Animált flash gomb készítése (részletes leírás)

Írta: | 2008. november 24. | kategóriák: Flash, Kezdő

A leírást követve egy animált flash gombot tanulsz meg elkészíteni. Ez a flash leírás kezdőknek is nagyszerű, mivel egyszerű elemekből épül fel.

Első lépés

Készíts egy új mozit (movie clip) és hozz létre egy tetszőleges grafikát, ami a gombod alapjául fog szolgálni.

A flash gomb alapja

Második lépés

Jelöld ki a “gombot” majd alakítsd szimbólummá: jobb klikk, majd Convert to Symbol (vagy F8 gyorsgomb). A felugró ablakban válaszd a következő értékeket:
Name: gomb
Type: button
Registration: a középső négyzet

Szimbólummá alakítás

Harmadik lépés

Nyisd meg a létrehozott gombot (duplakattintás a gombon). Kattints az over frame-re, majd jobb klikk és Insert Keyframe opció (vagy F6 gyorsgomb).

Keyframe beszúrása

Negyedik lépés

A Selection Tool (a V billentyűt leütve is kiválaszthatod, vagy az egeret használva az eszköztárból) segítségével jelöld ki a gomb hátterét. Fontos, hogy mindeközben az over frame legyen kijelölve. Csinálj valami hasonló szinezést, mint a képen (én a színátmenet erősségét csökkentettem). Ez akkor fog látszodni, amikor az egérmutató a gomb felett van. (pl. CSS a:hover)

A módosított gomb

Ötödik lépés

Most pedig a down frame-n ismételd meg az előbb leírt műveletsort, mint az over frame-n (insert frame, jelöld ki) és készíts valami harmadik szinátmenetet. Ez akkor fog megjelenni, amikor a gombon kattintás történik (pl. CSS a:active)

Hatodik lépés

Menj vissza a fő jelenetbe és mentsd el a munkád. A Ctrl + Enter billentyűket egyszerre leütve teszelheted az elműlt pár percben készített flash gombod. Ha a leírást sikeresen végigkövetted, akkor az alábbihoz hasonló elemet kellett kapjál.

banner

Az eredeti leírást Tas tette közzé a fórumon. A leírás menetén nem változtattam, csak beszédesebbé, kifejezőbbé próbáltam tenni.
Köszönjük Tas!Értékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresÉn köszönöm, hogy kitetted. Esetleg a fórum hozzászolásban is lecserélnéd majd a képeket? Szerintem itt “biztonságosabb” helyen lenne. 🙂

Tas 2008. november 24. - 14:11

Igen, a fórumon is ki fogom cserélni a képeket.

Avatar Tupacko
2008. november 24.
19:09

Nekem csak annyi lenne a kérdésem: milyen programmal kell csinálni? Photoshop?
Jó volna egy Gimp-tutorial is.÷)

pazzo 2008. november 24. - 23:37

Nem, ez nem Photoshop (ezért is nincs a Photoshop kategóriában a bejegyzés). Ez egy Flash leírás hajdani Macromedia, mostani Adobe Flash programokhoz.
GIMP tutorial is jöhet, én sajnos csak alap szinten értek hozza. Ezért inkább azokkal a leírásokkal próbálok foglalkozni (ahogy időm engedi), amiket már régebb elkezdtem.

Avatar Tupacko
2008. november 25.
00:13

Gimp-el én is csak alap szinten tudok “dolgozni”.
A tutorial.hu-n amit találok, kipróbálom, na meg a gimp-tutorials.net.
Ingyenes program, és ezért is lenne jó vele foglalkozni. Bár tudom, a photoshop-ot nem lehet felülmúlni.÷)

pazzo 2008. november 25. - 00:44

Egyelőre nem tudok írni GIMP leírást, mivel így is van kb. 10 elkezdett leírás. Azokat kell befejezzem, mivel néhányuk még a nyáron született 🙂

Avatar Tupacko
2008. november 25.
00:52

Tudok várni.÷)

pazzo 2008. november 25. - 01:32

Ismét egy nagyon hasznos írás.

Weblap.ro 2010. február 14. - 14:26

Hogyen lehet ezt htmlbe beilleszteni? köszönöm előre

Szána Szabolcs 2010. július 2. - 11:42

Az SWFObject javascript segítségével könnyen beágyazható, ráadásul aktíváció mentesen. Bővebb leírás: http://www.cloneshit.hu/2006/07/09/swfobject-valid-es-aktivacio-mentes-flash-tartalom

Tas 2010. július 2. - 20:38

Jó tudni, hogy nem csak én készítem ilyen módszerrel ezt. Alternatív, hogy as2-ben egy onRollOver esetén gotoandplay megy rá, ajhol az adott framen van a másik kép. Ez jobb ilyen változtatásnál, de az onRollOverrel több mindent lehet csinálni.

Bence 2010. július 6. - 10:36

milyen program kell hozzá

bence 2015. március 12. - 13:29

Adobe (Macromedia) Flash

Avatar Tupacko
2015. március 12.
21:43