.ENTER_FRAME, betoltes); ezt a sort írjuk be 3. sorba, utána viszont már
addEventListener (Event.ENTER_FRAME, betolto); <= erre a sorra hivatkozol, illetve a textboxban is ez szerepel.

xxdavexx 2009. december 28. - 10:26

Javitani fogom mindjart. Koszi a figyelmeztetest!

Avatar Tupacko
2009. december 28.
14:37

Nahát! Nem is vettem észre.
Köszi mindkettőtöknek.

Steven 2009. december 29. - 01:07

Dave-nek a dicseret! En csak kijavitottam 🙂

Avatar Tupacko
2009. december 29.
11:53