Öt könyv, öt meghívott!

Írta: | 2008. január 26. | kategóriák: Blogolok

Egy újabb mém bukkant fel a (magyar) weben. A játék arról szól, hogy kapsz egy meghívót, amit én Taubert Istvántól kaptam, majd beszámolsz azon öt könyvről, amit 2007ben olvastál. A lánc továbbéléséhez meghívsz további öt bloggert/ismerőst. Szerény véleményem szerint ez is csupán egy körlevél típusú reklámfogás. Igen, az a sok link, mind kampány! DE viszont, tetszik, hogy nem az etópiai gyerekek bajaira gyűjtik a linkeket, mert akkor majd XYZ segíteni fog. Jó ötlet, hogy épp könyvekről szólunk néhány szót, így kedvet adva egy-egy olvasótábornak, hogy ő is elolvassa valamelyik példányt.

Bizony nehéz konkrét könyvekről írni és nem kategóriákról. Az első könyv, ami még elevenen él bennem egy Rejtő Jenő kisregény: A halál sziget. A második megosztásra méltónak talált könyv egy angol regény: Charles Dickens, David Copperfield műve. Az irodalomtól elszakadva, nagy kedvem leltem egy, az egyetemen használt, angol nyelvű, műszaki írás tehnikát fejlesztő munkafüzetet, amiben minden fejezet a következő képpen volt felépítve: egy szakkönyvből/internetről “beszerzett” cikk, annak az elemzését szolgáló feladatsor és egy fejezet záró összefoglaló. Egy román könyv is helyet érdemel: Aurelia Marinescu, Codul bunelor maniere astăzi című művével. A könyv a ma élő illemekről beszél, nemzetiségi kérdéseket átlépve, az európai illemtudásról tanít. Természetesen, mivel román könyv, a román illemekre fektet hangsúlyt, de párhuzamot húz több európai ország szokásaival. Ami kifejezetten tetszett, az a vicces képvilág és az angol humorral kényeztető vicc sor. Természetesen a “szakma” könyvvilágát is böngészem, de többnyire internetes információszerzést szeretem ezen a téren. Egy szószerinti könyv Robert Dollinger Microsoft SQL szervereiről írt könyve.

Az én meghívottaim (magyarázatot nem adok):

Roly

Harder

Longhand

Sucó

BlackYÉrtékeld a bejegyzést!

Loading ... Loading ...

A bejegyzésre érkező kommenteket elérheted RSS 2.0 formájában vagy emailben is:

A bejegyzéshez tartozó trackback cím, illetve a permalink.

A megjegyzéseket kérlek, tedd fel érthető és illendő módon, ne fikázz le másokat, mert nem tudnak valamit, amit te már igen. A kommentár lehetőleg függjön a bejegyzéshez :)

kötelező
kötelező, titok marad
ha nincs, maradjon üresMár csak azért is megérte résztvennem…

Mert hogy magam sem vagyok, az a “küld tovább 15 embernek, és…/vagy…”.
Jó látni, hogy a könyv nem csak a számomra érték, sajnos hogy ott tart ma a könyv az olvasás ázsiója ahol.
Talán segíthetünk ennek a megváltoztatásában.

Köszönöm a tippeket, a linkeket!
Tehát megint néhány alapmű, de hogy mikor olvasom mind el…

Aurelia Marinescu, Codul bunelor maniere astăzi ez román nyelven létezik?

Üdv: István

KKV Asszisztens 2008. január 26. - 13:26

[…] nagyon kedves látogatóm, Tupacko játékra hívott, hát legyen. A feladat 5 könyvet mondani a tavalyi évből amit olvastam és a […]

Könyvek (játék) | SEO blog – Longhand 2008. január 26. - 15:09

Igen, román nyelvű és szerintem csok román nyelven van. Viszont szerintem nem az a lényeg, hogy milyen nyelven van: lehet az bármilyen általad beszélt nyelv. Amiért az öt könyv közt helyet kapott az ötlet. Hányan olvasnak ma már illemről? Hányan próbálnak egyáltalán illedelmesek lenni? 😀

Avatar Tupacko
2008. január 26.
15:27

Érdekes megközelítés…

De igaz!

A kérdés is találó!
De mi az illem, milyen az illedelmes? 😉

KKV Asszisztens 2008. január 26. - 15:52

Hétvége ide vagy oda, a bloggerek nem tétlenkednek! Még csak tegnap küldtem Istvánnak a meghívót, és máris többet tudok az Ő meghívottja kedvenc olvasmányairól.

Rejtő nekem is örök kedvencem – semmit nem tud a humorról és a jó krimiről az, aki nem olvasott tőle legalább egy regényt.

Üdv:
Horváth Attila

Bélyegző Expressz Blog 2008. január 26. - 19:28

Egy regény nem regény… 😉

Attila egész pontosan kitől indult ez a MÉM?

Jó lenne feltérképezni ezt a kapcsolati hálót, hiszem hogy erő, hogy tőke van benne!

Üdv: István

KKV Asszisztens 2008. január 26. - 19:32

Valóban, Rejtő egy igen egyedi stílusban tudott írni. Bár én csak kisregényeit olvastam (valahogy jobban megfognak :), egy kiskönyv mégis pörgősebb kell legyen), elképzelem, hogy a regényei is színvonalasak.
Eltérve a könyvektől, azt hiszem beigazolódni látszik az az elképzelésem, hogy egy virtuális hálózat épül ki a meghívások kapcsán és mindannyiunk oldala egy néhány látogatóval gazdagodik. Mitöbb, a bejövő link(ek) SEO szempontjából is jól jönnek. Építsétek a hálózatot!

Avatar Tupacko
2008. január 26.
19:41

Re: Építsétek a hálózatot!

A hálózat már adott, csak ki kellene használni!

Közös érdeket, motivációt találni?

Pillanatnyilag nincs rá ötletem…

Nektek akad?

KKV Asszisztens 2008. január 26. - 21:23

Sajnos annyira más és más témában írnak a blogok, hogy egy közös témát nem lehet találni és az köré építeni mindent. Én inkább célokat tűznék ki a távolban. Itt olyan célokra gondlok, ami megvalósítható. Lassan tervezem a WebPillangó második felvonását. Hamarosan megfog jeleni egy bejegyzésem, amiben a WebPillangó 2ről kérdezem a közönséget, hogy mit is szeretnének látni a megújuló WebPillangón. Ezt azért írtam, nem akartam egyből arra térni, hogy én mit tekintek már célnak az új weboldalon. Ezek a célok közt többnyire az szerepel, hogy változni fog a kinézet, ezáltal az oldal funkcionalitása is. Lesznek más oldalra hivatkozó, képes, kiemelt reklámok, amik nem anyagi jelleggel fognak működni, hanem az arra érdemes oldalakra fog mutatni. Egyszerűen közösségerősítés szándékú: végre létrehozni egy nagyon szoros magyar (szakmai)blogringet, ahova a regisztrációhoz igenis el kell érni a kvótát!
Továbbá fő célkitűzés a blogra kikerülő dolgok. Ne legyen mindennap írás, mert az bár jó személyes blogoknál, de egy nap alatt nem lehet összerakni egy publikálásra megfelelő segédanyagot. Inkáb legyen minőségi az a kevés bejegyzés, mint az a sok semmit mondó, kreatívitás mentes.
Azt hiszem ez a két dolog, ami motiváció lehet. Mégegyszer röviden:
1. erős magyar (szakmai/tematikus) blogring
2. minőségorientált írás (és nem mennyiség orientált)

Írtad, hogy a hálózat adott. Adott egy hálózat, ebben igazad van, de azt meg kell művelni, a nem oda illő csomópontokat bizony el kell távolítani. Na de majd bővebben meglátod, hogyan is képzeltem el, csak legyen időm megvalósítani. Illetve legyen akivel megvalósítani, mert bizony egyedül hiába akarsz valamit tömegest alkotni, oda tömeg kell!

Avatar Tupacko
2008. január 26.
21:45

Hello bello,itt vagyok, aki elindította a játékot.

S semmi de semmi reklám, sem hálózat sem semmi önérdek, csak maga a játék.

“A mai nap éppen megfelelő arra,” címmel láthatod a kezdést. Ott alul belinkeltem egy tavalyi páros mém-et, amiből a másodikat én küldtem szét.

Szóval nincs itt semmi takargatnivaló 🙂
Nagyon örülök, hogy már ennyire elterjedt, és annak még jobban, hogy egy ilyen játékban ilyen sok ember örömét leli. pedig semmi “mi lesz ha nem küldöd”, szóval ez egy natúr tiszta természetes gondolat. Vagy már csodaszámba megy? :)Nem, csak már mindent beborít a reklám, szóval
hasonlóképpen gondoljatok rá ti is .

Rooza 2008. január 26. - 23:41

wow, közel 120an csatlakoztak, szép! A reklám része meg, akarva akaratlan, működik 🙂 Azt hiszem, ha benne lett volna valami hasonló, hogy “ha nem … “, akkor sokan nem csatlakoztak volna, én biztosan nem. Nem vagyok a híve a rosszízű körleveleknek.

Avatar Tupacko
2008. január 26.
23:53

hmm, lehet, hogy a wikipédia szócikkét bővíteni kellene??
🙂

Rooza 2008. január 26. - 23:53

Nos, a reklám ötlete felvetődik az Önpromóció szócikk alatt, bár ott egészen más vetülete van a dolognak: hamis értékeket terjesztnek.

Avatar Tupacko
2008. január 27.
00:03

Megkaptam a meghívót köszi, hétvégén megírom a bejegyzést. 🙂

Harder 2008. január 27. - 01:06

re: Tupacko, weboldala, 2008. január 27., 00:03

a “mém” szócikkre gondoltam, minden alfaját negatív példával illusztrálja, vagyis összességében negatív tartalmú fogalom a mém

Rooza 2008. január 27. - 01:37

Teljesen elolvasva a cikket: igen, jó volna kibővíteni 🙂

Avatar Tupacko
2008. január 27.
11:40

István, most látom a “félrement” hozzászólást a moderációra várakozó megjegyzések listáján, azért nem értettem, mi ment félre 🙂 Engedelmeddel töröltem a nem ide tartozó kommenteket.
Igazad volt!

Avatar Tupacko
2008. január 27.
11:43

OK

Köszi!

KKV Asszisztens 2008. január 27. - 16:41

Rooza, köszönjük a kezdeményezést! Magamtól sosem találtalak volna meg a fonal másik végén (vagy mégis?).

Üdv:

Horváth Attila

Bélyegző Expressz Blog 2008. január 27. - 23:19

Sziasztok, szia Tupacko. Köszönöm a meghívást, érdekes jó dolognak tartom. Este ha hazajövök kirakom. Bár inkább már az új oldalra szeretném kirakni, de sajnos kicsit csúszik a dolog. Igaz az enyém nem blog, de majd azért kiváncsi leszek a terjedés ütemére 🙂

Suco 2008. január 28. - 08:22

Várom a listát 🙂 Attila, megtaláltad volna, én is megtaláltam 😀 Csak vissza kellett menyjek a meghívásokon.

Avatar Tupacko
2008. január 28.
13:18